Inloopmarkt Saxion Support Days; “Laten zien wat we aan ondersteuning bieden”

Welzijn, loopbaanontwikkeling of studiehulp; op tal van terreinen biedt Saxion hulp aan studenten en medewerkers. Maar dat is lang niet altijd goed bekend. Een inloopmarkt, die dit jaar voor het eerst wordt gehouden in Enschede, Deventer en Apeldoorn, moet daar verandering in brengen. “We willen medewerkers en studenten een warm welkom geven.”

Gisteren was de eerste editie van de inloopmarkt, in het Ko Wierenga-gebouw in Enschede. De centrale hal van het hoofdgebouw stond vol met vrolijk gekleurde informatiestands om te laten zien wat Saxion allemaal te bieden heeft aan haar studenten en medewerkers.

Eén van de bezoekers is de eerstejaars Apurba Majumder (Electrical and Electronic Engineering) uit Bangladesh. Hij heeft inmiddels een flinke stapel flyers verzameld en is op weg naar de volgende stand. Voor hem is dit een uitstekende manier om informatie te verzamelen over het aanbod van Saxion, zegt hij. “Nederland is nieuw voor mij. Hiermee verzamel ik hopelijk informatie waarmee ik mijn eerste jaar goed door kan komen.”

Eerstejaars Apurba Majumder verzamelde een hele stapel flyers

“Weten ons nog niet goed te vinden”

Decanen, studentenpsychologen en loopbaancoaches, een brede vertegenwoordiging van het Student Support Centre was aanwezig op de inloopmarkt. Mede-organisator Hellen Huisstede vertelt dat Saxion van alles aanbiedt. “Studenten en medewerkers weten dat wel we bestaan, maar ze weten ons niet goed te vinden.” En dat is precies het doel van deze infomarkten, zegt ze: “We willen zichtbaar en toegankelijk zijn.” Vanwege de bezuinigingen is het budget beperkt, en daarom kwam de organisatie uit op deze manier van promotie.

Studentenpsycholoog Marlieke Teggeler krijgt veel te maken met nieuwe studenten die zich ‘verdwaald’ voelen, zoals ze het noemt. De overgang vanuit het middelbaar onderwijs en het mbo naar het hbo is best zwaar voor studenten. “Wij willen ze daar graag bij helpen. Maar dan moeten ze wel weten dat ze bij ons terecht kunnen.”

Bewust maken

In de centrale hal lopen de meeste studenten ondertussen langs, zonder veel aandacht voor de kleurige infostands. Maar daar laat Huisstede zich niet door uit het veld slaan. “We verwachten echt niet dat iedere passant bij onze stands komt”, zegt ze. Het gaat volgens haar om het bewust maken dát er aanbod is, als je dat nodig hebt. “Ik ben al tevreden als er over ons gespraat wordt.”

Reuring ontstond vooral bij de Fitcheck, waar medewerkers hun bloeddruk en hartslag lieten meten. Volgens  loopbaancoach Maureen Beldhuis is het erg belangrijk dat collega’s zich fijn voelen op de werkplek, en aan het einde van de dag met energie naar huis gaan. “Het welzijn van ons personeel moet meer onder de aandacht worden gebracht en deze inloopmarkt is daar een mooi begin van.”

De Saxion Support Days vinden nog plaats in Deventer (dinsdag 10 september) en in Apeldoorn (donderdag 12 september), beide tussen 12 en 15 uur.

Emme Asbreuk