Organisatie kijkt met ‘grote glimlach’ terug op INTRO nieuwe stijl; evaluatie volgt nog

Zonovergoten dagen en bijna 4000 deelnemers, projectleider Caroline de Graaf kijkt ‘met een grote glimlach’ terug op de INTRO. Die had een nieuwe opzet, waarbij voor het eerst het opleidingsdeel gekoppeld was aan het algemene. Of dat goed heeft gewerkt, wordt nog geëvalueerd. “Maandag werd ik met m’n vermoeide hoofd aangesproken door een student, die me zei dat de INTRO zo gaaf was. Daar doe je het voor.”

Een echt hoogtepunt heeft De Graaf – verantwoordelijk voor de gehele INTRO, en aanspreekpunt voor Deventer - niet, maar als ze dan toch iets moet noemen is het de samenwerking met Deventer Marketing. “Doordat we samen optrokken hadden we een gevarieerd aanbod. Zo hoorde ik van eerstejaars dat ze het gaaf vonden dat ze een keer in de Deventer Schouwburg waren.”

Eerder werd al duidelijk dat er flinke groei zat in het aantal aanmeldingen voor deze editie van de INTRO: bijna duizend meer dan vorig jaar. Volgens De Graaf kwamen die bijna vierduizend studenten ook allemaal. In Enschede waren er ongeveer 2.300 eerstejaars, in Deventer 1.500 en in Apeldoorn 170, aldus De Graaf.

Andere opzet

Of de INTRO nieuwe stijl een succes is, moet nog blijken uit een evaluatie. Er is dit jaar gekozen voor een andere opzet: eerstejaars betalen 45 euro en daarvoor krijgen ze een gecombineerde INTRO, waar het algemene deel in zit, maar ook het opleidingsdeel. “Vanuit opleidingen horen we al positieve geluiden, daar zijn studenten in drie dagen al mooi ingebed in hun studie”, aldus De Graaf. “Maar we horen ook dat bij andere opleidingen toch heel wat eerstejaars niet meededen aan de INTRO. Die moeten dus in hun eerste week nog bij de hand genomen worden.”

Maar De Graaf denkt ook dat het niet realistisch is om álle eerstejaars op de INTRO te krijgen. Uit reacties blijkt dat studenten aangeven dat ze sowieso niet van plan zijn om mee te doen. “Ze vinden het niet nodig, zijn nog op vakantie of werken nog”, aldus De Graaf. Dat was altijd al wel zo, denkt ze. “Maar het wordt voor ons nu ook duidelijker omdat we intern meer aandacht hebben voor de goede opstart van nieuwe studenten en de begeleiding daarbij.”

Alcohol

Bij de vorige editie van de INTRO, in 2023, zou er voor 16 uur geen alcohol geschonken worden. Dat nieuwe beleid werd nog tijdens die INTRO losgelaten, maar duidelijk werd ook dat het wél de bedoeling is om tot 16 uur ’s middags alcohol vrij te zijn. De tap bleef dit jaar gesloten tot die tijd, maar ook De Graaf zag dat er drank werd ingeslagen en genuttigd op het Saxion-terrein.

“We hebben studenten en vooral de parents daarop aangesproken en gehandhaafd”, zegt ze. “Tegelijk willen we niet een afgesloten terrein creëren met toegangsbandjes. We zien gewoon dat het nieuwe beleid voor ons lastig is om onze weg in te vinden. Dat krijg ik ook terug van andere hogescholen, waar ze hier ook mee worstelen.”

Voor nu kijkt De Graaf met het team terug op een ‘geslaagde’ INTRO, zegt ze. Eentje die volgens haar zonder noemenswaardige incidenten is verlopen. “Daar ben ik hartstikke trots op, we hebben er met een groot team aan gewerkt om dit voor elkaar te krijgen.”

 

rik

Rik Visschedijk