Saxion krijgt een nieuwe cateraar: Compass Group heeft de aanbesteding gewonnen en runt vanaf 1 januari de restaurants, koffiepunten en bakery’s op Saxion. Daarmee verdwijnt Appèl, dat de afgelopen jaren de catering deed. Ook de AH to Go’s gaan verdwijnen, maar daar komt wel een vergelijkbaar concept voor terug: ze worden omgebouwd tot Spar University.
Compass Group (eigenaar van Eurest) geldt als het grootste cateringbedrijf ter wereld en doet de catering op heel veel Nederlandse universiteiten en hogescholen, al dan niet onder de naam Campus. Jan Tromp, directeur van de Facilitaire Serviceorganisatie (FSO), zegt tevreden te zijn met de nieuwe cateringpartij, in wat hij een lastige markt noemt. Dat blijkt ook uit het aantal partijen dat zich had ingeschreven voor de catering: dat waren er twee. “Neemt niet weg dat we heel tevreden zijn over de uitkomst.”
Het gaat om een soort concessieovereenkomst, legt hij uit. Dat betekent dat Saxion niet - zoals in kantooromgevingen wel voorkomt - betaalt voor de diensten van een cateraar, maar de ruimte beschikbaar stelt aan de Compass Group, die vervolgens zelf hun geld verdienen door een rendabele omzet te draaien. Het gaat om een contract voor in ieder geval vijf jaar, met een mogelijke verlenging van drie keer één jaar.
Duurzaamheid
Volgens Tromp is duurzaamheid heel belangrijk geweest bij de aanbesteding. “We hebben heel erg ingezet op aandacht voor gezonde en plantaardige producten, maar net zo goed op bijvoorbeeld eiwittransitie.” Ook het gebruik van regionale producten speelde een rol.
Over de prijzen van de nieuwe cateraar kan hij nog niet zo veel kwijt. Dat gaat de komende maanden concreter worden. “Maar wat mee heeft gespeeld is dat er ook altijd een keuze moet zijn voor de kleine beurs, dus dat zal zeker het geval zijn.”
Ook voorziet hij meer samenwerking tussen onderwijs en onderzoek en de cateraar. “Je kunt je dus bijvoorbeeld voorstellen dat we met HBS gaan onderzoeken hoe we het cateringaanbod gaan optimaliseren.” Volgens hem wordt er bovendien heel actief onderzoek gedaan naar de klanttevredenheid. “Dat is een taak van de exploitant zelf.”
Onbemande koffie-automaten met verse bonen
Parallel aan de aanbesteding voor de catering, liep ook een zoektocht naar een nieuw bedrijf voor de koffie-automaten. MAAS Automaten is de nieuwe partij die straks de automaatkoffie van Saxion gaat leveren. Volgens Tromp zijn er straks niet twee – zoals nu – maar drie kwaliteitsniveau’s van koffie te krijgen.
Behalve de basiskoffie uit de automaten (instantkoffie) en de verse bonenkoffie uit de koffiehoeken, komen er ook onbemande automaten die verse bonenkoffie gaan uitgeven. Die koffie wordt niet gratis, maar de prijs zal volgens Tromp lager zijn dan de verse koffie die je bij de barista’s in de koffiehoeken kan halen.
Zitgedeelte Enschede
Het contract met de nieuwe cateraar gaat per 1 januari in, maar dat betekent niet dat dan gelijk dat alles helemaal ingericht is. Tromp: “We gaan in fases naar het niveau waar we willen zijn. Daar verwachten we dan begin volgend schooljaar te zijn.”
Onafhankelijk van de aanbesteding gaat ook het zitgedeelte bij het restaurant in het hoofdgebouw in Enschede op de schop. Dat zitgedeelte moet aantrekkelijker worden, zegt Tromp, en meer de ontmoeting bevorderen, zoals dat bijvoorbeeld bij de Bakery op de eerste verdieping van hetzelfde gebouw ook al gebeurt. Ook voor het zitgedeelte van het restaurant in Deventer is die ambitie er.
Gerelateerde artikelen
Docente Femke Welink deed mee aan regionale ‘Wie is de Mol?’; “Ik zie mijzelf niet als een goede leugenaar”
Docente communicatie en studiecoach Femke Welink (SFIB) deed mee aan de online serie De Dwarsligger, een wel heel regionale versie van het bekende ‘Wie is de Mol?’ Alle kandidaten komen uit Enter, waar ruim 7.800 mensen wonen. De serie is door duizenden mensen bekeken. Welink: “Met De Dwarsligger is heel Twente op de kaart gezet.”
Collegevoorzitter Anka Mulder vertrekt; “Laat Saxion met gerust hart achter”
Na zeven jaar voorzitterschap van het college van bestuur, verlaat Anka Mulder in april 2025 Saxion. Per 1 mei wordt ze vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Eerder deze maand liet mede-bestuurder Timo Kos al weten dat hij vertrekt. Daarmee blijft alleen huidig bestuurder Richard Wielinga, die 1 september begon, over in het college van bestuur.
CMR ziet graag meer grip deelraden op uitkomsten MTO, vraagt CvB in gesprek te gaan met opinieschrijver Wilco Bouwhuis
De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) pleitte afgelopen week voor instemmingsrecht van de deelraden op de verbeterplannen vanuit het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Ook gaf Tessa van der Panne namens de CMR aan dat veel medewerkers van Saxion zich herkennen in de tiendelige ingezonden opinie van docent technische natuurkunde Wilco Bouwhuis. “Het zou mooi zijn als het CvB een benen-op-tafel-gesprek zou hebben met Wilco.”