Studenten niet ingepland voor medezeggenschap; “We voelen ons voor de gek gehouden”

De twaalf studenten die gekozen zijn voor de Centrale Medezeggenschap (CMR) van Saxion, zijn niet vrij-geroosterd van lessen. Dit terwijl volgens het reglement leden tijd en gelegenheid moeten krijgen voor hun werk. Milan Wolf, studentvoorzitter van de CMR, is daar ongelukkig mee. “Studie gaat voor de medezeggenschap.”

Hij voelt zich voor de gek gehouden, zegt Wolf. De werkzaamheden voor de CMR staan op de woensdagen ingepland en voorgaande jaren waren studenten op die dagen uitgeroosterd van lessen. Dat is nu niet het geval. “Saxion wil medezeggenschap op de kaart zetten, maar dat doe je op deze manier natuurlijk niet.”

Van studenten wordt verwacht dat ze een dag in de week bezig zijn met hun medezeggenschapswerk, en ze krijgen daar een vergoeding van 3.360 euro per jaar voor. Het is daarmee geen bestuursjaar, waarvoor sommige studenten een heel jaar hun studie pauzeren.

“Studie gaat voor”

Het Dagelijks Bestuur van de CMR spoort de studenten daarom aan om hun lessen gewoon te blijven volgen. “Je studie gaat voor je taken van de medezeggenschap”, zegt Wolf. Hij hoopt dat het probleem snel opgelost kan worden. “Zeker met het oog op de aankomende verkiezingen.”

Saxion-woordvoerder Karin Effing noemt het ‘spijtig’ dat deze studenten nog niet zijn uitgeroosterd, en ze geeft aan dat er wordt gekeken naar een goede oplossing. “De studenten krijgen een alternatief om de lessen te kunnen volgen. We kijken of de roosters van de desbetreffende klassen aangepast kunnen worden, en als dit lastig blijkt dan kunnen de studenten de lessen bij een andere klas volgen.”

In de CMR zitten 12 medewerkers en 12 studenten die meepraten over de besluitvorming op Saxion. De CMR kan voorstellen indienen bij het College van Bestuur en heeft instemmings- of adviesrecht op beleidsplannen.

Evi

Evi van Keulen

Gerelateerde artikelen

Docente Femke Welink deed mee aan regionale ‘Wie is de Mol?’; “Ik zie mijzelf niet als een goede leugenaar”

Docente communicatie en studiecoach Femke Welink (SFIB) deed mee aan de online serie De Dwarsligger, een wel heel regionale versie van het bekende ‘Wie is de Mol?’ Alle kandidaten komen uit Enter, waar ruim 7.800 mensen wonen. De serie is door duizenden mensen bekeken. Welink: “Met De Dwarsligger is heel Twente op de kaart gezet.”

anka

Collegevoorzitter Anka Mulder vertrekt; “Laat Saxion met gerust hart achter”

Na zeven jaar voorzitterschap van het college van bestuur, verlaat Anka Mulder in april 2025 Saxion. Per 1 mei wordt ze vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Eerder deze maand liet mede-bestuurder Timo Kos al weten dat hij vertrekt. Daarmee blijft alleen huidig bestuurder Richard Wielinga, die 1 september begon, over in het college van bestuur.

Saxion Edith Stein3.jpg

CMR ziet graag meer grip deelraden op uitkomsten MTO, vraagt CvB in gesprek te gaan met opinieschrijver Wilco Bouwhuis

De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) pleitte afgelopen week voor instemmingsrecht van de deelraden op de verbeterplannen vanuit het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Ook gaf Tessa van der Panne namens de CMR aan dat veel medewerkers van Saxion zich herkennen in de tiendelige ingezonden opinie van docent technische natuurkunde Wilco Bouwhuis. “Het zou mooi zijn als het CvB een benen-op-tafel-gesprek zou hebben met Wilco.”