Saxion leest bezwaarschriften tegen de bezuinigingen op het hbo voor; “Durf te investeren in jonge mensen”

Saxion doet maandag mee aan de landelijke voorleesmarathon in het kader van de actie ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo’. In Deventer wordt een selectie van ‘bezwaarschriften’ voorgelezen, die zijn ingediend door medewerkers en studenten van het hbo. Moniek Kamm, associate lector Circular Business Models is daar één van. “We moeten durven investeren in jonge mensen om onze maatschappij draaiende te houden.”

Kamm heeft een bezwaar tegen de langstudeerboete ingediend en zal maandag in Deventer aanwezig zijn. Dan leest ze een aantal bezwaarschriften voor. Want Kamm denkt dat de langstudeerboete voor veel problemen gaat zorgen: “Jongeren durven straks niet meer te beginnen aan een studie omdat ze bang zijn voor de boete”, zegt ze. “Als land gaan we een achterstand krijgen als we onze mensen niet fatsoenlijk opleiden en dat vind ik erg zorgelijk.”

Met de langstudeerboete betalen studenten die langer dan één jaar uitlopen op hun nominale studieduur (bijvoorbeeld 4 jaar voor een bachelor) een boete van 3.000 euro per jaar. De boete, zo is het plan, wordt vanaf studiejaar 2026-2027 ingevoerd.

Kamm en zo’n 26.500 anderen hebben inmiddels bezwaar gemaakt tegen het invoeren van de boete. “Veel mensen beseffen niet hoeveel last we van de bezuinigen gaan krijgen in het onderwijs en dat is schrikbarend”, zegt ze. “We moeten als samenleving investeren in onze toekomst dus dit is het moment om je stem te laten horen.”

Casper de Ruiter, student Mechatronica, nam namens Saxion een video op voor de landelijke campagne waarin hogescholen bezwaar maken tegen de bezuinigingen. Hij werd daar door Saxion voor gevraagd, zegt hij. “En dat vond ik wel prima.”

In de video zegt hij dat hij bezwaar maakt tegen de langstudeerboete, omdat hij denkt dat die studenten zal ontmoedigen zichzelf echt uit te dagen. Zelf maakt hij deel uit van een studententeam (Solar Boat Twente). Zo’n activiteit zullen studenten misschien niet meer oppakken uit angst voor studievertraging en de boete, denkt hij. Casper kan bij de voorleesmarathon niet aanwezig zijn.

De voorleesmarathon begon op dinsdag 5 november in Den Haag. Aankomende maandag opent CvB-lid Timo Kos de voorleesmarathon in Deventer, om 14 uur. Hier wordt een selectie van de 26.500 ingediende bezwaarschriften opgelezen.

 

 

 

Emme Asbreuk

Gerelateerde artikelen

Docent Gert Talens brengt tweede verhalenbundel uit; “Heb ziel en zaligheid blootgelegd”

Na z’n eerste korte verhalen-bundel ‘Kunnen we het nog aan?’ bijna twee jaar geleden, publiceerde Pabo-docent Gert Talens dit weekeinde een tweede boek. In ‘Heb jij het ook wel eens zwaar?’ schrijft Talens in ruim tweehonderd korte verhalen diep persoonlijk over het leven van alledag, zijn werk als docent en het vaderschap. “Je kinderen loslaten is doodeng.”

studenten

Impact dagenlange cyberaanval blijft (voor Saxion) beperkt, maar zorgde wel voor 'hoogste staat paraatheid' en nieuwe vragen

De impact van de grootschalige ddos-aanval op SURF, het gezamenlijke ict-netwerk van onderwijs- en onderzoekinstellingen, bleef voor Saxion relatief beperkt. Toch blijven er voldoende vragen over. Wie zit er bijvoorbeeld achter de aanval? En wat kan Saxion ervan leren? “We gaan bijvoorbeeld nog wel eens naar het proces van de online toetsen kijken.”

deventer

Saxion wacht nog een jaar met einde bsa; doorstroomnorm per september 2026

Het plan is om het bindend studieadvies zo goed als af te schaffen op Saxion. Daarvoor in de plaats komt dan een ‘doorstroomnorm’ van 45 studiepunten: de student bepaalt na een persoonlijk advies zelf of-ie de studie wil vervolgen als er minder ec’s worden gehaald. De bedoeling is komend studiejaar te beginnen met een pilot en dit per studiejaar 2026-2027 Saxionbreed in te voeren. Een aantal andere hogescholen introduceert de doorstroomnorm al aankomend studiejaar.