Randstad-gebouw (3).jpg

Randstad-gebouw: niet de meest prettige plek van Saxion, maar voorlopig nog even keihard nodig

Smalle gangen, snikhete lokalen in de zomers, een zonwering met kuren, weinig voorzieningen en een slechte vindbaarheid. Het is maar een greep uit de klachten over het Randstad-gebouw in Enschede, dat Saxion eigenlijk al in 2022 wilde verlaten. Zover is het voorlopig nog niet. “Maar het is bij ons bekend dat dit gebouw niet geldt als de fijnste plek van Saxion.”

Docente Meryem Janse gaat voor door het trappenhuis van het Randstad-gebouw. Ze geeft veel les in het pand, misschien wel de helft van al haar lessen. Een week voor deze geïmproviseerde rondleiding beleefde ze een dieptepunt, vertelt ze. Er was geen stroom in lokaal RC.403. “Daar sta je dan als docent, terwijl je nog niet eens een Powerpoint-presentatie kunt laten zien.”

Als dat nou het enige was geweest, was die reactie wellicht wat overtrokken geweest. Maar er is veel meer, zegt Janse, die het gebouw ‘benedenmaats’ vindt voor een onderwijsinstelling als Saxion. Neem nou de smalle gangen. “Je ziet het zelf. Nu is het hier rustig, maar als er een complete klas vrij is, dan is er nauwelijks doorkomen aan.” Of het binnenklimaat; in de zomer is het met name bovenin het Randstad-gebouw snikheet. “Het wordt hier echt heel warm, terwijl ramen en deuren niet open kunnen.”

Buiten wat koffieautomaten heeft het gebouw geen voorzieningen, het ligt los van de andere Saxion-gebouwen. “Het is voor zowel docenten als studenten niet echt goed voor de binding met de academie om hier les te hebben”, zegt Janse. Ze is niet de enige klager. “Ik hoor het net zo goed van mijn collega’s en van studenten.” Het valt haar ook op dat vooral de Academie Mens & Arbeid (AMA) veel lessen heeft in het gebouw. “Dat zou misschien evenrediger verdeeld kunnen.”

Tweedejaars studenten Elina en Virginia van Fashion & Textile Technologies (FTT) hebben maar één les in het gebouw, maar over de temperatuur zijn ze het roerend eens. “It get’s very, very hot here.” De studentenadministratie huist ook in het gebouw. Een van de medewerkers (naam bekend) wil liever niet met zijn naam op SaxNow, maar hij laat wel weten dat het er of heel warm, of heel koud is. “Je kunt geen raam openzetten en de zonwering heeft kuren. Ja, ik denk dat ik ook wel voor de rest spreek als ik zeg dat we blij waren toen we eerder lazen dat we dit gebouw gingen verlaten.”

Saxion had inderdaad al weg willen zijn uit het Randstad-gebouw: in 2021 kwam al in de huisvestingstrategie naar voren dat het pand wordt afgestoten. Een jaar later was toen de planning. Janse: “Maar hoe het er nu voor staat? Misschien gebeurt er wel wat, maar daar hebben we geen idee van.”

Niet de fijnste plek

Directeur Jan Tromp van de facilitaire serviceorganisatie (FSO) is niet onbekend met de klachten over het gebouw. “Dat dit gebouw niet als de fijnste plek van Saxion wordt ervaren, daar zijn we ons wel bewust van”, zegt hij. Het Randstad-gebouw bestaat uit meerdere delen, zegt hij, een deel voor les en een deel voor ondersteuning. “Dat het onder veel docenten niet de voorkeur heeft weten we.”

Ook de problemen met de ventilatie, binnenklimaat en zonwering van het gebouw zijn bekend. Saxion is in dit geval niet de eigenaar zoals bij veel andere gebouwen, maar huurt het pand. Van problemen in de leslokalen kan een melding worden aangemaakt. “Het is wel belangrijk dat er dan ook daadwerkelijk melding gemaakt wordt, dan kunnen we het in orde maken.”

