van der plas

Van der Plas: “Saxion, overweeg een tweede kans voor Jasper Rekers”

Jasper Rekers krijgt wat BBB-partijleider Caroline van der Plas betreft een tweede kans op Saxion. “Ik geloof in tweede kansen voor mensen”, zegt ze in Dit is de dag op NPO Radio 1. Gisteren maakte Saxion bekend dat Rekers per direct stopt als docent, naar aanleiding van anonieme haattweets. Van der Plas roept Saxion op om ‘nog eens goed na te denken’ over het beëindigden van zijn contract.

Van der Plas blijft er wel bij dat Rekers zijn eventuele zetel niet moet innemen in de Tweede Kamer. Hij staat op een verkiesbare 13e plek, en de kieslijst is vastgesteld. Voor BBB telt zwaar dat hij niet vertelde over de tweets in de gesprekken die de partij met hem had, zegt ze.

Van der Plas vertelt in het interview dat ze nog contact met Rekers heeft en dat ze het ‘heel verdrietig vindt wat er is gebeurd’. “Ik ken hem goed en het is een heel lieve, zachtaardige jongen met een gezin. Waarvan je denkt: hoe kan dit?” Ze noemt de ontstane situatie ‘ook een persoonlijk drama voor hem en zijn gezin’.

Afrekencultuur

De BBB-partijleider spreekt in het interview over de ‘afrekencultuur’. “Ik weet niet of de hogeschool Saxion luistert, maar alsjeblieft, we zitten in zo’n afrekencultuur in Nederland. Iemand die iets fout doet wordt meteen ontslagen, moet weg, mag nergens meer naartoe, wordt ook bedreigd en geïntimideerd. Ook daar moeten we vanaf.” 

Ze zegt de tweets van Rekers ‘absoluut niet goed te keuren’, maar zegt ook dat achter de haattweets – Rekers maakte politici onder andere uit voor pharmahoer en nazibitch – een persoonlijk drama schuil gaat. Rekers zelf gaf eerder aan spijt te hebben. Hij zou door een diep dal gegaan zijn tijdens de lockdowns.

Op de vraag of ze hiermee oproept om hem in dienst te houden bij Saxion, zegt ze: “Nou, om daar gewoon nog eens goed over na te denken.”

Woordvoerder Renée Koekkoek verwijst naar het statement dat gisteren op de website van Saxion verscheen: “Daarin staat dat we in goed overleg gezamenlijk tot de beslissing zijn gekomen om zijn dienstverband te beëindigen.”

 

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Organisatie kijkt met ‘grote glimlach’ terug op INTRO nieuwe stijl; evaluatie volgt nog

Zonovergoten dagen en bijna 4000 deelnemers, projectleider Caroline de Graaf kijkt ‘met een grote glimlach’ terug op de INTRO. Die had een nieuwe opzet, waarbij voor het eerst het opleidingsdeel gekoppeld was aan het algemene. Of dat goed heeft gewerkt, wordt nog geëvalueerd. “Maandag werd ik met m’n vermoeide hoofd aangesproken door een student, die me zei dat de INTRO zo gaaf was. Daar doe je het voor.”

Hugo Woertman

Onbezongen held Hugo Woertman: “Wat ik heb meegemaakt bepaalt niet wie ik ben”

Waar hij het meest van geniet op Saxion? Het contact met de studenten, zegt huismeester Hugo Woertman. Niet in het minst omdat hij zichzelf in hen terugziet, vertelt hij in dit openhartige interview, over verbinding, verlies en de zoektocht naar identiteit. Wat dat laatste betreft heeft hij ook troost voor de studenten. “Ik ben zelf 55 en weet ook nog niet helemaal wie ik ben, of wat ik precies wil.”

Uit de schouwburg voor ‘protest’ tijdens Opening Hogeschooljaar; ‘Ik sta voor het hbo’

Studenten en medewerkers, maar ook het hbo in z’n geheel, moeten ‘zien en gezien worden’. Dat zei collegevoorzitter Anka Mulder zojuist in haar toespraak bij de Opening Hogeschooljaar. “Laten we zuinig zijn op het hbo en het enorme talent dat onze studenten meenemen.” Ze nam de bezoekers mee de straat op, voor een fotomoment buiten de Deventer Schouwburg. Daar werden spandoeken uitgedeeld.