Het college van bestuur wil het bindend studieadvies (bsa) vanaf studiejaar 2026-2027 zo goed als afschaffen, en daarvoor komt dan een ‘doorstroomnorm’. Komend collegejaar moet – in een pilot – ervaring worden opgedaan bij een klein aantal opleidingen. Maar zowel de studenten als de medewerkers in de Centrale Medezeggenschap pleiten voor voorzichtigheid.
De leden van de medezeggenschap vinden een eenjarige pilot op dit moment niet realistisch, bleek woensdag tijdens de overlegvergadering met het college van bestuur. Saxion zou onvoldoende kunnen meten of het afschaffen van het bsa daadwerkelijk effect heeft om de ongewenste uitval van studenten in hogere jaren tegen te gaan. “Door het uitstellen van het keuzemoment bestaat het risico dat stress verschuift naar latere jaren of dat studenten het gevoel krijgen geen keuzevrijheid meer te hebben”, zei Anthony van den Berg namens de CMR.
Van den Berg zei dat de CMR neigt naar instemmen met het collegevoorstel, maar dat het belangrijk is om in de pilot ruimte te nemen om te leren en bij te sturen op basis van de inzichten. Laat de opzet, uitvoering en evaluatie van de pilot niet ingehaald worden door het voornemen om het bsa vanaf collegejaar 2026/27 los te laten, zei hij. De CMR vroeg daarom om een verduidelijking van het collegevoorstel. “Daarmee zouden we komende week kunnen instemmen met het voorstel.”
Het idee achter het persoonlijk studieadvies is om de uitval van studenten tegen te gaan. Want Saxion ziet dat studenten die een negatief studieadvies krijgen, zich soms inschrijven bij een andere instelling en daar dezelfde studie alsnog succesvol doorlopen. Daarom moet de student op Saxion meer eigen regie krijgen, door middel van een doorstroomnorm van 45 studiepunten en een persoonlijk studieadvies.
Een aantal andere hogescholen introduceert die doorstroomnorm komend jaar al. Saxion wil eerst een pilot draaien bij Commerciële Economie, Social Work, Fysiotherapie, Podotherapie en de gemeenschappelijke propedeuse van de Finance-opleidingen.
Uitval
De CMR is niet tegen het afschaffen van het bindend studieadvies, maar maande wel tot voorzichtigheid. Een pilot van één studiejaar levert niet genoeg informatie op omdat Saxion dan nog steeds geen zicht heeft op uitval bij hogerejaars, vinden de medewerkers en studenten. Het college van bestuur heeft wel informatie gedeeld over ervaringen bij andere hogescholen, maar dat was mondeling, zei studentlid Marcel van Dongen. “Als er meer informatie is dan willen wie dat graag van te voren zien, en niet pas tijdens de pilot.”
Hij zei dat het bindend studieadvies toch ook een grote motivator is om studiepunten te halen. Van Dongen gaf aan dat er een risico is dat een student nu twee jaar in een niet-succesvolle studie investeert, terwijl die student met het bsa al in het eerste jaar wordt gedwongen om met de opleiding te stoppen.
Collegelid Suzan Koning zei dat het invoeren van het persoonlijk studieadvies en de doorstroomnorm er juist is voor het welzijn van de studenten. “We willen de mogelijkheid bieden om nominaal te studeren, maar ook om nog een been bij te trekken als het eerste jaar niet helemaal goed verloopt.” Het college van bestuur zal een verduidelijking van de tekst sturen, zegde collegevoorzitter Anka Mulder toe. Daarin wordt ook toegelicht welk instemmingsrecht de Academieraad of de Opleidingscommissie precies heeft.
Gerelateerde artikelen
Column: Terrassen na een winterdip
“Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw. Dus hup, aan de Weizen dan maar - en wel heel gauw”. Dat was het motto van Huize LP toen de eerste warme zonnestralen van het jaar een einde maakten aan de sombere winterperiode. Zo gezegd, zo gedaan! We maakten de ranzige tuinstoelen schoon en ploften in onze tuin neer. Met een lekkere koude Weizen.
Parttime School heeft nieuwe organisatie nodig; docenten in dienst van de academie
De samenwerking tussen Saxion Parttime School en academies verloopt op dit moment niet efficiënt. Daarom wordt nagedacht over een nieuwe structuur, waarbij een veel kleinere groep docenten in dienst komt van de academie. “Die professionalisering is nodig om onze ambities waar te maken”, aldus directeur Martijn Braber.
Dominique is de nieuwe Miss Teen Overijssel 2025; “Ik was bang dat ik op mijn jurk zou gaan staan”
Dominique Inklaar (17) mag zich sinds een week Miss Teen of Overijssel 2025 noemen. De eerstejaars Sociaal-Juridische Dienstverlening nam het op tegen een tiental andere meiden, en werd tijdens de finale ter afsluiting van drie maanden keihard trainen verkozen tot winnares. Niet iedereen is liefhebber van dit soort verkiezingen, merkt ze: “Iemand vroeg mij in de winkel waarom ik per se op zo’n podium moest staan”, vertelt Dominique.