Saxion gaat haar medewerkers vragen om de social media-app TikTok van de werktelefoon te verwijderen. Dat zegt hoofd informatiebeveiliging Henry Meutstege desgevraagd. De instelling volgt daarmee het advies van het kabinet aan haar rijksambtenaren, die het gebruik van TikTok zelfs helemaal wil verbieden.
Saxion zal niet tot een verbod van TikTok - een app van het Chinese bedrijf Bytedance - overgaan, denkt Meutstege. Het onderwerp stond al op de radar bij de hogeschool. “We zijn bezig met een risiconotitie voor het college van bestuur”, zegt hij. “Ook wij zien de gevaren van spionage, en zijn voorzichtig met apparatuur en applicaties uit die risicolanden. Want Saxion doet bijvoorbeeld gevoelig onderzoek, dat niet zomaar op straat moet komen.”
Maar tot een verbod zal Saxion volgens Meutstege niet overgaan. “Want dat zou betekenen dat we alle uitgegeven telefoons dichttimmeren, en dat je niets meer zelf kunt installeren. Dat willen we niet.” Liever zet hij in op een bewustwordingscampagne. “We ontraden sterk het gebruik van TikTok en vragen medewerkers om de app niet te installeren, of te verwijderen van de telefoon.”
Het kabinet gaat het gebruik van TikTok wel verbieden voor haar ambtenaren, op advies van de inlichtingendienst AIVD. Die stelt dat voor alle apps ‘die in beheer zijn van landen met een offensief cyberprogramma, gericht tegen Nederland en Nederlands belangen, sprake is van een verhoogd spionagerisico’. De Europese Commissie en andere Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en België, kondigen eerder al een verbod op TikTok aan.
Gerelateerde artikelen
‘Dag lieverd’ en tranen: Anka Mulder neemt afscheid met alles erop en eraan
Na zeven jaar aan het roer nam ‘het wonderlijke fenomeen’ Anka Mulder gisteren afscheid van Saxion. Het werd een afscheid met alles erop en eraan: een lach, een nieuwtje, en zeker ook een traan.
Column: Afzien
Vorige week was ik voor het eerst in mijn leven bij een uitvoering van de Matthäus-Passion. In de Grote Kerk in Zwolle mocht ik bijna drie uur achtereen plaatsnemen op een houten kerkbank. En ik ben lang de enige niet, want nergens ter wereld wordt het stuk klaarblijkelijk zo vaak uitgevoerd als in Nederland.
Medezeggenschap wil instemmingsrecht op verbeterplannen uit MTO, maar CvB ziet dat niet zitten
De verbeterplannen die directeuren en managers maken naar aanleiding van het tweejaarlijkse medewerkerstevredenheids-onderzoek (MTO) zijn te vrijblijvend, vindt de Centrale Medezeggenschap. Zij willen instemmingsrecht voor de Academieraden en Dienstenraad, zodat de plannen serieus aandacht krijgen en niet een ‘ritueel gesprek worden’. Het college van bestuur vindt dat niet nodig. “Wij vragen in het directeurenoverleg en in bila’s wat de plannen hebben opgeleverd.”