Jasper Rekers krijgt wat BBB-partijleider Caroline van der Plas betreft een tweede kans op Saxion. “Ik geloof in tweede kansen voor mensen”, zegt ze in Dit is de dag op NPO Radio 1. Gisteren maakte Saxion bekend dat Rekers per direct stopt als docent, naar aanleiding van anonieme haattweets. Van der Plas roept Saxion op om ‘nog eens goed na te denken’ over het beëindigden van zijn contract.
Van der Plas blijft er wel bij dat Rekers zijn eventuele zetel niet moet innemen in de Tweede Kamer. Hij staat op een verkiesbare 13e plek, en de kieslijst is vastgesteld. Voor BBB telt zwaar dat hij niet vertelde over de tweets in de gesprekken die de partij met hem had, zegt ze.
Van der Plas vertelt in het interview dat ze nog contact met Rekers heeft en dat ze het ‘heel verdrietig vindt wat er is gebeurd’. “Ik ken hem goed en het is een heel lieve, zachtaardige jongen met een gezin. Waarvan je denkt: hoe kan dit?” Ze noemt de ontstane situatie ‘ook een persoonlijk drama voor hem en zijn gezin’.
Afrekencultuur
De BBB-partijleider spreekt in het interview over de ‘afrekencultuur’. “Ik weet niet of de hogeschool Saxion luistert, maar alsjeblieft, we zitten in zo’n afrekencultuur in Nederland. Iemand die iets fout doet wordt meteen ontslagen, moet weg, mag nergens meer naartoe, wordt ook bedreigd en geïntimideerd. Ook daar moeten we vanaf.”
Ze zegt de tweets van Rekers ‘absoluut niet goed te keuren’, maar zegt ook dat achter de haattweets – Rekers maakte politici onder andere uit voor pharmahoer en nazibitch – een persoonlijk drama schuil gaat. Rekers zelf gaf eerder aan spijt te hebben. Hij zou door een diep dal gegaan zijn tijdens de lockdowns.
Op de vraag of ze hiermee oproept om hem in dienst te houden bij Saxion, zegt ze: “Nou, om daar gewoon nog eens goed over na te denken.”
Woordvoerder Renée Koekkoek verwijst naar het statement dat gisteren op de website van Saxion verscheen: “Daarin staat dat we in goed overleg gezamenlijk tot de beslissing zijn gekomen om zijn dienstverband te beëindigen.”
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.