hbo

Opheffing dreigt (opnieuw) voor KOSS: ‘Het houdt een keer op’

Als zich niet heel snel één of meerdere nieuwe sociëteitsbeheerders melden, houdt het Koepel Overleg Studenten Saxion op te bestaan. Daarmee verdwijnen ook de sociëteiten De Generaal/De Admiraal, die op dit moment al dicht zijn wegens onderbezetting. En zelfs als er wel animo is, gaat KOSS door in een andere vorm: als sociëteitsbestuur. Die boodschap gaf het bestuur gisteravond mee aan zijn leden. “Als er niemand is die het wil doen, houdt het een keer op.”

Ook het oorspronkelijk voor volgende week donderdag gepland staande hbo-feest gaat niet door. Volgens Niels Kistemaker, penningmeester bij KOSS, zijn er twee scenario’s mogelijk vanaf aanstaande donderdag. In het slechtste geval meldt zich tot dan niemand met interesse om beheerder/bestuurder te worden van De Admiraal en De Generaal. In dat geval zal KOSS zichzelf opheffen, zegt Kistemaker. “Meer kan ik er niet van maken, helaas.”

In het tweede geval meldt zich wél nog een extra iemand om het bestuur van de soos op zich te nemen. In dat geval kiest KOSS ervoor om wel door te gaan, maar wel in een andere, afgeschaalde vorm: als sociëteitsbestuur, zo blijkt uit het verhaal van de penningmeester. “We hebben op dit moment drie mensen die interesse hebben om beheerder te worden, we hebben er ongeveer vier a vijf nodig. Deze mensen willen het ook niet met drie.”

KOSS zal zich in dat geval in de toekomst vooral richten op het beheer van de soos aan de Stadgravenstraat. Andere doelstellingen zullen wegvallen.  “We merken dat er heel weinig animo is om überhaupt om in het bestuur van KOSS te zitten, zegt Kistemaker, wiens eigen bestuurstermijn op 1 oktober afloopt.

Voor twee medebestuurders van het huidige bestuur geldt dat die termijn in november afloopt. “Door zoveel mogelijk terug te schalen en vol voor de soos te gaan hopen we het aantrekkelijk te maken. We zien geen andere mogelijkheid dan een andere vorm, tenzij zich opeens heel veel meer mensen zouden melden.”

Gemengde reacties
Op de ledenvergadering van gisteravond werd door de vertegenwoordigers van de studieverenigingen ‘gemengd’ gereageerd op het nieuws. “Er zijn ook leden die vinden dat we misschien extra tijd moeten nemen om mensen te zoeken. Maar het houdt een keer op, en de tijd om mensen te vinden ook: er moet straks ook nog een beleidsplan en begroting gemaakt worden, die vervolgens ook nog moeten worden goedgekeurd.”  

KOSS bestaat sinds 2011 en heeft niet alleen een faciliterende rol voor studieverenigingen, maar geldt ook als belangenbehartiger van de studieverenigingen van Saxion en als aanjager van ‘studentenactivisme’. Ook vorig jaar luidde de vereniging al de noodklok, met een enigszins vergelijkbaar verhaal: ook toen was er te weinig animo voor bestuursfuncties.

Behoefte
Volgens Kistemaker is het niet zo dat het niet druk is in de soos, integendeel. “Eigenlijk is die alleen maar gegroeid. We kregen juist complimenten van een van onze drankleveranciers, dat we een van de weinige zaken in de binnenstad zijn waar de verkoop stabiel is gebleven.” De Admiraal/De Generaal is één van de twee overgebleven hbo-kroegen in de stad: begin dit jaar ging studentenbar Update al dicht.

Vandaag gaat het bestuur van KOSS in gesprek met Saxion. “Vooral om ze te informeren, misschien ook om te kijken wat ze nog voor ons kunnen betekenen. Maar ergens is dat ook beperkt: zij kunnen niet voor ons de bestuursfuncties vullen.”

hbo

Archieffoto van een van de door KOSS georganiseerde hbo-gala's uit het verleden. 

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

Het kan allemaal in Almelo: hoe Saxion met waterstoftechniek werkt aan de energietransitie

In de H2Hub, het oude Sensata-gebouw in Almelo, wordt gewerkt aan een bijzondere techniek. Saxion, studenten en bedrijven werken er aan een waterstof-elektrolyzer. Nieuw is die techniek niet, maar ermee innoveren zou wel eens heel belangrijk kunnen zijn, zeggen ze. Lokaal waterstof maken kan namelijk mogelijk het overbelaste stroomnetwerk ontlasten en helpen bij de energietransitie. “This is where the magic happens.”

frank

Column: Treinmageddon

Toegegeven, ik vind Almelo ook niet de mooiste stad ter wereld. En er is misschien niet superveel te doen, en doorgaans weinig reden om heen te gaan. Maar om de stad nu hermetisch af te sluiten zodat er niemand in-of-uit kan, zoals spoorbedrijf Prorail in september en oktober drie weken van plan is, dat gaat wel heel erg ver.

SaxNow

Examencommissie en Social Work-studente schikken in zaak plagiaatscanner, tot nu van 13 studenten toetsen ongeldig verklaard

Saxion heeft tot nu toe van dertien Social Work-studenten toetsen ongeldig verklaard. Die studenten hebben volgens Saxion plagiaatsoftware SafeAssign misbruikt. Twee van hen stonden vandaag voor het College van Beroep voor Examens (Cobex). Belangrijkste vraag: is de manier waarop zij SafeAssign gebruikten ook echt fraude? Daar kwam niet gelijk een antwoord op, wel werd duidelijk dat de Academie Mens & Maatschappij, waar Social Work onder valt, inmiddels de toetsing heeft aangepast. Een van de twee studenten erkende zelf plagiaat en kwam tot een schikking.