Saxion hoeft een inmiddels uitgeschreven studente Toegepaste Psychologie niet te compenseren, blijkt uit een advies van de Geschillenadviescommissie (GAC). Daar had de studente wel om gevraagd: volgens haar had Saxion haar niet goed geïnformeerd over de mogelijkheid om een inschrijving te annuleren, in plaats van uit te schrijven. Daardoor verloor ze bij haar nieuwe studie het recht op 50 procent korting op het collegegeld.
De zaak begon toen de studente, die zich in september 2022 had ingeschreven voor de opleiding Toegepaste Psychologie bij Saxion, na enkele dagen besloot te stoppen met de studie. Ze diende op 9 september 2022 een verzoek in tot uitschrijving. Ze startte in september 2023 een nieuwe studie aan een andere hogeschool en wilde aanspraak maken op de 50 procent korting op het collegegeld voor eerstejaars studenten.
De studente ontdekte echter dat ze niet in aanmerking kwam voor deze korting omdat ze in september 2022 ingeschreven had gestaan bij Saxion. Op advies van DUO verzocht ze Saxion om haar inschrijving met terugwerkende kracht te annuleren. Dit verzoek werd afgewezen door de Business Support Organisatie (BSO) van Saxion, waarop de studente bezwaar indiende bij de GAC. Ze wilde dat Saxion haar inschrijving alsnog met terugwerkende kracht zou annuleren en als dat niet mogelijk was financiële compensatie voor de misgelopen korting.
Uitzonderlijke omstandigheden
Volgens de GAC was het echter een redelijke beslissing van de Business Support Organisatie (BSO) om haar verzoek tot annulering af te wijzen. Het college van bestuur kan in uitzonderlijke gevallen zo’n annulering toewijzen, maar slechts als het mogelijk is binnen de wet en niet leidt tot ongelijke gevallen.
In dit geval waren die uitzonderlijke omstandigheden niet aangetoond: bij haar uitschrijving in 2022 gaf de studente aan zich uit te schrijven omdat de studie niet helemaal aansloot en omdat ze een tussenjaar nam. Pas toen er in april van dit jaar een schikkingsgesprek was, gaf ze aan dat ze vanwege haar mentale gezondheid op advies van de huisarts was gestopt met de opleiding, zonder daarvoor bewijs aan te leveren.
Feitelijk is het nu ook niet meer mogelijk voor Saxion om haar inschrijving van destijds te annuleren: dat kan tot 1 december van het studiejaar (in dit geval 2022), omdat tot die datum nog de mogelijkheid is om in het systeem van Duo nog correcties te maken.
Dat Saxion de studente beter had moeten informeren, zoals zij en haar vader begin juni op zitting aandroegen, is volgens de commissie ook niet het geval. De regels voor halvering van het collegegeld staan op de website van DUO. Het was aan de studente om zich daarvan op de hoogte te brengen, ook omdat de korting al was toegepast op het tot dusver al aan Saxion betaalde collegegeld.
Ook de Regeling Collegegelden was voor de studente makkelijk te raadplegen geweest, zegt de commissie. Zij had zich zelf van de goede informatie moeten voorzien, er was geen plicht van Saxion om haar daar op te wijzen, ook omdat daar gezien de destijds vermelde redenen voor uitschrijven geen aanleiding voor was.
Kortom: hoewel de studente maar een paar dagen op Saxion studeerde, was het besluit van de BSO om haar verzoek tot annulering af te wijzen niet onredelijk. De studente is volgens de GAC zelf verantwoordelijk voor haar in- en uitschrijving en de financiële gevolgen daarvan. De commissie adviseert daarom het college van bestuur haar bezwaar ongegrond te verklaren. De studente kan eventueel nog bij de Raad van State in beroep tegen dat besluit.
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.