Regenboogvlaggen.JPG

Saxion bedenkt praktische oplossing voor terugkerend probleem: regenboogvlag wappert straks nog hoger

Een van de twee Progress Pride-vlaggen bij het Saxion in Enschede werd in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw gestolen. Het is een terugkerend probleem: het was de vierde keer dit jaar dat een of meerdere regenboogvlaggen werden gestolen. In de strijd tegen de regenboogvlagdieven komt Saxion nu met een praktische oplossing: plan is dat de vlaggenmasten straks een stuk hoger worden.

Nu kunnen vandalen of andere kwaadwillenden nog vrij makkelijk bij de onderkant van de vlaggen; wie er dan met zijn volle gewicht aan gaat hangen, trekt ze zo uit de mast. Dat gebeurde dit jaar al vier keer: in januari, mei en met de recente diefstal (bij Villa Serphos) nu twee keer in september. Telkens hadden de dieven het gemunt op de Progress-Pride-vlag, zoals deze exemplaren officieel heten. De vlaggen ernaast, met het logo van Saxion erop, bleven hangen.

De daders bleven tot nu toe buiten schot. Soms zijn er wel camerabeelden, maar die zijn vaak onduidelijk, zegt gebouwbeheerder Dennis Meijer. “Bijvoorbeeld doordat daders een hoodie opdoen, of zich op een andere manier onherkenbaar maken.” Dus werd er een andere oplossing bedacht. “Plan is om hogere vlaggenmasten neer te zetten. Dan kunnen ze niet meer vanaf de straat een stukje vastpakken.”

Idee is dat alle vlaggenmasten tussen de tien en twaalf meter hoog worden. De vlag komt volgens Meijer dan zo vijf meter boven de grond te hangen. “Dan moet je wel heel veel moeite gaan doen.” Om zover de hoogte in te mogen met de vlaggenmasten, moet er wel een omgevingsvergunning aangevraagd worden. In Deventer speelt het probleem vooralsnog niet: mogelijk omdat de vlaggen daar al hoger hangen.

Marco Strijks, Saxion-medewerker en ambassadeur van Th!nk with Pride, dacht mee over de oplossing. “Weet je, dit moet gewoon een keer stoppen”, zegt Strijks, die op SaxNow al eerder zijn teleurstelling uitsprak over de herhaaldelijke diefstallen van de regenboogvlaggen. “Wie er straks bij wil, moet wel heel goed kunnen paalklimmen.”

Collectorsitem

Strijks ziet de diefstallen voornamelijk als een daad van agressie. “En niet alleen tegen LHBTQI+, maar tegen heel veel groepen in de samenleving. Die vlag staat namelijk voor alle gemarginaliseerde groepen in de samenleving.”

Strijks deed namens Saxion opnieuw aangifte van de diefstal. “Ik heb twee aangiftes gedaan, een voor het stelen van de vlag, de ander van discriminatie.” Hij zegt te hopen dat de vlag een keer opduikt. “Dat iemand hem ziet en zich dan bij ons meldt.”

Hij concludeert cynisch dat de vlaggen blijkbaar een collectorsitem zijn. “Maar wie heel graag zo’n vlag wil, kan zich gewoon melden via pride@saxion.nl

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Studenten nog niet vrijgeroosterd voor medezeggenschap; “Heel vervelend”

Het is niet gelukt om de twaalf studenten die zitting hebben in de Centrale Medezeggenschap (CMR) vrij te roosteren voor van lessen, laat CMR-voorzitter en Bestuurskunde-student Milan Wolf weten. Hij zegt dat ‘teleurstellend’ te vinden. Saxion-woordvoerder Karin Effing zegt dat studentparticipatie in de medezeggenschap heel belangrijk is, en dat het ‘des te vervelender’ is dat het uitroosteren niet goed gelukt is.

Kim ter Hedde

Column: Docentfluencer

Mensen die elke ochtend een koude douche nemen (hoeveel zouden dat nu nog blijven doen vraag ik me af), al dan niet gecombineerd met ademhalingsoefeningen, kinderen van 12 die dure huidproducten op hun gezicht smeren, grote drinkbekers van Yolanthe (want je moet wel 2 liter water per dag drinken), middelen om je cortisol op peil te houden, collageen, de laatste Shein- en Temu-aanbiedingen; als je wel eens wat tijd verdrijft op Instagram en andere sociale media, kom je het tegen. De een is er gevoeliger voor dan de ander.

Ida Carmen Ilse

CB-studenten maken docu over zwangere en alleenstaande Gambiaanse: “Ida is een echte powervrouw”

Twee vierdejaars Creative Business-studenten gaan het leven van Ida Daffeh vastleggen. De jonge Gambiaanse groeide op in armoede, kende flinke tegenslagen en is nu zwanger en alleenstaand. Ze hopen op geld en aandacht voor haar situatie, maar proberen daarbij los te komen van hun eigen Westerse blik. “We willen niet het beeld schetsen van het arme vrouwtje dat wordt geholpen door Europeanen.”