Stock_1.JPG

Probleem met nieuwe plagiaatscanner: fraude met oud werk van Saxion-studenten wordt op dit moment niet herkend

De nieuwe plagiaatscanner van Saxion, TurnItIn, herkent op dit moment het eerder ingeleverde werk van Saxion-studenten niet. Dat werd verzameld met de vorige plagiaatscanner, maar het is nog niet gelukt die database in te laden. Toch is het niet zo dat studenten nu straffeloos kunnen plagiëren, waarschuwen betrokkenen. “We kunnen straks ook achteraf nog controleren.”

Met de komst van Brightspace kwam er ook een nieuwe plagiaatscanner: TurnItIn. “De beste en grootste plagiaatscanner ter wereld”, zegt Robert van ’t Sant van BSO, projectmanager van de implementatie van Brightspace.

Toch is er een probleem: de database van TurnItIn bevat op dit moment geen oud werk van Saxion-studenten. Dat werd verzameld via SafeAssign, de vorige plagiaatscanner, onderdeel van Blackboard. Dat betekent dat de nieuwe plagiaatscanner nu niet aanslaat als een student werk inlevert dat hij geheel of gedeeltelijk heeft overgenomen van een andere student of oud-student die dat werk al eens eerder inleverde.

Zekere zorg

 “Ik moet eerlijk zeggen, dat ik wel een zekere zorg ervoer toen ik dat hoorde”, zegt Annemieke Bosshardt, programmamanager Toetsing (OSS). Ze geeft aan dat plagiaat met eerder ingeleverd werk van andere studenten in de praktijk een vorm van fraude is die geregeld voorkomt.

Bosshardt: “Wat ik daarom bovenal belangrijk vond, is dat examinatoren hiervan op de hoogte zijn, zodat ze niet een vals gevoel van veiligheid ervaren, maar juist extra alert zijn.” Dat was de reden dat iedereen die aangehaakt is bij Brightspace, deze week een bericht kreeg, zegt Van ’t Sant. “Dat bericht hebben we uitgedaan zodat examinatoren bij het beoordelen hiermee rekening kunnen houden.”

Een technische work-around voor een automatische plagiaatcheck is er niet op dit moment. Bestanden van Blackboard zijn echter nog wel benaderbaar, dus een examinator die ‘lont’ ruikt, kan oud-werk dat hij meent te herkennen, in veel gevallen zelf nog wel vergelijken.

Alsnog tegen de lamp

Zowel Van ’t Sant als Bosshardt vinden het belangrijk te benadrukken dat de database in de toekomst wel zal worden ingeladen. Nu ingeleverd werk kan dan ook achteraf nog gecheckt worden.”  

Bosshardt: “Dat was wel een geruststelling, toen ik dat hoorde. Het is niet zo dat je als student nu kan denken, dat is mooi, doe mij even jouw werkstuk, want ik kan toch niet tegen de lamp lopen.”

Volgens Van ’t Sant is het niet zo dat er bij de implementatie van Saxion geen rekening werd gehouden met de overgang naar de nieuwe plagiaatscanner. Dit was niet zoals het gepland was te lopen, zegt hij. “Sinds februari zijn we bezig geweest met de overgang naar de nieuwe TurnItIn-database. We dachten daar over afspraken te hebben met Blackboard, en er is diverse keren gereclameerd, maar tot voor kort kregen we geen contact.”

Of het daarbij een rol speelt dat Blackboard niet meer de huidige leverancier is van het learningmanagementsysteem van Saxion, kan hij niet zeggen. “Maar dat is een gedachte die dan wel in je opkomt, dat de prioriteiten dan misschien iets anders liggen.”

Contact is er inmiddels wel. In het oorspronkelijke bericht, dat diende om mensen op de hoogte te stellen, geeft het projectteam aan dat het probleem nog dit kalenderjaar is opgelost. Dan zou de database ingeladen moeten zijn.

Van ’t Sant denkt ‘stiekem’ zelfs dat het wat eerder opgelost zou kunnen zijn. “Het heeft ook gewoon prioriteit. Als ik nu een soort educated guess zou moeten doen, dan hoop en verwacht ik eind deze maand. Maar ik houd daarbij wel een slag om de arm.”

Misbruik SafeAssign

Ook met de oude plagiaatscanner van Saxion, SafeAssign, verliep niet alles vlekkeloos. Studenten binnen de Academie Mens & Maatschappij hadden de mogelijkheid zelf plagiaatrapporten in te zien. Dat leidde tot misbruik en een groot onderzoek daarnaar: studenten haalden welk werk – al dan niet van een ander – telkens opnieuw door een plagiaatscanner en pasten vervolgens de formulering aan, totdat de plagiaatscore op een acceptabel niveau uitkwam.

Binnen TurnItIn is de mogelijkheid daarom uitgezet dat studenten hun plagiaatrapporten kunnen inzien. Van ’t Sant: “Ons projectteam heeft daarom zo’n 4.000 vinkjes moeten nalopen.”

Bas3

Bas Klaassen