Saxion stevent af op ruim 6,5 miljoen in de plus over 2024, “Dit is moeilijk uit te leggen in tijden van bezuinigingen”

Het lukt Saxion weer niet om het geld op te krijgen, blijkt uit een financiële rapportage. Tot en met juli gaf Saxion 3,5 miljoen minder uit dan de bedoeling was, en dat lijkt op te lopen naar 6,8 miljoen aan het eind van het jaar. De medezeggenschap is kritisch. Sinds 2018 blijft er structureel budget over, 58 miljoen in totaal. “We zouden nu eindelijk verlies gaan draaien. Dit is moeilijk uit te leggen in tijden van bezuinigingen.”

Eigenlijk was het verhaal van Nico Kerssens (lid Centrale Medezeggenschap) niet anders dan voor de zomer, toen het jaarverslag 2023 werd besproken. Dat jaar sloot Saxion af met 10,6 miljoen in de plus, en dat was volgens Kerssens moeilijk uit te leggen aan organisatie die geconfronteerd wordt met een grote bezuinigingsopdracht. Hij zei te begrijpen dat het om incidentele baten gaat. “Maar die lijken vrij structureel.”

Saxion hield over de periode vanaf 2018 tot nu gemiddeld 8,3 miljoen per jaar over, rekende hij voor. “Je kunt in het kader van werkdruk ook concluderen: dat hadden we kunnen uitgeven aan personeel. Reken je een ton per jaar aan kosten, dan had je er tachtig fte bij kunnen hebben.”

Ook dit jaar lijkt Saxion met een ruime plus te gaan afsluiten, waar Saxion (licht) in de rode cijfers zou duiken, oplopend naar een negatief resultaat van 7 miljoen in de komende jaren. “Saxion dient een maatschappelijk doel”, zei Kerssens woensdag in de CMR-vergadering. "Daar hoort bij dat budgetten niet opgepot worden."

Onderuitputting

Collegevoorzitter Anka Mulder benadrukte dat er een verschil zit in incidentele en structurele inkomsten voor Saxion, en dat de onderuitputting van de budgetten juist zit in de incidentele inkomsten. Daarbij kan ze zich voorstellen dat die incidentele onderuitputting nu structureel van aard lijkt. Ze zei de conclusie nog niet getrokken te hebben over wat nu precies de aard is van de verwachtte plus in de jaarcijfers.

Over de eigen reserves van Saxion, die steeds maar groeien door de onderuitputting, zei Mulder; “Zo veel hoeven we niet”. Tegelijk geven die reserves wel de ruimte om incidenteel een tekort van een academie of dienst te compenseren, vulde ze aan.

In het kader van de bezuinigingsopdracht van Saxion, zei Mulder: “Als blijkt dat we te scherp aan de wind varen, dan zullen we de koers bijstellen in de komende maanden.” Maar het is volgens haar te vroeg om al te zeggen dat het wel meevalt met de bezuinigingen. “Het is verwarrend als we zulke communicatie over de organisatie gaan uitstorten. De mensen kunnen erop aan dat we kritisch kijken naar de getallen.”

Mede-collegelid Timo Kos vulde aan dat Saxion ‘geld met zich meesleept’, vanwege zaken waarvan het niet lukt ze te realiseren. ICT, vastgoed en installaties zijn daar voorbeelden van. “Dat terwijl we operationeel redelijk goed in balans zijn. We zijn er niet op uit om geld over te houden. Je wil niet te veel ruimte overhebben, maar je wil ook niet dat het water je aan de lippen staat.”

De discussie in de CMR eindigde in een opvallend één-twee-drietje. Anka Mulder bevestigde de woorden van haar collega Timo Kos: het gaat erom dat Saxion gezond is en blijft. Kos vulde daarop aan dat je ruimte wil houden om te investeren. CMR-lid Nico Kerssens, die het onderwerp opbracht, besloot met de opmerking: “En je wil tegenvallers kunnen opvangen.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

futs

Column: Revolutie in de hogeschool

Een veel voorkomende misvatting is dat de democratiseringsgolf in het hoger onderwijs eind jaren ’60 begon met de Maagdenhuisbezetting aan de Universiteit van Amsterdam. Dat is niet zo. De revolutie begon bij de hogescholen, specifiek de Katholieke Hogeschool Tilburg. De bezetting van die instelling vond een maand eerder plaats, duurder langer, was geweldlozer en effectiever in het bereiken van de doelstellingen (namelijk meer medezeggenschap voor studenten).

Roep om gezamenlijke lunchpauze voor studenten: ‘Als Saxion wat aan binding wil doen, moet er geïnvesteerd worden’

Heel de hogeschool rond het middaguur even op pauze, zodat studenten naar een activiteit kunnen, of simpelweg samen een broodje eten en de benen strekken? Studium Generale, de Green Office en de OnderwijsInnovatie Hub pleiten voor een collectieve pauze van een uur voor alle studenten van Saxion. “Als er niks verandert, is Saxion over een paar jaar slechts een winkelcentrum voor kennis.”

DSCF7242.jpg

Stagiaires Evi en Emme voor één dag slachtoffer: maandelijkse perikelen, een charmante bhv’er en ‘mannengrappen’

Doen alsof je flauwvalt om vervolgens door een charmante bhv’er opgeraapt te worden? Deze kans konden SaxNow-stagiaires Emme en Evi niet laten liggen. De periodieke bhv-oefening stond dinsdag op de planning, maar er was nog een tekort aan oefenslachtoffers. En zo werden Emme en Evi niet alleen verslaggevers, maar speelden ze een actieve rol in de oefening.