Randstad-gebouw.jpg

Het trappenhuis in het Randstad-gebouw. "Nu is het hier rustig, maar als er een complete klas vrij is, dan is er nauwelijks doorkomen aan.” Foto: SaxNow

2024

Het goede nieuws voor Janse en haar collega’s is ook dat Saxion nog steeds het voornemen heeft om het gebouw af te stoten. “En er is ook een einddatum voor het contract: na volgend schooljaar.” In de zomer van 2024 dus. Voorlopig heeft Saxion nog ruimtes tekort in de andere gebouwen, dus zijn de ruimtes in het Randstad-gebouw nog hard nodig, zegt Tromp. Onlangs is nog een bezettingsonderzoek gedaan van de ruimtes, de resultaten daarvan zijn nog niet bekend. De huisvestingstrategie heeft volgens hem vertraging opgelopen door de coronacrisis.

Dat Saxion het gebouw in 2024 ook echt verlaat, staat nog niet keihard vast.  Tromp: “Dat vind ik een lastige vraag om te beantwoorden; wij hebben de taak om ruimtes te faciliteren, dat willen we zoveel mogelijk in eigen gebouwen, maar daarbij zijn we afhankelijk van de vraag. Dus in dit stadium kan ik dat niet zo zeggen, maar we streven er wel naar.”

Dat de ruimtes van het Randstad-gebouw nog nodig zijn, valt ook op te maken uit antwoorden op recente vragen van de medezeggenschap. Die gingen over ruimtegebruik op Saxion in het algemeen, maar het Randstad-gebouw wordt ook aangestipt. ‘Het streven is nog steeds het Randstadgebouw af te stoten, maar academies zijn erg gehecht aan hun eigen ruimtes zodat het inschikken om mensen die nu het Randstadgebouw gebruiken ruimte te bieden, moeizaam verloopt. Ook het SZW-gebouw in Deventer is niet ideaal.’

Randstad-gebouw (4).jpg

Ook de routing, zeg maar de vindbaarheid in het gebouw, is een ding. Om de weg naar de koffieautomaat te wijzen hangt er een A4'tje. 

Voelt niet als Saxion-locatie’

Volgens manager onderwijsplanning en toetsing Krista de Wit-Reimert hebben alle academies in Enschede nog wel les in het Randstad-gebouw, hoewel beperkt. Volgens haar probeert haar afdeling onderwijsactiviteiten altijd zoveel mogelijk bij de eigen academie te plannen en daarnaast rekening te houden met minimale gebouwwissels. ‘Voor een aantal academies is het echt enkel inzet op piekmomenten; bij de AMA zie je de onderwijsruimten in Randstad structureler in het rooster terug.’

De academies zijn voor de roostering volgens haar ondergebracht in een viertal clusters. ’Afhankelijk van de ruimteverdeling binnen het cluster kan het zijn dat de ene academie hier meer lessen heeft dan de ander. Het klopt dat de AMA nog wel de academie is die hier nog vrij veel lessen heeft in verhouding.’

Ook De Wit-Reimert herkent de geluiden over het Randstad-gebouw. Niet zozeer facilitair, want de meldingen daarover gaan naar FSO, maar wel over de beleving van het gebouw. Te denken valt volgens haar aan de vindbaarheid; zowel van het gebouw als Saxion-locatie, als de route in het gebouw zelf, de afstand tot de andere gebouwen (‘gebouwwisselingen zijn bij studenten en docenten hoe dan ook niet populair’) en het ontbreken andere faciliteiten zoals catering/koffiecorner. ‘Overall voelt het niet als een Saxion-locatie en heeft het niet de voorkeur om onderwijs gepland te krijgen.’

Bus/trein-station

Is er dan helemaal niets positiefs over het gebouw te zeggen? Daar zijn HRM-studenten Turgay en Stijn het niet mee eens. “Eigenlijk zitten we hier wel goed”, zeggen ze, terwijl ze zitten te blokken in een op dat moment verder vrijwel geheel verlaten gebouw. Turgay komt uit Hengelo, Stijn uit Vriezenveen. “Het ligt een beetje aan de ruimte, maar wij vinden het niet zo erg om hier les te krijgen, al is het hier in augustus wel heet.” Het grootste voordeel is de locatie, zeggen ze. “Je kunt hier voor de deur instappen.”

Bas3

Bas Klaassen