Studenten niet ingepland voor medezeggenschap; “We voelen ons voor de gek gehouden”

De twaalf studenten die gekozen zijn voor de Centrale Medezeggenschap (CMR) van Saxion, zijn niet vrij-geroosterd van lessen. Dit terwijl volgens het reglement leden tijd en gelegenheid moeten krijgen voor hun werk. Milan Wolf, studentvoorzitter van de CMR, is daar ongelukkig mee. “Studie gaat voor de medezeggenschap.”

Hij voelt zich voor de gek gehouden, zegt Wolf. De werkzaamheden voor de CMR staan op de woensdagen ingepland en voorgaande jaren waren studenten op die dagen uitgeroosterd van lessen. Dat is nu niet het geval. “Saxion wil medezeggenschap op de kaart zetten, maar dat doe je op deze manier natuurlijk niet.”

Van studenten wordt verwacht dat ze een dag in de week bezig zijn met hun medezeggenschapswerk, en ze krijgen daar een vergoeding van 3.360 euro per jaar voor. Het is daarmee geen bestuursjaar, waarvoor sommige studenten een heel jaar hun studie pauzeren.

“Studie gaat voor”

Het Dagelijks Bestuur van de CMR spoort de studenten daarom aan om hun lessen gewoon te blijven volgen. “Je studie gaat voor je taken van de medezeggenschap”, zegt Wolf. Hij hoopt dat het probleem snel opgelost kan worden. “Zeker met het oog op de aankomende verkiezingen.”

Saxion-woordvoerder Karin Effing noemt het ‘spijtig’ dat deze studenten nog niet zijn uitgeroosterd, en ze geeft aan dat er wordt gekeken naar een goede oplossing. “De studenten krijgen een alternatief om de lessen te kunnen volgen. We kijken of de roosters van de desbetreffende klassen aangepast kunnen worden, en als dit lastig blijkt dan kunnen de studenten de lessen bij een andere klas volgen.”

In de CMR zitten 12 medewerkers en 12 studenten die meepraten over de besluitvorming op Saxion. De CMR kan voorstellen indienen bij het College van Bestuur en heeft instemmings- of adviesrecht op beleidsplannen.

Evi

Evi van Keulen

Gerelateerde artikelen

Studenten nog niet vrijgeroosterd voor medezeggenschap; “Heel vervelend”

Het is niet gelukt om de twaalf studenten die zitting hebben in de Centrale Medezeggenschap (CMR) vrij te roosteren voor van lessen, laat CMR-voorzitter en Bestuurskunde-student Milan Wolf weten. Hij zegt dat ‘teleurstellend’ te vinden. Saxion-woordvoerder Karin Effing zegt dat studentparticipatie in de medezeggenschap heel belangrijk is, en dat het ‘des te vervelender’ is dat het uitroosteren niet goed gelukt is.

Kim ter Hedde

Column: Docentfluencer

Mensen die elke ochtend een koude douche nemen (hoeveel zouden dat nu nog blijven doen vraag ik me af), al dan niet gecombineerd met ademhalingsoefeningen, kinderen van 12 die dure huidproducten op hun gezicht smeren, grote drinkbekers van Yolanthe (want je moet wel 2 liter water per dag drinken), middelen om je cortisol op peil te houden, collageen, de laatste Shein- en Temu-aanbiedingen; als je wel eens wat tijd verdrijft op Instagram en andere sociale media, kom je het tegen. De een is er gevoeliger voor dan de ander.

Ida Carmen Ilse

CB-studenten maken docu over zwangere en alleenstaande Gambiaanse: “Ida is een echte powervrouw”

Twee vierdejaars Creative Business-studenten gaan het leven van Ida Daffeh vastleggen. De jonge Gambiaanse groeide op in armoede, kende flinke tegenslagen en is nu zwanger en alleenstaand. Ze hopen op geld en aandacht voor haar situatie, maar proberen daarbij los te komen van hun eigen Westerse blik. “We willen niet het beeld schetsen van het arme vrouwtje dat wordt geholpen door Europeanen.”