Koss

Voortbestaan KOSS in gevaar, daarmee dreigt ook sluiting voor De Generaal en De Admiraal

Het voortbestaan van KOSS, het koepelorgaan voor alle studieverenigingen op Saxion, staat op het spel omdat het tot nu toe niet lukt om nieuwe bestuursleden te vinden. Met het afreden van twee huidige bestuurders, begin maart, blijven er maar twee bestuurders over. Volgens de statuten moeten dat er minimaal drie zijn. Met een ontbinding van KOSS zouden ook de sociëteit De Generaal en De Admiraal de deuren moeten sluiten.

Als KOSS het quotum voor het bestuur niet haalt, minimaal drie studenten, dan kunnen ook de sociëteiten De Generaal en De Admiraal niet door, zegt bestuurder en sociëteitsbeheerder Sela Besten. Besten en haar medebestuurslid Joanne Willemsen zijn nu gezamenlijk sociëteit-beheerder. “Als we in maart geen nieuwe mensen hebben, dan moeten we het huurcontract met Grolsch opzeggen”, aldus Besten. “Ik zie niet hoe we daarna dan weer zouden moeten opstarten.” Dat zou volgens Besten een enorm gemis voor de Enschedese studenten betekenen.

Besten wijt het gebrek aan animo voor een bestuursfunctie aan de corona-periode, toen studenten geen introductie hadden en goeddeels thuis de studie volgden. Juist tijdens de introductie werven verenigingen hun leden. “Je ziet dat de studieverenigingen nu weer langzaam opstarten en hun besturen redelijk kunnen vullen. Uit die groep werven wij als koepelorgaan vaak onze bestuurders: de studenten die zich al een jaar voor de studieverenigingen hebben ingezet. Die missen we nu.”

Enorm gemis

Jenthe Kolk is bestuurder van SAMM, de studievereniging van de academie Mens & Maatschappij. Zij noemt het een enorm gemis als De Generaal en De Admiraal zouden moeten sluiten. “Het is dé plek voor ons om bijeenkomsten en feesten te houden, voor een betaalbare prijs. Het zou een enorm verlies zijn voor leden van studieverenigingen als de soos stopt.”

Kolk maakt deel uit van een speciaal geformeerde commissie, om nieuwe bestuursleden voor KOSS te werven. De urgentie is hoog, vindt ze. “KOSS is gewoon heel belangrijk voor de studieverenigingen, het is het aanspreekpunt voor ons richting Saxion. En KOSS staat altijd klaar om te helpen en dat is zeker prettig bij minder ervaren bestuurders.”

Idealiter bestaat het bestuur van KOSS uit zeven leden, met ieder een eigen portefeuille. Op die manier kunnen de bestuurders, vaak derdejaars, parttime aan de slag en daarnaast studeren. Maar op dit moment is KOSS al blij met opvolgers voor Besten en Willemsen die het bestuur dit jaar fulltime deden. “Daarom hebben een wervingscommissie in het leven geroepen”, zegt Besten. “En voor de sociëteit hebben we drie verschillende functieprofielen opgesteld, zodat de werklast verdeeld kan worden. Vind je het bijvoorbeeld leuk om de financiën te beheren, maar heb je minder met het organiseren van feesten, dan kan dat.”

Reactie Saxion: “Als KOSS niet door kan, moeten we een andere vorm vinden”

Voor Saxion is KOSS als (gespreks)partner heel waardevol, zegt woordvoerder Karin Effing. KOSS namelijk al ruim twaalf jaar onderdeel van de Saxion-gemeenschap als belangenbehartiger voor de ruim 26.000 studenten en 21 studieverenigingen. Effing: “KOSS vertegenwoordigt studenten en studieverenigingen, ondersteunt bij het studentactivisme, zorgt dat info gedeeld wordt en laat weten wat het sentiment is.”

KOSS is daarnaast belangrijk vanwege de bijdrage aan het studentenklimaat, aldus Effing. “We zien dat de studenten bestuurservaring die mooi is in hun ontwikkeling en een relevante aanvulling op hun CV.” Effing hoop dat er studenten opstaan voor de vacatures die vacant zijn, en dat KOSS haar taken en het beheer van de sociëteit als ‘waardevolle partner’ van Saxion kan blijven vervolgen.

Mocht KOSS die bestuurders niet vinden, en daarmee niet in dezelfde vorm door kan gaan, dan moet er een andere vorm worden gevonden, geeft Effing aan. “Dat kan ook mogelijkheden en kansen bieden. Dat is natuurlijk aan KOSS als vereniging, maar daar denken we graag in mee.”

Koss

Het huidige bestuur van KOSS: Joanne Willemsen, Sela Besten, Niels Kistemaker en Hannah Huesmann (van links naar rechts). Fotografie: Marlene Mahn. 

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Het kan allemaal in Almelo: hoe Saxion met waterstoftechniek werkt aan de energietransitie

In de H2Hub, het oude Sensata-gebouw in Almelo, wordt gewerkt aan een bijzondere techniek. Saxion, studenten en bedrijven werken er aan een waterstof-elektrolyzer. Nieuw is die techniek niet, maar ermee innoveren zou wel eens heel belangrijk kunnen zijn, zeggen ze. Lokaal waterstof maken kan namelijk mogelijk het overbelaste stroomnetwerk ontlasten en helpen bij de energietransitie. “This is where the magic happens.”

frank

Column: Treinmageddon

Toegegeven, ik vind Almelo ook niet de mooiste stad ter wereld. En er is misschien niet superveel te doen, en doorgaans weinig reden om heen te gaan. Maar om de stad nu hermetisch af te sluiten zodat er niemand in-of-uit kan, zoals spoorbedrijf Prorail in september en oktober drie weken van plan is, dat gaat wel heel erg ver.

SaxNow

Examencommissie en Social Work-studente schikken in zaak plagiaatscanner, tot nu van 13 studenten toetsen ongeldig verklaard

Saxion heeft tot nu toe van dertien Social Work-studenten toetsen ongeldig verklaard. Die studenten hebben volgens Saxion plagiaatsoftware SafeAssign misbruikt. Twee van hen stonden vandaag voor het College van Beroep voor Examens (Cobex). Belangrijkste vraag: is de manier waarop zij SafeAssign gebruikten ook echt fraude? Daar kwam niet gelijk een antwoord op, wel werd duidelijk dat de Academie Mens & Maatschappij, waar Social Work onder valt, inmiddels de toetsing heeft aangepast. Een van de twee studenten erkende zelf plagiaat en kwam tot een schikking.