Het gebouw in Hengelo waar voorheen de lerarenopleiding Pabo was gehuisvest, wordt verkocht aan de gemeente, onder voorbehoud van een definitief akkoord van het college van B en W. Saxion gebruikt het gebouw al sinds 2015 niet meer, toen de Pabo naar Enschede verhuisde. De gemeente huurt een deel van de locatie aan de M. A. de Ruyterstraat 3 al langer. Dat is in gebruik door de School voor Persoonlijk Onderwijs.
Met de verkoop gaat het schoolgebouw naar de gemeente Hengelo, net als de monumentale villa. Jan Tromp, directeur Facilitaire Serviceorganisatie (FSO) laat weten dat vorig jaar werd verkend of verkoop van de locatie een mogelijkheid zou zijn. “Dat heeft niet direct te maken met de bezuinigingen waar Saxion voor staat”, zegt hij. “Omdat wij geen intentie hebben om onderwijs in Hengelo te beginnen, zijn we gaan kijken of verkoop een mogelijkheid is. We verhuren de locatie al aan de gemeente, en die had ook het eerste recht op koop.”
Daarbij speelt, aldus Tromp, het onderhoud en eventuele investeringen die Saxion zou moeten doen wel een rol. “Wij zijn geen vastgoedpartij en daarom is het onze voorkeur het gebouw te verkopen.” Hij wil niet zeggen wat het verkoopbedrag is.
Verhuizing
Het is niet voor het eerst dat het gebouw te koop wordt aangeboden door Saxion. Daar was in 2013 namelijk al sprake van, toen het besluit viel om de Pabo te verhuizen. “Dat was voor mijn tijd”, zegt Tromp. “Ik kan me voorstellen dat in de vastgoedcrisis van die tijd verkoop geen optie was.”
Martin Poorthuis, communicatieadviseur gemeente Hengelo, zegt dat de gemeente inderdaad van plan is om het gebouw te kopen. De gemeente huurt de locatie al jaren, zegt hij. “We gebruiken het gebouw als tijdelijke huisvesting voor onderwijsinstellingen die bijvoorbeeld aan het verbouwen zijn.” De gemeente verwacht dat de benodigde capaciteit voor onderwijs de komende jaren niet zal afnemen. “We zijn nu bezig met het definitief maken van het koopcontract”, zegt hij. “Vervolgens moet het college van B en W en de gemeenteraad de aankoop definitief maken. Dan gaan we ook kijken wat we met de monumentale villa doen.”
Gerelateerde artikelen
Nieuwe werkplekken voor diensten moeten ontmoeting bevorderen, maar juist op sociaal vlak mist Dienstenraad duidelijkheid
Alle diensten gaan straks in Deventer op de vijfde verdieping werken, in een compleet verbouwde, nieuwe omgeving. Maar bij de dienstenraad zijn zorgen. “De verbouwing zelf zien we wel goed komen, maar onze zorgen zitten vooral in het sociale stuk.”
Column: Wrapped
Niets laat mij meer zien dat er alternatieve werelden bestaan waar mensen zich in bevinden dan de Spotify Wrapped. In Nederland was namelijk Sugardaddy van Roxy Dekker in 2024 het meest beluisterde nummer (‘vanaaf ben jij de baddie en ik je sugar daddy, dus dans een beetje sexy en draai 's met die bil’). Ook banken maken zo’n Wrapped, kwam ik achter door een gesprekje met studenten in een les. Op nummer 1 bij deze student: Verzekeringen.
Valpartijen, een ambulance: verbodsbord moet ongelukken naast gebouw in Deventer voorkomen
Al fietsend binnendoor via het oude spoorlijntje naar de fietsenstalling van Deventer: het mag niet meer. Het net geplaatste ‘verboden te fietsen’ bord moet ervoor zorgen dat het smalle paadje alleen nog voor voetgangers toegankelijk is. “Het kwam tot valpartijen, waarvoor zelfs de ambulance is opgeroepen.”