Regenboogvlaggen.JPG

Saxion bedenkt praktische oplossing voor terugkerend probleem: regenboogvlag wappert straks nog hoger

Een van de twee Progress Pride-vlaggen bij het Saxion in Enschede werd in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw gestolen. Het is een terugkerend probleem: het was de vierde keer dit jaar dat een of meerdere regenboogvlaggen werden gestolen. In de strijd tegen de regenboogvlagdieven komt Saxion nu met een praktische oplossing: plan is dat de vlaggenmasten straks een stuk hoger worden.

Nu kunnen vandalen of andere kwaadwillenden nog vrij makkelijk bij de onderkant van de vlaggen; wie er dan met zijn volle gewicht aan gaat hangen, trekt ze zo uit de mast. Dat gebeurde dit jaar al vier keer: in januari, mei en met de recente diefstal (bij Villa Serphos) nu twee keer in september. Telkens hadden de dieven het gemunt op de Progress-Pride-vlag, zoals deze exemplaren officieel heten. De vlaggen ernaast, met het logo van Saxion erop, bleven hangen.

De daders bleven tot nu toe buiten schot. Soms zijn er wel camerabeelden, maar die zijn vaak onduidelijk, zegt gebouwbeheerder Dennis Meijer. “Bijvoorbeeld doordat daders een hoodie opdoen, of zich op een andere manier onherkenbaar maken.” Dus werd er een andere oplossing bedacht. “Plan is om hogere vlaggenmasten neer te zetten. Dan kunnen ze niet meer vanaf de straat een stukje vastpakken.”

Idee is dat alle vlaggenmasten tussen de tien en twaalf meter hoog worden. De vlag komt volgens Meijer dan zo vijf meter boven de grond te hangen. “Dan moet je wel heel veel moeite gaan doen.” Om zover de hoogte in te mogen met de vlaggenmasten, moet er wel een omgevingsvergunning aangevraagd worden. In Deventer speelt het probleem vooralsnog niet: mogelijk omdat de vlaggen daar al hoger hangen.

Marco Strijks, Saxion-medewerker en ambassadeur van Th!nk with Pride, dacht mee over de oplossing. “Weet je, dit moet gewoon een keer stoppen”, zegt Strijks, die op SaxNow al eerder zijn teleurstelling uitsprak over de herhaaldelijke diefstallen van de regenboogvlaggen. “Wie er straks bij wil, moet wel heel goed kunnen paalklimmen.”

Collectorsitem

Strijks ziet de diefstallen voornamelijk als een daad van agressie. “En niet alleen tegen LHBTQI+, maar tegen heel veel groepen in de samenleving. Die vlag staat namelijk voor alle gemarginaliseerde groepen in de samenleving.”

Strijks deed namens Saxion opnieuw aangifte van de diefstal. “Ik heb twee aangiftes gedaan, een voor het stelen van de vlag, de ander van discriminatie.” Hij zegt te hopen dat de vlag een keer opduikt. “Dat iemand hem ziet en zich dan bij ons meldt.”

Hij concludeert cynisch dat de vlaggen blijkbaar een collectorsitem zijn. “Maar wie heel graag zo’n vlag wil, kan zich gewoon melden via [email protected]

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Docente Femke Welink deed mee aan regionale ‘Wie is de Mol?’; “Ik zie mijzelf niet als een goede leugenaar”

Docente communicatie en studiecoach Femke Welink (SFIB) deed mee aan de online serie De Dwarsligger, een wel heel regionale versie van het bekende ‘Wie is de Mol?’ Alle kandidaten komen uit Enter, waar ruim 7.800 mensen wonen. De serie is door duizenden mensen bekeken. Welink: “Met De Dwarsligger is heel Twente op de kaart gezet.”

anka

Collegevoorzitter Anka Mulder vertrekt; “Laat Saxion met gerust hart achter”

Na zeven jaar voorzitterschap van het college van bestuur, verlaat Anka Mulder in april 2025 Saxion. Per 1 mei wordt ze vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Eerder deze maand liet mede-bestuurder Timo Kos al weten dat hij vertrekt. Daarmee blijft alleen huidig bestuurder Richard Wielinga, die 1 september begon, over in het college van bestuur.

Saxion Edith Stein3.jpg

CMR ziet graag meer grip deelraden op uitkomsten MTO, vraagt CvB in gesprek te gaan met opinieschrijver Wilco Bouwhuis

De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) pleitte afgelopen week voor instemmingsrecht van de deelraden op de verbeterplannen vanuit het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Ook gaf Tessa van der Panne namens de CMR aan dat veel medewerkers van Saxion zich herkennen in de tiendelige ingezonden opinie van docent technische natuurkunde Wilco Bouwhuis. “Het zou mooi zijn als het CvB een benen-op-tafel-gesprek zou hebben met Wilco.”