De onverwachte rijksbijdragen en vacatures die niet ingevuld. Het zijn een aantal factoren die maken dat Saxion 2023 ruim in de plus afsluit, waar een negatief resultaat van 3,5 miljoen was begroot.
In de vergadering van de Centrale Medezeggenschap zei collegelid Jan van der Boon dat het verschil vooral in incidentele baten zit. “Daar kun je niet op begroten.” Nagenoeg het hele bedrag wordt toegevoegd aan het eigen vermogen van Saxion, dat daarmee groeit naar bijna 120 miljoen euro. Het verschil met de begroting is volgens het jaarverslag feitelijk maar 2,2 miljoen positiever als je de eenmalige inkomsten weglaat.
Nico Kerssens zei namens de CMR dat het in het kader van de bezuinigingen lastig uit te leggen is aan de medewerkers dat Saxion over de afgelopen drie jaar 35 miljoen minder uitgaf dan begroot. “De incidentele baten lijken inmiddels vrij structureel.”
“Het gaat natuurlijk om onderuitputting en niet om winst”, zei Kerssens. “Collega’s begrijpen dat Saxion voor moeilijke keuzes staat vanwege de bezuinigingen. Maar het is dan moeilijker om hier begrip voor te hebben.”
Bezuinigingen blijven noodzakelijk
In het jaarverslag blijft het ‘doorvoeren van structurele besparingen’, noodzakelijk blijft om op termijn gezond te blijven. Voor dit jaar komt dat neer op bezuiniging van 11 miljoen euro, vanaf 2025 gaat het jaarlijks om 23 miljoen. Dit ‘ondanks de ruime financiële reserves en gezonde financiële ratio’s’.
Bestuurder Jan van de Boon zei te herkennen dat het gek overkomt dat Saxion enerzijds geld overhoudt in 2023, en anderzijds flink gaat bezuinigen. “Maar je moet vooral kijken naar wat structureel binnenkomt en wat incidenteel. Dat incidentele deel is ook wel typerend voor een onderwijsorganisatie.”
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.