Op het regenboogpad voor de entree van het Ko Wierenga-gebouw is – zo lijkt het – moedwillig en demonstratief zwarte verf aangebracht. De verf is uitgereden op de straat. Een woordvoerder van de gemeente Enschede gaat desgevraagd uit van ‘vernieling in de openbare ruimte’ en noemt de actie ‘verwerpelijk’. Al voor de opening van het pad werden er remsporen aangebracht op het pad.
Saskia Velders, woordvoerder bij de gemeente Enschede, noemt het aanbrengen van zwarte verf ‘verwerpelijk’. De actie getuigt volgens haar op twee manieren van weinig respect, namelijk niet voor spullen die niet van jou zijn én naar alle inwoners van Enschede die zich met het regenboogpad gezien voelen. “Er zijn fatsoenlijkere manieren van communiceren over wat je vindt.”
De gemeente heeft de vraag uitgezet of het mogelijk is om het regenboogpad schoon te maken. Wat de mogelijkheden daarvoor zijn en wat dat zou moeten kosten, is nog niet bekend.
Velders verwijst naar eerdere berichtgeving vanuit de gemeente, waarin werd opgeroepen om een ander te behandelen zoals je zelf behandeld wil worden. “Dat kun je doortrekken naar: hoe zou ik het vinden als een ander mijn spullen kapot of vies maakt omdat hij of zij dat niet mooi vindt.”
Inclusieve samenleving
Het regenboogpad kent al een geschiedenis, want het vorige pad werd anderhalf jaar geleden aangelegd, op dezelfde plek. Die moest verdwijnen omdat de oversteek glad werd bij regen. Met het pad over de M.H. Tromplaan wil de gemeente Enschede laten zien dat 'ze werken aan een inclusieve samenleving, waar iedereen zichzelf kan en mag zijn'.
De communicatieadviseur sluit aan bij de eerdere woorden van wethouder Arjen Kampman: “De strepen en verf op het pad geven aan dat het nodig is en blijft om elkaar te spreken en ontmoeten, en geven daarmee het belang van het regenboogpad aan”, zegt ze. “We zijn nog geen inclusieve samenleving waar iedereen kan en mag zijn wie die is. Maar daar zijn we wel naar op weg.”

Zwarte verf en remsporten op het regenboogpad (foto's: Tijmen Bartels)
Gerelateerde artikelen
‘Iedere opleiding heeft een link met duurzaamheid’ – Docent Karen Bosch wil het onderwerp op de agenda krijgen
Docenten zijn druk met het overbrengen van kennis, alleen ontbreekt daarbij volgens Karen Bosch, docent Fashion and Textile Technologies, vaak het thema duurzaamheid. Met duurzaamheidsworkshops hoopt zij dit onderwerp beter onder de aandacht te krijgen. “De paar docenten die meedoen, kunnen een inspiratie zijn voor een grote groep.”
Medezeggenschap vraagt voorzichtigheid bij afschaffen bsa; “Neem twee jaar voor de pilot”
Het college van bestuur wil het bindend studieadvies (bsa) vanaf studiejaar 2026-2027 zo goed als afschaffen, en daarvoor komt dan een ‘doorstroomnorm’. Komend collegejaar moet – in een pilot – ervaring worden opgedaan bij een klein aantal opleidingen. Maar zowel de studenten als de medewerkers in de Centrale Medezeggenschap pleiten voor voorzichtigheid.
Column: Terrassen na een winterdip
“Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw. Dus hup, aan de Weizen dan maar - en wel heel gauw”. Dat was het motto van Huize LP toen de eerste warme zonnestralen van het jaar een einde maakten aan de sombere winterperiode. Zo gezegd, zo gedaan! We maakten de ranzige tuinstoelen schoon en ploften in onze tuin neer. Met een lekkere koude Weizen.