Saxion sluit 2023 af met 10,6 miljoen in de plus; “Is wel moeilijk om uit te leggen”

De onverwachte rijksbijdragen en vacatures die niet ingevuld. Het zijn een aantal factoren die maken dat Saxion 2023 ruim in de plus afsluit, waar een negatief resultaat van 3,5 miljoen was begroot.

In de vergadering van de Centrale Medezeggenschap zei collegelid Jan van der Boon dat het verschil vooral in incidentele baten zit. “Daar kun je niet op begroten.” Nagenoeg het hele bedrag wordt toegevoegd aan het eigen vermogen van Saxion, dat daarmee groeit naar bijna 120 miljoen euro. Het verschil met de begroting is volgens het jaarverslag feitelijk maar 2,2 miljoen positiever als je de eenmalige inkomsten weglaat.

Nico Kerssens zei namens de CMR dat het in het kader van de bezuinigingen lastig uit te leggen is aan de medewerkers dat Saxion over de afgelopen drie jaar 35 miljoen minder uitgaf dan begroot. “De incidentele baten lijken inmiddels vrij structureel.”

“Het gaat natuurlijk om onderuitputting en niet om winst”, zei Kerssens. “Collega’s begrijpen dat Saxion voor moeilijke keuzes staat vanwege de bezuinigingen. Maar het is dan moeilijker om hier begrip voor te hebben.”

Bezuinigingen blijven noodzakelijk

In het jaarverslag blijft het ‘doorvoeren van structurele besparingen’, noodzakelijk blijft om op termijn gezond te blijven. Voor dit jaar komt dat neer op bezuiniging van 11 miljoen euro, vanaf 2025 gaat het jaarlijks om 23 miljoen. Dit ‘ondanks de ruime financiële reserves en gezonde financiële ratio’s’.

Bestuurder Jan van de Boon zei te herkennen dat het gek overkomt dat Saxion enerzijds geld overhoudt in 2023, en anderzijds flink gaat bezuinigen. “Maar je moet vooral kijken naar wat structureel binnenkomt en wat incidenteel. Dat incidentele deel is ook wel typerend voor een onderwijsorganisatie.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

futs

Column: Revolutie in de hogeschool

Een veel voorkomende misvatting is dat de democratiseringsgolf in het hoger onderwijs eind jaren ’60 begon met de Maagdenhuisbezetting aan de Universiteit van Amsterdam. Dat is niet zo. De revolutie begon bij de hogescholen, specifiek de Katholieke Hogeschool Tilburg. De bezetting van die instelling vond een maand eerder plaats, duurder langer, was geweldlozer en effectiever in het bereiken van de doelstellingen (namelijk meer medezeggenschap voor studenten).

Roep om gezamenlijke lunchpauze voor studenten: ‘Als Saxion wat aan binding wil doen, moet er geïnvesteerd worden’

Heel de hogeschool rond het middaguur even op pauze, zodat studenten naar een activiteit kunnen, of simpelweg samen een broodje eten en de benen strekken? Studium Generale, de Green Office en de OnderwijsInnovatie Hub pleiten voor een collectieve pauze van een uur voor alle studenten van Saxion. “Als er niks verandert, is Saxion over een paar jaar slechts een winkelcentrum voor kennis.”

DSCF7242.jpg

Stagiaires Evi en Emme voor één dag slachtoffer: maandelijkse perikelen, een charmante bhv’er en ‘mannengrappen’

Doen alsof je flauwvalt om vervolgens door een charmante bhv’er opgeraapt te worden? Deze kans konden SaxNow-stagiaires Emme en Evi niet laten liggen. De periodieke bhv-oefening stond dinsdag op de planning, maar er was nog een tekort aan oefenslachtoffers. En zo werden Emme en Evi niet alleen verslaggevers, maar speelden ze een actieve rol in de oefening.