Goed en slecht nieuws tegelijkertijd: de problemen met de koffieautomaten lijken voorlopig opgelost. Dus gaan alle 87 automaten vanaf vandaag stapsgewijs weer op standje ‘betalen’. De financiële nasmaak van de koffieperikelen is voor Maas: de leverancier betaalt de kosten voor de aan studenten gratis geleverde koffie. Volgende week volgt een gesprek met de koffieleverancier over de smaak van de warme consumpties.
Vanwege problemen met de verbinding van de apparaten met het draadloze netwerk, was alle koffie in de afgelopen drie weken gratis voor iedereen, dus ook voor studenten. Vorige week werd op twee plekken (Epy Drost en in Deventer) getest met opnieuw ingestelde apparaten. Dat ging goed. “Dat geeft genoeg vertrouwen om de betaalsystemen weer stap voor stap te activeren”, zegt Edwin Noordink, contractmanager bij de Facilitaire Service Organisatie (FSO).
Dat gebeurt gefaseerd, vanaf vandaag, waarbij vanaf dinsdag alle automaten weer op de betaalstand staan. Medewerkers hebben dus weer hun koffiepas nodig, studenten dienen weer ‘gewoon’ te betalen, 21 cent voor zwarte koffie of thee, 25 cent voor een koffiespecialiteit. Volgens Noordink zijn de kosten voor de in de afgelopen weken gratis aan studenten geleverde koffie voor leverancier Maas. “Omdat zij in dit geval nalatig zijn geweest.”
Om welk bedrag het gaat, kan hij op dit moment nog niet zeggen. Dat heeft te maken met de manier waarop het contract met de leverancier in elkaar zit: Saxion betaalt Maas niet voor de automaten of service, maar voor de hoeveelheid afgenomen koffie. Het bedrag van door studenten via de automaten gekochte koffie, komt op die rekening in mindering. Noordink: “Hoeveel dat in dit geval is, kan ik op dit moment nog niet zeggen. Die balans wordt later opgemaakt.”
Grammage
Hij gaf eerder al aan dat Saxion in een later stadium nog in gesprek zou gaan over de wensen en klachten qua smaak van de koffie, zoals het geluid dat de koffie te slap zou zijn. Dat kan onder meer te maken hebben met grammage; het gebruikte aantal gram koffie per kopje. “Donderdag staat een gesprek gepland. We wilden eerst zorgen dat alles werkend zou zijn. Dat lijkt nu het geval, nu willen we vrij snel de volgende stap zetten.”
Dan is er nog de koffiepas, die in december bij iedereen in de bus viel. Uit een bericht op intranet valt op te maken dat niet voor iedereen duidelijk is wanneer die nou precies aangeboden moet worden, om ook daadwerkelijk vlekkeloos ‘een bakkie’ uit de automaat te kunnen trekken. Daarom staat in hetzelfde bericht een uitgebreide handleiding, inclusief plaatjes. Volgorde: eerst mok plaatsen, koffiepas voor automaat houden, dan keus maken.
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.