Saxion leest bezwaarschriften tegen de bezuinigingen op het hbo voor; “Durf te investeren in jonge mensen”

Saxion doet maandag mee aan de landelijke voorleesmarathon in het kader van de actie ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo’. In Deventer wordt een selectie van ‘bezwaarschriften’ voorgelezen, die zijn ingediend door medewerkers en studenten van het hbo. Moniek Kamm, associate lector Circular Business Models is daar één van. “We moeten durven investeren in jonge mensen om onze maatschappij draaiende te houden.”

Kamm heeft een bezwaar tegen de langstudeerboete ingediend en zal maandag in Deventer aanwezig zijn. Dan leest ze een aantal bezwaarschriften voor. Want Kamm denkt dat de langstudeerboete voor veel problemen gaat zorgen: “Jongeren durven straks niet meer te beginnen aan een studie omdat ze bang zijn voor de boete”, zegt ze. “Als land gaan we een achterstand krijgen als we onze mensen niet fatsoenlijk opleiden en dat vind ik erg zorgelijk.”

Met de langstudeerboete betalen studenten die langer dan één jaar uitlopen op hun nominale studieduur (bijvoorbeeld 4 jaar voor een bachelor) een boete van 3.000 euro per jaar. De boete, zo is het plan, wordt vanaf studiejaar 2026-2027 ingevoerd.

Kamm en zo’n 26.500 anderen hebben inmiddels bezwaar gemaakt tegen het invoeren van de boete. “Veel mensen beseffen niet hoeveel last we van de bezuinigen gaan krijgen in het onderwijs en dat is schrikbarend”, zegt ze. “We moeten als samenleving investeren in onze toekomst dus dit is het moment om je stem te laten horen.”

Casper de Ruiter, student Mechatronica, nam namens Saxion een video op voor de landelijke campagne waarin hogescholen bezwaar maken tegen de bezuinigingen. Hij werd daar door Saxion voor gevraagd, zegt hij. “En dat vond ik wel prima.”

In de video zegt hij dat hij bezwaar maakt tegen de langstudeerboete, omdat hij denkt dat die studenten zal ontmoedigen zichzelf echt uit te dagen. Zelf maakt hij deel uit van een studententeam (Solar Boat Twente). Zo’n activiteit zullen studenten misschien niet meer oppakken uit angst voor studievertraging en de boete, denkt hij. Casper kan bij de voorleesmarathon niet aanwezig zijn.

De voorleesmarathon begon op dinsdag 5 november in Den Haag. Aankomende maandag opent CvB-lid Timo Kos de voorleesmarathon in Deventer, om 14 uur. Hier wordt een selectie van de 26.500 ingediende bezwaarschriften opgelezen.

 

 

 

Emme Asbreuk

Gerelateerde artikelen

Docente Femke Welink deed mee aan regionale ‘Wie is de Mol?’; “Ik zie mijzelf niet als een goede leugenaar”

Docente communicatie en studiecoach Femke Welink (SFIB) deed mee aan de online serie De Dwarsligger, een wel heel regionale versie van het bekende ‘Wie is de Mol?’ Alle kandidaten komen uit Enter, waar ruim 7.800 mensen wonen. De serie is door duizenden mensen bekeken. Welink: “Met De Dwarsligger is heel Twente op de kaart gezet.”

anka

Collegevoorzitter Anka Mulder vertrekt; “Laat Saxion met gerust hart achter”

Na zeven jaar voorzitterschap van het college van bestuur, verlaat Anka Mulder in april 2025 Saxion. Per 1 mei wordt ze vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Eerder deze maand liet mede-bestuurder Timo Kos al weten dat hij vertrekt. Daarmee blijft alleen huidig bestuurder Richard Wielinga, die 1 september begon, over in het college van bestuur.

Saxion Edith Stein3.jpg

CMR ziet graag meer grip deelraden op uitkomsten MTO, vraagt CvB in gesprek te gaan met opinieschrijver Wilco Bouwhuis

De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) pleitte afgelopen week voor instemmingsrecht van de deelraden op de verbeterplannen vanuit het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Ook gaf Tessa van der Panne namens de CMR aan dat veel medewerkers van Saxion zich herkennen in de tiendelige ingezonden opinie van docent technische natuurkunde Wilco Bouwhuis. “Het zou mooi zijn als het CvB een benen-op-tafel-gesprek zou hebben met Wilco.”