Saxion sluit 2023 af met 10,6 miljoen in de plus; “Is wel moeilijk om uit te leggen”

De onverwachte rijksbijdragen en vacatures die niet ingevuld. Het zijn een aantal factoren die maken dat Saxion 2023 ruim in de plus afsluit, waar een negatief resultaat van 3,5 miljoen was begroot.

In de vergadering van de Centrale Medezeggenschap zei collegelid Jan van der Boon dat het verschil vooral in incidentele baten zit. “Daar kun je niet op begroten.” Nagenoeg het hele bedrag wordt toegevoegd aan het eigen vermogen van Saxion, dat daarmee groeit naar bijna 120 miljoen euro. Het verschil met de begroting is volgens het jaarverslag feitelijk maar 2,2 miljoen positiever als je de eenmalige inkomsten weglaat.

Nico Kerssens zei namens de CMR dat het in het kader van de bezuinigingen lastig uit te leggen is aan de medewerkers dat Saxion over de afgelopen drie jaar 35 miljoen minder uitgaf dan begroot. “De incidentele baten lijken inmiddels vrij structureel.”

“Het gaat natuurlijk om onderuitputting en niet om winst”, zei Kerssens. “Collega’s begrijpen dat Saxion voor moeilijke keuzes staat vanwege de bezuinigingen. Maar het is dan moeilijker om hier begrip voor te hebben.”

Bezuinigingen blijven noodzakelijk

In het jaarverslag blijft het ‘doorvoeren van structurele besparingen’, noodzakelijk blijft om op termijn gezond te blijven. Voor dit jaar komt dat neer op bezuiniging van 11 miljoen euro, vanaf 2025 gaat het jaarlijks om 23 miljoen. Dit ‘ondanks de ruime financiële reserves en gezonde financiële ratio’s’.

Bestuurder Jan van de Boon zei te herkennen dat het gek overkomt dat Saxion enerzijds geld overhoudt in 2023, en anderzijds flink gaat bezuinigen. “Maar je moet vooral kijken naar wat structureel binnenkomt en wat incidenteel. Dat incidentele deel is ook wel typerend voor een onderwijsorganisatie.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Docente Femke Welink deed mee aan regionale ‘Wie is de Mol?’; “Ik zie mijzelf niet als een goede leugenaar”

Docente communicatie en studiecoach Femke Welink (SFIB) deed mee aan de online serie De Dwarsligger, een wel heel regionale versie van het bekende ‘Wie is de Mol?’ Alle kandidaten komen uit Enter, waar ruim 7.800 mensen wonen. De serie is door duizenden mensen bekeken. Welink: “Met De Dwarsligger is heel Twente op de kaart gezet.”

anka

Collegevoorzitter Anka Mulder vertrekt; “Laat Saxion met gerust hart achter”

Na zeven jaar voorzitterschap van het college van bestuur, verlaat Anka Mulder in april 2025 Saxion. Per 1 mei wordt ze vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Eerder deze maand liet mede-bestuurder Timo Kos al weten dat hij vertrekt. Daarmee blijft alleen huidig bestuurder Richard Wielinga, die 1 september begon, over in het college van bestuur.

Saxion Edith Stein3.jpg

CMR ziet graag meer grip deelraden op uitkomsten MTO, vraagt CvB in gesprek te gaan met opinieschrijver Wilco Bouwhuis

De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) pleitte afgelopen week voor instemmingsrecht van de deelraden op de verbeterplannen vanuit het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Ook gaf Tessa van der Panne namens de CMR aan dat veel medewerkers van Saxion zich herkennen in de tiendelige ingezonden opinie van docent technische natuurkunde Wilco Bouwhuis. “Het zou mooi zijn als het CvB een benen-op-tafel-gesprek zou hebben met Wilco.”