Het gebouw in Hengelo waar voorheen de lerarenopleiding Pabo was gehuisvest, wordt verkocht aan de gemeente, onder voorbehoud van een definitief akkoord van het college van B en W. Saxion gebruikt het gebouw al sinds 2015 niet meer, toen de Pabo naar Enschede verhuisde. De gemeente huurt een deel van de locatie aan de M. A. de Ruyterstraat 3 al langer. Dat is in gebruik door de School voor Persoonlijk Onderwijs.
Met de verkoop gaat het schoolgebouw naar de gemeente Hengelo, net als de monumentale villa. Jan Tromp, directeur Facilitaire Serviceorganisatie (FSO) laat weten dat vorig jaar werd verkend of verkoop van de locatie een mogelijkheid zou zijn. “Dat heeft niet direct te maken met de bezuinigingen waar Saxion voor staat”, zegt hij. “Omdat wij geen intentie hebben om onderwijs in Hengelo te beginnen, zijn we gaan kijken of verkoop een mogelijkheid is. We verhuren de locatie al aan de gemeente, en die had ook het eerste recht op koop.”
Daarbij speelt, aldus Tromp, het onderhoud en eventuele investeringen die Saxion zou moeten doen wel een rol. “Wij zijn geen vastgoedpartij en daarom is het onze voorkeur het gebouw te verkopen.” Hij wil niet zeggen wat het verkoopbedrag is.
Verhuizing
Het is niet voor het eerst dat het gebouw te koop wordt aangeboden door Saxion. Daar was in 2013 namelijk al sprake van, toen het besluit viel om de Pabo te verhuizen. “Dat was voor mijn tijd”, zegt Tromp. “Ik kan me voorstellen dat in de vastgoedcrisis van die tijd verkoop geen optie was.”
Martin Poorthuis, communicatieadviseur gemeente Hengelo, zegt dat de gemeente inderdaad van plan is om het gebouw te kopen. De gemeente huurt de locatie al jaren, zegt hij. “We gebruiken het gebouw als tijdelijke huisvesting voor onderwijsinstellingen die bijvoorbeeld aan het verbouwen zijn.” De gemeente verwacht dat de benodigde capaciteit voor onderwijs de komende jaren niet zal afnemen. “We zijn nu bezig met het definitief maken van het koopcontract”, zegt hij. “Vervolgens moet het college van B en W en de gemeenteraad de aankoop definitief maken. Dan gaan we ook kijken wat we met de monumentale villa doen.”
Gerelateerde artikelen
‘Iedere opleiding heeft een link met duurzaamheid’ – Docent Karen Bosch wil het onderwerp op de agenda krijgen
Docenten zijn druk met het overbrengen van kennis, alleen ontbreekt daarbij volgens Karen Bosch, docent Fashion and Textile Technologies, vaak het thema duurzaamheid. Met duurzaamheidsworkshops hoopt zij dit onderwerp beter onder de aandacht te krijgen. “De paar docenten die meedoen, kunnen een inspiratie zijn voor een grote groep.”
Medezeggenschap vraagt voorzichtigheid bij afschaffen bsa; “Neem twee jaar voor de pilot”
Het college van bestuur wil het bindend studieadvies (bsa) vanaf studiejaar 2026-2027 zo goed als afschaffen, en daarvoor komt dan een ‘doorstroomnorm’. Komend collegejaar moet – in een pilot – ervaring worden opgedaan bij een klein aantal opleidingen. Maar zowel de studenten als de medewerkers in de Centrale Medezeggenschap pleiten voor voorzichtigheid.
Column: Terrassen na een winterdip
“Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw. Dus hup, aan de Weizen dan maar - en wel heel gauw”. Dat was het motto van Huize LP toen de eerste warme zonnestralen van het jaar een einde maakten aan de sombere winterperiode. Zo gezegd, zo gedaan! We maakten de ranzige tuinstoelen schoon en ploften in onze tuin neer. Met een lekkere koude Weizen.