CELZ230523-6756.jpg

SaxNow introduceert studentcartoonist Guus: “Ik zie dit als één groot experiment”

Guus Nijhuis (23) uit Oldenzaal tekent vanaf nu maandelijks een spotprent voor SaxNow. Vandaag verschijnt de eerste tekening van zijn hand, getiteld ‘Alcoholbeleid’. Nijhuis is niet het type om er met gestrekt been in te gaan, zegt hij. “Maar het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je iemand voor de schenen schopt.”

Een van zijn doelen is Saxion een spiegel voorhouden, maar ook om vooral studenten af en toe aan het lachen maken. “Zij zullen – net als de rest van Saxion – zich soms misschien een beetje weggezet voelen in mijn tekeningen. Uitvergroting hoort bij cartoons. Ik hoop dat ze dan ook het stukje zelfreflectie hebben om daar om te kunnen lachen.”

Zelf ziet de tweedejaars-student Creative Business zijn nieuwe rol vooral als één grote ontdekkingsreis. “Een experiment, zo zie ik het. Ik ben autodidact, en nog zoekende naar een vaste stijl, wil eerst maar eens een serie neerzetten.” 

Zijn stijl wil hij dus grotendeels nog gaan ontwikkelen, maar toch valt er nu al wat over te zeggen. “Je kan van mij verwachten dat het vooral humoristisch en kritisch is, maar niet hatelijk. Ik ben geen ruziezoeker, voel niet de directe behoefte om mensen tegen de schenen te schoppen, maar het kan natuurlijk altijd gebeuren dat iemand aanstoot neemt aan een tekening.”

Grootste uitdaging op voorhand? Telkens opnieuw met een goed idee komen. “Die ideeën zijn er vooralsnog nog genoeg, en komen bij mij vaak onder de douche, of in de bus. Ik hoop dat dat zo blijft. Aan de andere kant: soms is de werkelijkheid al grappig genoeg, dan hoef je het alleen maar af te beelden.”