Als de laptop of telefoon die de medewerker van Saxion krijgt niet regelmatig een update draait, dan gaat het account van de medewerker op slot. Dat staat in een bericht op mijnsaxion. Dit om hackers, phishing en malware buiten de deur te houden. “Want juist updates zijn ervoor om kwetsbaarheden uit de besturingssystemen te halen”, zegt Chief Security Information Officer Wilbert Hepping.
Hoeveel laptops en telefoons en telefoon achterlopen met de updates weet Hepping niet precies. De dienst Business Support Organisatie (BSO) is dat nu aan het bekijken, zegt hij. Tegelijk kwam bij hem als CISO de adviesvraag: zullen we de accounts achter apparaten die lang geen updates kregen blokkeren?
Daar adviseerde Hepping positief op. “Natuurlijk doen we dat niet zomaar. Medewerkers krijgen eerst een mail, en als we daar geen respons op krijgen vragen we na tien dagen aan de leidinggevende of er bijzondere omstandigheden zijn. Maar als dat niet zo is, dan zullen we het account van afstand blokkeren.”
Bewustwording
De laptops van Saxion worden in principe vanaf afstand ge-update, maar soms lukt dat niet, bijvoorbeeld als ze lang niet in gebruik zijn. De android-telefoons moeten medewerkers zelf updaten. “Het nieuwe beleid is ook een vorm van bewustwording creëren”, zegt Hepping. Want Saxion kiest er tot nu toe voor om de medewerkers veel vrijheid te geven om apps en applicaties te installeren. “En juist dat vraagt om besturingssystemen die up-to-date zijn.”
Gerelateerde artikelen
Saxion leest bezwaarschriften tegen de bezuinigingen op het hbo voor; “Durf te investeren in jonge mensen”
Saxion doet maandag mee aan de landelijke voorleesmarathon in het kader van de actie ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo’. In Deventer wordt een selectie van ‘bezwaarschriften’ voorgelezen, die zijn ingediend door medewerkers en studenten van het hbo. Moniek Kamm, associate lector Circular Business Models is daar één van. “We moeten durven investeren in jonge mensen om onze maatschappij draaiende te houden.”
Vijfenzeventig procent neventaken, deel 4 (van 10): 'De burn-out-maatschappij: een verkapt Thermodynamica-probleem?'
Van de invoering van het nieuwe onderwijsmodel, online toetsen en de SDG’s die in het curriculum komen, tot Reisbalans en onderling omgaan met kritiek. Wilco Bouwhuis, docent technische natuurkunde, schreef een opinie van 16.000 woorden over alles wat hem bezighoudt op Saxion. In deel 4 (van 10), vertaalt hij de ‘macht van de bedrijfsvoering’ naar het hoger onderwijs en Saxion. “Ik merk dat ik de afgelopen jaren steeds meer tijd ben gaan besteden aan het pleasen van managers en andere afdelingen – en ik word er uitgeput van...”