Op het regenboogpad voor de entree van het Ko Wierenga-gebouw is – zo lijkt het – moedwillig en demonstratief zwarte verf aangebracht. De verf is uitgereden op de straat. Een woordvoerder van de gemeente Enschede gaat desgevraagd uit van ‘vernieling in de openbare ruimte’ en noemt de actie ‘verwerpelijk’. Al voor de opening van het pad werden er remsporen aangebracht op het pad.
Saskia Velders, woordvoerder bij de gemeente Enschede, noemt het aanbrengen van zwarte verf ‘verwerpelijk’. De actie getuigt volgens haar op twee manieren van weinig respect, namelijk niet voor spullen die niet van jou zijn én naar alle inwoners van Enschede die zich met het regenboogpad gezien voelen. “Er zijn fatsoenlijkere manieren van communiceren over wat je vindt.”
De gemeente heeft de vraag uitgezet of het mogelijk is om het regenboogpad schoon te maken. Wat de mogelijkheden daarvoor zijn en wat dat zou moeten kosten, is nog niet bekend.
Velders verwijst naar eerdere berichtgeving vanuit de gemeente, waarin werd opgeroepen om een ander te behandelen zoals je zelf behandeld wil worden. “Dat kun je doortrekken naar: hoe zou ik het vinden als een ander mijn spullen kapot of vies maakt omdat hij of zij dat niet mooi vindt.”
Inclusieve samenleving
Het regenboogpad kent al een geschiedenis, want het vorige pad werd anderhalf jaar geleden aangelegd, op dezelfde plek. Die moest verdwijnen omdat de oversteek glad werd bij regen. Met het pad over de M.H. Tromplaan wil de gemeente Enschede laten zien dat 'ze werken aan een inclusieve samenleving, waar iedereen zichzelf kan en mag zijn'.
De communicatieadviseur sluit aan bij de eerdere woorden van wethouder Arjen Kampman: “De strepen en verf op het pad geven aan dat het nodig is en blijft om elkaar te spreken en ontmoeten, en geven daarmee het belang van het regenboogpad aan”, zegt ze. “We zijn nog geen inclusieve samenleving waar iedereen kan en mag zijn wie die is. Maar daar zijn we wel naar op weg.”
Gerelateerde artikelen
Saxion leest bezwaarschriften tegen de bezuinigingen op het hbo voor; “Durf te investeren in jonge mensen”
Saxion doet maandag mee aan de landelijke voorleesmarathon in het kader van de actie ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo’. In Deventer wordt een selectie van ‘bezwaarschriften’ voorgelezen, die zijn ingediend door medewerkers en studenten van het hbo. Moniek Kamm, associate lector Circular Business Models is daar één van. “We moeten durven investeren in jonge mensen om onze maatschappij draaiende te houden.”
Vijfenzeventig procent neventaken, deel 4 (van 10): 'De burn-out-maatschappij: een verkapt Thermodynamica-probleem?'
Van de invoering van het nieuwe onderwijsmodel, online toetsen en de SDG’s die in het curriculum komen, tot Reisbalans en onderling omgaan met kritiek. Wilco Bouwhuis, docent technische natuurkunde, schreef een opinie van 16.000 woorden over alles wat hem bezighoudt op Saxion. In deel 4 (van 10), vertaalt hij de ‘macht van de bedrijfsvoering’ naar het hoger onderwijs en Saxion. “Ik merk dat ik de afgelopen jaren steeds meer tijd ben gaan besteden aan het pleasen van managers en andere afdelingen – en ik word er uitgeput van...”