Vrouwe Justitia|Bachelor HBO-Rechten Saxion

Hoe het verschil tussen uitschrijven en annuleren een Toegepaste Psychologie-studente meer dan 1.000 euro kostte

Een studente Toegepaste Psychologie verloor door een paar dagen op Saxion het recht op halvering van het collegegeld bij haar nieuwe studie. Ze vond dit niet eerlijk en ging woensdag naar de geschillenadviescommissie. Zij en haar vader gaven onder meer aan dat Saxion haar niet goed geïnformeerd zou hebben. “Saxion is in gebreke gebleven, dus Saxion zou zelf het verschil moeten voldoen.”

Drie dagen studeerde de studente naar eigen zeggen maar op Saxion. Daarna schreef ze zich uit, op 9 september 2022. En die uitschrijving werd aan het eind van die maand ook verwerkt. Maar het bleken drie kostbare dagen: daardoor had de studente bij haar nieuwe studie geen recht meer op halvering van het collegegeld.

Daar hebben namelijk alleen studenten die zich voor het eerst inschrijven voor een bachelor recht op. In plaats van 1157 euro, betaalde ze daardoor voor haar eerste collegejaar op de nieuwe hogeschool het volle pond van 2314 euro. En ze kreeg maar een maand korting: alleen voor dat maandje op Saxion.

En daar is ze het niet mee eens. Daarom toog ze met haar vader naar de geschillenadviescommissie van Saxion. Waar Saxion ervoor koos om haar uit te schrijven, had de administratie er volgens de studente in haar geval en gezien haar omstandigheden namelijk voor kunnen kiezen om haar inschrijving te annuleren. Dan had ze wél recht gehad op de halvering van het collegegeld, omdat ze daadwerkelijk nooit ergens anders ingeschreven was geweest.

Geschillenadviescommissie?

Wat is dat?

Voor beslissingen waartegen beroep open staat, kunnen studenten terecht bij het Cobex. Maar voor beslissingen waartegen geen beroep open staat, is ook een plek waar studenten terecht kunnen. De geschillenadviescommissie (GAC). Bijvoorbeeld bij geschillen over inschrijving voor een opleiding of het collegegeld. De GAC adviseert dan het college van bestuur over een te nemen beslissing, waarna het College van Bestuur een besluit neemt. Als een student het daarmee niet eens is, kan die daartegen in beroep bij de Raad van State.

Onredelijk en onevenredig

Zij en haar vader gaven aan dat ze onlangs ook het advies hadden gekregen van DUO om bij Saxion alsnog annulering te vragen. Om annulering dus, en niet uitschrijving per eind september. Alleen: dat advies had ze naar eigen zeggen van Saxion zelf nooit gehad.

“Onredelijk en in strijd met het evenredigheidsbeginsel", noemde haar vader de gang van zaken bij de geschillenadviescommissie. Hij vindt dat het college van bestuur van Saxion alsnog moet overgaan tot een annulering, en anders de studente zelf het verschil moet vergoeden.

Hij gaf aan dat de studente nooit goed gewezen zou zijn op de mogelijkheid om te annuleren, in plaats van uit te schrijven. Hij vindt dat studenten daar actief op gewezen moeten worden, omdat het te veel gevraagd is van studenten en hun ouders om dat zelf te weten. Hij verwees daarbij naar het toeslagenschandaal. “Ik zie Saxion als een semi-overheid en zie dit in een context waarbij de overheid op grote schaal nalatig is naar haar burgers.”

Rommelen

Tot zover het verhaal van de studente en haar vader, maar hoe zit het met het verhaal van Saxion? De beleidsmedewerker die de hogeschool vertegenwoordigde, wees erop dat Saxion op het moment dat de studente zich meldde, technisch gezien helemaal niet meer over kon gaan op annulering. Dat verzoek kwam namelijk onlangs pas. Terwijl annuleren volgens hem alleen kan tot 1 december van het jaar waarvoor ingeschreven is, voor de ‘accountantscontrole’. “Anders ga je rommelen in de systemen.”

Oftewel: Saxion mag volgens hem na die datum een studie-inschrijving helemaal niet meer annuleren. En de studente meldde zich volgens hem pas ver na die datum bij Saxion met het verzoek om annulering. Het advies dat DUO de studente gaf, om maar bij Saxion aan te kloppen om de inschrijving alsnog te annuleren, had de dienst volgens hem nooit mogen geven. “Dat vind ik een heel fout advies.”  

Hij wees ook naar de voorwaarden van DUO bij de halvering van het collegegeld. “Die zeggen heel duidelijk: u bent niet eerder ingeschreven geweest bij een opleiding in het hoger onderwijs.” Daar lopen volgens hem meer studenten tegenaan. “Wij horen meer zure verhalen bij de balie, ook van studenten die bijvoorbeeld ergens in 1998 een keer een maand gestudeerd hebben.”

Bijzondere omstandigheden

Hij vond ook niet dat Saxion betere informatie had moeten geven over uitschrijven en annuleren. “Dat vind ik een beetje vreemd: wij zouden dan bij elke student moeten vragen: wil je uitschrijven of annuleren? Ik vind niet dat de instelling daarvoor verantwoordelijk is.”

Bovendien, zo zei hij: annuleren kan ook niet zomaar. “Dat kan alleen bij heel bijzondere persoonlijke omstandigheden. Zoals ziekte, met een doktersverklaring. Zo’n annulering komt alleen in heel bijzondere gevallen voor.”

De studente gaf daarop aan dat zij daar in dit geval mogelijk wel aanspraak op had kunnen maken, omdat er in haar geval wel sprake waren van dit soort bijzondere omstandigheden, zoals een huisartsenadvies en bijzondere omstandigheden. “Het was niet omdat ik er achter kwam dat ik de studie niet leuk vond.” Haar vader gaf nogmaals aan dat hij vond dat Saxion hen dan wel proactief had moeten informeren, zodat ze wisten waar ze aan toe waren.

Het allemaal aangehoord hebbende, gaf de geschillenadviescommissie aan zo snel mogelijk met een advies te komen voor het college van bestuur. Dat moet dan een besluit nemen over de uitschrijving danwel annulering van de studente.

Bas3

Bas Klaassen