Een gemiddelde salarisverhoging van 10 procent, waarbij de lagere salarisschalen relatief meer stijgen dan de hogere schalen. Dat staat in het principe-akkoord dat de vakbonden en de Verenging Hogescholen hebben bereikt. De lonen gaan met minstens 6,36 procent omhoog, en de laagstbetaalden krijgen structureel meer geld. Daarnaast krijgen werknemers in september een eenmalige uitkering van 833 euro bruto, afhankelijk van het dienstverband.
Alle medewerkers krijgen 6,36 procent erbij. Daarbovenop komt er voor de werknemers met een relatief laag salaris structureel 150 euro bij. Schaal 11 en 12, waar veel docenten in zitten, gaat met 100 euro omhoog en het maximum wordt ook een trede hoger. Schaal 13 en hoger moet het doen met 6,36 procent erbij. Dit is per 1 juli. Douwe Dirk van der Zweep, onderhandelaar namens AOb, noemt het een ‘akkoord met een sociaal randje’, op de website van AOb.
Deze ronde is ook gesproken over inschaling van nieuwe functies: wie een basiskwalificatie didactische bekwaamheid heeft en een basiskwalificatie examinering, moet in schaal 11 worden gewaardeerd. De oude afspraak over masters komt te vervallen. "Dit schept duidelijkheid dat volwaardige docentfuncties minstens in schaal 11 horen", aldus Van der Zweep. In het principe-akkoord is opgenomen dat instellingen de werkzaamheden van docenten in schaal 10 onder de loep nemen, en kijken of ze een schaal hoger horen. Van der Zweep verwacht dat een groot deel van de mensen die stap kan maken.
De instellingen sluiten met terugwerkende kracht een collectieve verzekering af, of garanderen een minimum inkomen bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Dat is per 1 maart 2020, zodat werknemers die (langdurig) ziek werden tijdens de corona-pandemie er ook onder vallen.
Oudere werknemers kunnen nog eens 20 procent extra onbetaald verlof opnemen, en dat gaat niet te koste van de pensioenopbouw. Nieuwe werknemers krijgen recht op 45 Duurzame Inzetbaarheids-uren, afhankelijk van het dienstverband. En de starter krijgt een contract waarbij het de bedoeling is dat die omgezet wordt in vast, tenzij er zwaarwegende belangen zijn om dat niet te doen.
Het akkoord wordt definitief als de achterban van de bonden en de werkgevers instemmen. Dat zou volgende week gebeurd moeten zijn. Dan loopt de cao 15 maanden: van 1 april 2023 tot en met 30 juni 2024.
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.