Het gebouw in Hengelo waar voorheen de lerarenopleiding Pabo was gehuisvest, wordt verkocht aan de gemeente, onder voorbehoud van een definitief akkoord van het college van B en W. Saxion gebruikt het gebouw al sinds 2015 niet meer, toen de Pabo naar Enschede verhuisde. De gemeente huurt een deel van de locatie aan de M. A. de Ruyterstraat 3 al langer. Dat is in gebruik door de School voor Persoonlijk Onderwijs.
Met de verkoop gaat het schoolgebouw naar de gemeente Hengelo, net als de monumentale villa. Jan Tromp, directeur Facilitaire Serviceorganisatie (FSO) laat weten dat vorig jaar werd verkend of verkoop van de locatie een mogelijkheid zou zijn. “Dat heeft niet direct te maken met de bezuinigingen waar Saxion voor staat”, zegt hij. “Omdat wij geen intentie hebben om onderwijs in Hengelo te beginnen, zijn we gaan kijken of verkoop een mogelijkheid is. We verhuren de locatie al aan de gemeente, en die had ook het eerste recht op koop.”
Daarbij speelt, aldus Tromp, het onderhoud en eventuele investeringen die Saxion zou moeten doen wel een rol. “Wij zijn geen vastgoedpartij en daarom is het onze voorkeur het gebouw te verkopen.” Hij wil niet zeggen wat het verkoopbedrag is.
Verhuizing
Het is niet voor het eerst dat het gebouw te koop wordt aangeboden door Saxion. Daar was in 2013 namelijk al sprake van, toen het besluit viel om de Pabo te verhuizen. “Dat was voor mijn tijd”, zegt Tromp. “Ik kan me voorstellen dat in de vastgoedcrisis van die tijd verkoop geen optie was.”
Martin Poorthuis, communicatieadviseur gemeente Hengelo, zegt dat de gemeente inderdaad van plan is om het gebouw te kopen. De gemeente huurt de locatie al jaren, zegt hij. “We gebruiken het gebouw als tijdelijke huisvesting voor onderwijsinstellingen die bijvoorbeeld aan het verbouwen zijn.” De gemeente verwacht dat de benodigde capaciteit voor onderwijs de komende jaren niet zal afnemen. “We zijn nu bezig met het definitief maken van het koopcontract”, zegt hij. “Vervolgens moet het college van B en W en de gemeenteraad de aankoop definitief maken. Dan gaan we ook kijken wat we met de monumentale villa doen.”
Gerelateerde artikelen
Ruim miljoen euro subsidie voor projecten op gebied van ondermijning, duurzaam bouwen en landbouwemissies
Drie SPRONG-projecten van Saxion hebben opgeteld meer dan één miljoen euro subsidie gekregen van regieorgaan SIA. De projecten richten zich op uiteenlopende onderwerpen: het duurzaam gebruik van hout in de bouw, tegengaan van criminele geldstromen en ondermijning en het verlagen van schadelijke uitstoot in de landbouw en het verwaarden van mest.
Vijfenzeventig procent neventaken, deel 6 (van 10): Onderwijspolitiek: complotten en corruptie?
Van de invoering van het nieuwe onderwijsmodel, online toetsen en de SDG’s die in het curriculum komen, tot Reisbalans en onderling omgaan met kritiek. Wilco Bouwhuis, docent technische natuurkunde, schreef een opinie van 16.000 woorden over alles wat hem bezighoudt op Saxion. In deel 6 (van 10), beschrijft hij de ‘onbedoelde’ onvrede onder studenten en medewerkers over het onderwijs: “Door een onderwijsorganisatie die, uit angst, vasthoudt aan diezelfde complexheid – en macht.”
Column: Groepswerk
Ooit gaf ik een introductiecollege voor een projectopdracht voor eerstejaarsstudenten in het vierde kwartiel. Omdat het plaats vond in het Harry Bannink-theater, dat zich leent voor dramatiek, kwam ik altijd op met de achtergrondmuziek van Darth Vader uit de Star Wars-films.