Vanuit het hele land trekken er aankomende maandag studenten en medewerkers naar het Malieveld, om te protesteren tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. Maar vanuit Saxion lijkt er maar weinig animo te zijn. Volgens Eveline Kroes-Dijkdrenth, docent en lid HBO sectorraad AOB, is het protest de uitgelezen kans voor Saxionners om van zich te laten horen. “De bezuinigingen hebben desastreuze gevolgen.”
Na het afgelaste protest tegen de bezuinigingen in Utrecht, is er een nieuwe mogelijkheid voor studenten en medewerkers om te protesteren. Maandag 25 november komen studenten en medewerkers van Universiteiten en Hogescholen uit heel Nederland naar het Malieveld in Den Haag.
Eveline Kroes-Dijkdrenth, docent bij Social Work, gaat protesteren, maar merkt ook dat het nog niet leeft op Saxion. “Ik hoop dat in deze tijd van grote gebeurtenissen, er nog verandering mogelijk is.”
Om studenten en medewerkers die naar het protest gaan met elkaar in contact te brengen is er een Whatsapp-groep in het leven geroepen. In deze groep zitten alle hogescholen van Nederland, en er is een apart Saxion-kanaal. Via het scannen van een QR-code kun je je aansluiten bij de groep van de eigen hogeschool. Kroes-Dijkdrenth ziet dat er nog maar weinig Saxion-leden zijn.
Ook bij haar collega’s ziet Kroes-Dijkdrenth nog weinig bereidheid. “Collega’s zeggen; wat goed dat jij gaat, maar gaan vervolgens zelf niet.” Ze vindt het zorgelijk dat er zo weinig Saxionners naar het protest gaan. “Als je je niet uitspreekt, kan er ook niks veranderen.”
Aan de inzet van het college van bestuur kan het volgens Kroes-Dijkdrenth niet liggen. “Er gebeurt iets geks op Saxion, het CvB is heel uitgesproken maar de medewerkers en studenten blijven achter.” Volgens haar is dit bij veel hogescholen juist andersom. “Saxion stelt medewerkers in staat om er heen te gaan, en de bestuursleden spreken zich uit. Daarover ben ik heel positief.”
Bezuinigingen gaan juist studenten aan
Kroes-Dijkdrenth merkt dat studenten weinig stilstaan bij de gevolgen van de bezuinigingen, terwijl die haar juist aangaan. “Er is veel gelatenheid onder studenten, maar dit heeft desastreuze gevolgen voor hun toekomst.” Die gevolgen zijn volgens Kroes-Dijkdrenth in de afgelopen jaren al duidelijker geworden, maar zullen door de bezuinigingen groeien. “Het onderwijs wordt steeds schraler en soberder. Je betaalt steeds meer geld voor steeds minder les.”
Die ontevredenheid hoort ze ook terug onder haar studenten. “Studenten klagen steeds vaker dat ze zo weinig les hebben.” Als de bezuinigingen worden doorgevoerd ziet Kroes-Dijkdrenth dat niet positief in. “De bezuinigingen zijn roekeloos . Ik denk dat er meer gedwongen ontslagen komen, het onderwijs zal verschralen en problemen die er nu al zijn zoals laaggeletterdheid, nog moeilijker aangepakt kunnen worden. Daar heb je immers goed opgeleide professionals voor nodig."
De (waarschijnlijk) lage opkomst komt volgens haar onder andere door een gevoel van machteloosheid. “We zijn in Nederland het gevoel kwijt dat we ergens invloed op kunnen hebben.” Studenten zijn volgens haar een belangrijke schakel voor verandering. “Het verleden heeft aangetoond dat demonstreren wél zin in heeft.”
Kroes-Dijkdrenth hoopt dat meer Saxionners zich aansluiten bij het protest. Ze ziet het als een samenwerking van iedereen in het onderwijs. “Als ik zie hoe groot de actiebereidheid op de universiteiten is, en wij dat ook voor elkaar krijgen, dan krijgen we hopelijk echt wat voor elkaar."
Gerelateerde artikelen
Dienstenraad wil adviesrecht bij benoemingen beter geborgd zien
De Dienstenraad, de medezeggenschapsraad voor de negen ondersteunende diensten van Saxion, wil zijn adviesrecht bij benoemingen van directeuren en leden van het managementteam (MT) steviger verankeren. In een brief aan de directeuren schrijft de raad dat het adviesrecht niet altijd wordt nageleefd. “Wij, maar ook adviseurs van HRM, gaan erop toezien dat er altijd advies wordt gevraagd”, aldus de raad.
In het donker op de WC? #DWJNWDJZWWMDWJTV
We zijn terug in onze rubriek met de onuitspreekbare naam om maar weer eens een ogenschijnlijk onbeduidend, maar desondanks veelzeggend mysterie te kraken. Voor de langzitters onder ons zal het een bekend fenomeen zijn: na een minuut of vijf, zes gaat het licht op de WC uit. En van binnen krijg je die niet meer aan. Hoe zit dit?
Vijfenzeventig procent neventaken, deel 5 (van 10): ‘De school in het groot…’
Van de invoering van het nieuwe onderwijsmodel, online toetsen en de SDG’s die in het curriculum komen, tot Reisbalans en onderling omgaan met kritiek. Wilco Bouwhuis, docent technische natuurkunde, schreef een opinie van 16.000 woorden over alles wat hem bezighoudt op Saxion. In deel 5 (van 10), beschrijft hij wat volgens hem de corebusiness van Saxion moet zijn: onderwijs. “Dus bijvoorbeeld onderzoek en ondernemerschap zijn niet een doel op zich, maar een middel ten behoeve van het onderwijs.”