Het liefst zou de Facilitaire Service Organisatie (FSO) de metingen met technologie doen, maar de juiste alternatieven zijn er (voorlopig) nog niet. Dus zijn de tellers voor de benutting en bezetting van de ruimtes op Saxion voorlopig nog hard nodig, zeggen directeur FSO Jan Tromp en manager vastgoed Lian Wienk. “Dit onderzoek zorgt er juist voor dat we beargumenteerd besluiten kunnen nemen over huisvestingvraagstukken.”
Tromp kan zich best indenken dat het bezettingsonderzoek voor sommige docenten afleidend voelt, zegt hij in een reactie op een opiniestuk dat deze week op SaxNow verscheen. Social Work-docente Femke Lansink sprak daarin uit nogal afgeleid te worden door de frequente bezoekjes van de ‘tellers’. Tromp: “Ik kan me best voorstellen dat het verstorend kan werken. Dat is ook de reden dat we de zorgvuldigheid zoveel mogelijk betrachten.”
Toch is het bezettingsonderzoek hard nodig, zegt hij. Bovendien is het ook niet nieuw. “Ook voor corona deden we dit altijd. Dus ik kan me voorstellen dat het nu nieuw voelt, maar dat is het niet.”
Elk kwartiel in week 5 en 6 wordt het bezettingsonderzoek uitgevoerd. Vier keer per jaar dus. Volgens Lian Wienk, manager vastgoed en projecten, is het broodnodig, om zo beargumenteerd besluiten te kunnen nemen over ‘huisvestingvraagstukken’. Ze geeft een voorbeeld. “Jaarlijks krijgen we vragen van diensten en academies, die bijvoorbeeld ruimte erbij willen. Dit soort gegevens zijn daarbij een goed instrument.”
Slimme camera's
Volgens Tromp overweegt Saxion om technologische middelen in te zetten om het gebruik van ruimtes te meten. Maar de juiste middelen daarvoor zijn nog niet voorhanden, zegt hij, het gebruiken van bijvoorbeeld camera’s wil Saxion niet. Een recent voorbeeld van hoe het flink mis kan gaan is er bovendien ook: de Universiteit Leiden hing ‘slimme scanners’ op om personen te tellen in hun gebouwen en ruimtes, maar die bleken veel meer te kunnen dan alleen dat, waardoor de privacy in het geding was. De ophef en woede daarover leidde tot een demonstratie, kamervragen, en de honderdduizend euro’s kostende camera’s zijn daarom inmiddels tot nader orde uitgezet.
Dus gebeurt het onderzoek op Saxion voorlopig nog op de ouderwetse manier. Volgens Wienk zijn de onderzoekers daarbij van te voren geïnstrueerd om zoveel mogelijk inbreuk op het reguliere werk van medewerkers en docenten te voorkomen. “In principe kan het tellen van buiten gebeuren, maar als ze binnen moeten kijken om te tellen, dan vragen ze dat eerst netjes. Als bijvoorbeeld een docent dat dan niet wil, dan kan dat ook, dan gaan ze weer weg.”
Volgens Wienk en Tromp zijn er verder geen klachten binnengekomen bij de afdeling over het bezettingsonderzoek. “Die hebben ons niet bereikt, op het stuk op jullie website na.”
Gerelateerde artikelen
Nieuwe werkplekken voor diensten moeten ontmoeting bevorderen, maar juist op sociaal vlak mist Dienstenraad duidelijkheid
Alle diensten gaan straks in Deventer op de vijfde verdieping werken, in een compleet verbouwde, nieuwe omgeving. Maar bij de dienstenraad zijn zorgen. “De verbouwing zelf zien we wel goed komen, maar onze zorgen zitten vooral in het sociale stuk.”
Column: Wrapped
Niets laat mij meer zien dat er alternatieve werelden bestaan waar mensen zich in bevinden dan de Spotify Wrapped. In Nederland was namelijk Sugardaddy van Roxy Dekker in 2024 het meest beluisterde nummer (‘vanaaf ben jij de baddie en ik je sugar daddy, dus dans een beetje sexy en draai 's met die bil’). Ook banken maken zo’n Wrapped, kwam ik achter door een gesprekje met studenten in een les. Op nummer 1 bij deze student: Verzekeringen.
Valpartijen, een ambulance: verbodsbord moet ongelukken naast gebouw in Deventer voorkomen
Al fietsend binnendoor via het oude spoorlijntje naar de fietsenstalling van Deventer: het mag niet meer. Het net geplaatste ‘verboden te fietsen’ bord moet ervoor zorgen dat het smalle paadje alleen nog voor voetgangers toegankelijk is. “Het kwam tot valpartijen, waarvoor zelfs de ambulance is opgeroepen.”