Saxion heeft de huur van het Randstad-gebouw in Enschede per eind dit schooljaar opgezegd. Ook de huur van het SVB-gebouw in Deventer wordt waarschijnlijk opgezegd, op dezelfde termijn. Dat valt niet los te zien van de krimpende studentaantallen van Saxion en de bezuinigingen die daarmee gepaard gaan. Op huisvesting moet de komende jaren tien procent bespaard worden: uiteindelijk 1,7 miljoen euro per jaar. Het afstoten van beide huurpanden levert rond de 700.000 euro per jaar op.
Het verminderen van huurpanden is een logische eerste stap, zeggen AGZ-directeur Pascal Heynen en FSO-directeur Jan Tromp, die verantwoordelijk zijn voor de bezuinigingen qua huisvesting. Het Randstad-gebouw stond al eerder op de rol om afgestoten te worden. Toen bleek het roostertechnisch nog niet mogelijk om de huur op te zeggen, nu is er op dat vlak wel groen licht. Over het pand zijn al langere tijd veel klachten, onder meer over temperatuur, onderhoud, voorzieningen en vindbaarheid.
Ook het SVB-gebouw is niet populair onder docenten. Heynen: “Daar zijn ook vrij veel klachten over. Je ziet zelfs dat docenten die daar les hebben, er geen les willen geven en dan maar weer een plek in het hoofdgebouw zoeken, ook als daar officieel op dat moment geen plek is.”
Het plan is om ook daar de huur op te zeggen, al moet daar nog wel een definitief besluit over genomen worden door het bestuur. Ook naar andere huurpanden zoals de Gasfabriek en delen van het Ariensplein wordt gekeken, maar daar liggen op dit moment nog geen concrete plannen tot huuropzegging. Inkrimping qua huurmeters scheelt niet alleen op de huurkosten; dat geldt net zo goed voor de schoonmaakkosten en energierekening. “En het is ook positief voor onze ecologische voetafdruk.”
De tandem Tromp/Heynen is in dit geval geen toevallige; het college van bestuur koos er bewust voor om op de bezuinigingsthema’s academies en diensten en elkaar te koppelen, ook om er voor te zorgen dat het onderwijsperspectief niet ondergesneeuwd raakt. Heynen: “Daarbij speelt in dit geval mee dat ik me heb gestoord aan de lege gebouwen na corona.”
Levendigheid
De inkrimping qua huurmeters heeft namelijk niet alleen te maken met besparingen, zeggen de twee. Tromp: “Het is een besparing aan de ene kant, maar het gaat net zo goed om de levendigheid.” Heynen: “Sinds corona is het gevoel van leegheid in de gebouwen enorm toegenomen, geven zowel docenten als studenten aan.”
Dat blijkt ook uit bezettingsonderzoek: de gemiddelde bezetting van ruimtes op Saxion is op dit moment veertig procent. De bedoeling is dat dat stijgt naar zestig procent.
Compacter
Saxion zal compacter worden, zegt Heynen. Hij trekt de vergelijking met een binnenstad. “In een binnenstad die leuk gevuld is met winkels en kroegjes verblijf je ook veel liever dan in een desolate stad met veel leegstand, dat is gewoon geen leuke plek. Dat geldt voor Saxion hetzelfde. We moeten aantrekkelijk blijven voor studenten en medewerkers.”
Het afstoten van huurpanden is een eerste stap, zeggen de twee, maar daar blijft het niet bij. Tromp: “We staan echt aan het begin.” Ook op andere vlakken valt er volgens hen nog winst te behalen, bijvoorbeeld door flexibeler met ruimtes om te gaan. Heynen: “Wat je ziet is dat academies en diensten veel eigen vergaderruimtes hebben, waar andere academies en diensten geen inzicht in hebben. Dat kan veel flexibeler qua gebruik.”

Archieffoto van het SVB-pand in Deventer. Foto's: SaxNow
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.