Saxion gaat haar medewerkers vragen om de social media-app TikTok van de werktelefoon te verwijderen. Dat zegt hoofd informatiebeveiliging Henry Meutstege desgevraagd. De instelling volgt daarmee het advies van het kabinet aan haar rijksambtenaren, die het gebruik van TikTok zelfs helemaal wil verbieden.
Saxion zal niet tot een verbod van TikTok - een app van het Chinese bedrijf Bytedance - overgaan, denkt Meutstege. Het onderwerp stond al op de radar bij de hogeschool. “We zijn bezig met een risiconotitie voor het college van bestuur”, zegt hij. “Ook wij zien de gevaren van spionage, en zijn voorzichtig met apparatuur en applicaties uit die risicolanden. Want Saxion doet bijvoorbeeld gevoelig onderzoek, dat niet zomaar op straat moet komen.”
Maar tot een verbod zal Saxion volgens Meutstege niet overgaan. “Want dat zou betekenen dat we alle uitgegeven telefoons dichttimmeren, en dat je niets meer zelf kunt installeren. Dat willen we niet.” Liever zet hij in op een bewustwordingscampagne. “We ontraden sterk het gebruik van TikTok en vragen medewerkers om de app niet te installeren, of te verwijderen van de telefoon.”
Het kabinet gaat het gebruik van TikTok wel verbieden voor haar ambtenaren, op advies van de inlichtingendienst AIVD. Die stelt dat voor alle apps ‘die in beheer zijn van landen met een offensief cyberprogramma, gericht tegen Nederland en Nederlands belangen, sprake is van een verhoogd spionagerisico’. De Europese Commissie en andere Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en België, kondigen eerder al een verbod op TikTok aan.
Gerelateerde artikelen
Student en hart voor journalistiek? Versterk de redactieraad van SaxNow
De redactieraad van SaxNow is een onmisbare schakel voor het goed functioneren van SaxNow. De raad, bestaande uit vijf of zes personen, controleert of SaxNow zich aan haar koers en doelstellingen houdt, en adviseert daarover. Maar niet alleen dat. De redactieraad beschermt de onafhankelijkheid van SaxNow. Wij zoeken per direct een student om de redactieraad te versterken.
Studenten koken en dineren met directeuren en leiders; “Er is een generatiekloof”
Een wel heel bijzondere manier van netwerken: tijdens Cook with the Bosses koken en dineren studenten met managers en leiders van verschillende organisaties. In restaurant Rollecate in het gebouw in Deventer leerden ze elkaar en het werkveld donderdagavond beter kennen. Het blijkt dat de bosses ook nog veel van de studenten kunnen leren. “Soms ben ik wel jaloers op ze.”
Column: Binair stelsel
Oh leuk, er is weer eens een discussie gaande over de positie van hogescholen ten opzichte van universiteiten, het zogenaamde binaire stelsel. Er is immers weinig anders aan de hand in de wereld, laat staan het hoger onderwijs.