Hete INTRO telt hoogste aantal deelnemers in jaren: bijna 4.000 eerstejaars schreven zich in

De INTRO van dit jaar telt het hoogste aantal deelnemers in jaren. Gisteren hadden zich bijna 4.000 eerstejaars ingeschreven om mee te doen aan het introductieprogramma in Apeldoorn, Deventer en Enschede, blijkt uit cijfers van de organisatie. Dat zijn er bijna duizend meer dan vorig jaar, en ook veel meer dan in 2022. De verklaring zit mogelijk in de wat andere opzet van dit jaar.

De teller stokte gisteren op 3.907 aanmeldingen. Ter vergelijking: in 2023 meldden zich 3.090 studenten aan, verdeeld over de drie locaties van Saxion. In 2022 waren dat er 3.460. Daarmee is het aantal aanmeldingen van dit jaar het hoogst sinds de coronatijd. Een verklaring voor het feit dat er dit jaar bijna een kwart meer studenten zich aanmelden, is volgens woordvoerder Steffi Riethorst lastig te geven.

Toch valt er wel een mogelijke verklaring te geven, geeft ze aan. De opzet van de INTRO is dit jaar anders dan vorige jaren. “We vermoeden dat de stijging daarmee te maken heeft. Dat zit er dan met name in dat studenten deelnemen aan en betalen voor de volledige 3-daagse INTRO. Dat betekent dus zowel het opleidingsgedeelte als het centrale INTRO gedeelte.” Eerder was dat gescheiden. Het aantal inschrijvers is niet helemaal hetzelfde als het aantal deelnemers; er zijn altijd inschrijvers die uiteindelijk niet deelnemen.

Dat er veel meer studenten zich hebben ingeschreven voor de INTRO, betekent ook niet dat er veel meer eerstejaars zijn. De precieze cijfers daarover zijn nu nog niet voorhanden en Saxion voorspelt de komende jaren vooral wegens demografische ontwikkelingen krimp.

Heet
De INTRO maakt zich vandaag op voor tropische temperaturen. Volgens woordvoerder Karin Effing is de organisatie daarop voorbereid. “Daar is rekening mee gehouden. Er is in ieder geval gratis water beschikbaar in Deventer en Enschede.” Ook zijn er zonnebrandzuilen geplaatst.

Ook tijdens de Apeldoorn City Game op donderdag is er ook een extra watertappunt en zonnebrandcrème aanwezig, en zal er ook een ijsje en drinken zijn. Water en zonnebrandcrème zijn er ook bij het Saxion Summer Festival morgen in het Volkspark in Enschede. Volgens de woordvoerder zijn het programma en de warmte niet zodanig dat er vanwege de hitte dingen niet door kunnen gaan. “Alles gaat gewoon door.”

Bas3

Bas Klaassen