Docent en voormalig BBB-kandidaat Tweede Kamerlid Jasper Rekers en Saxion gaan definitief uit elkaar. Hij was al geschorst vanwege haat-tweets aan onder andere politici vanaf een anoniem account. Rekers en zijn werkgever zijn dat vertrek ‘overeengekomen’, en het dienstverband is per direct beëindigd, zo staat op saxion.nl.
Saxion-woordvoerder Renée Koekkoek zegt desgevraagd geen details te kunnen geven over de eventuele voorwaarden waaronder het contract is ontbonden. “Dat is tussen werkgever en werknemer.” De ontstane complexe arbeidsverhouding wordt als reden opgevoerd om het contract te beëindigen. Dat is in overleg gegaan.
Volgens Saxion betekent een baan als docent het hebben van een voorbeeldfunctie. 'En als onderwijsinstelling nemen we onze verantwoordelijkheid richting onze studenten heel serieus en daar passen deze uitlatingen niet bij.' Ook stelt de hogeschool dat Rekers altijd goed heeft gefunctioneerd en dat tijdens zijn tijd op de school niets gemerkt is van zijn uitlatingen.
Rekers laat in een korte schriftelijke reactie aan SaxNow weten het communiqué van Saxion volledig te onderschrijven. 'Daar wil ik het voor nu verder bij laten.'
De docent was al geschorst, omdat via het ANP uitkwam dat hij haattweets stuurde vanaf een anoniem Twitter-account. Hij maakte onder meer politici uit voor ‘nazibitch’ en ‘pharmahoer. Saxion zetten hem per direct op non-actief, en liet een definitieve beslissing over zijn aanstelling in het midden, want eerst zou er een gesprek met zijn leidinggevende komen.
Rekers staat op een verkiesbare dertiende plek op de lijst voor BBB. Hij heeft al laten weten dat hij, als hij verkozen wordt, die plek niet zal innemen. De tweets verstuurde hij tussen 2020 en 2022, in coronatijd. Hij heeft laten weten in die periode ‘in de war’ te zijn geweest.
Gerelateerde artikelen
Bliksems! Dan toch nieuwe koffie uit de automaten
Aan het balen van slappe koffie op Saxion komt mogelijk een einde: de koffieautomaten worden gevuld met een andere koffie: Bliksem Bakkie. Die nieuwe koffiesmaak zou het gemor over het huidige ‘zwarte goud’ bij de automaten moeten doen verstommen. “Uiteindelijk werd wel duidelijk dat dat hem niet meer ging worden.”
De stijl van Alexander Budde: “Nederlanders kiezen eerder voor basic”
Net buiten het hoofdgebouw in Enschede staat een groepje mensen te kletsen. Mijn oog valt op een student met een look die ik zou omschrijven als een jonge Leonardo DiCaprio in Berlijnse streetwear. Het verbaast me dan ook niet als ik hoor dat hij een Duitse student is.
Onbezongen held Ingrid Karnebeck; “Wij zouden in alles meer gezien mogen worden”
Een onmisbare schakel zijn, die pas opvalt wanneer ze haar vitale werk niet meer doet. Dat is de job van Ingrid Karnebeck, die de interne postdienst van Saxion runt waar tienduizend mensen aan studenten en personeelsleden rondlopen. “Wij zijn daarmee postbezorger van een groot dorp. Met dit interview wil ik dat onzichtbare werk, hier vanuit de kelder, zichtbaar maken.”