Saxion Wierenga Tulpen

Contouren bezuinigingen verder duidelijk: ‘Volgend jaar 13 miljoen, daarna zal het bedrag waarschijnlijk verder oplopen’

Saxion zet in de begroting voor komend jaar in op een bezuiniging van 13 miljoen euro. Dat zei collegevoorzitter Anka Mulder woensdagmiddag in de vergadering van de Centrale Medezeggenschap (CMR). Bij die bezuiniging blijft het niet: de jaren daarna gaat de hand waarschijnlijk nog verder op de knip. Die bedragen worden bekend als de meerjarenbegroting klaar is, tegen de zomervakantie.

Mulder ging al wel in op grofweg drie manieren die Saxion heeft om te besparen. Het eerste is het ‘allocatiemodel’, waardoor academies minder geld krijgen als er minder studenten zijn. Ook krijgen de diensten van bovenaf een taakstelling, met daarin een besparingsopdracht. “Maar dat zal waarschijnlijk nog niet voldoende zijn”, zei Mulder. Saxion gaat daarom ook kijken waar verder nog gesneden kan worden, zoals in projecten. Ze noemde daarbij expliciet het minoren-pakket. “ “Daarvan hebben we er nu heel veel, sommige met weinig studenten.” 

Het college van bestuur gaf eerder bij de CMR al aan meer tijd nodig te hebben voor de meerjarenbegroting. Dat heeft te maken met de uitwerking van verschillende financiële scenarios over de toekomst van Saxion, die grotendeels gebaseerd zijn op leerlingenaantallen. Het CvB werkt aan een ‘real case-scenario’, maar ook aan een worst en best case scenario, waarbij uit wordt gegaan van respectievelijk positieve danwel negatieve ontwikkelingen in factoren als internationale instroom, uitval en de ontwikkelingen van bijvoorbeeld associate degrees.

Anka Mulder gaf aan dat het college tevreden is over de uitwerking van het ‘real case-scenario’, maar dat aan de andere twee scenario’s nog werk gedaan moet worden, voor er definitieve plannen voor bezuinigingen kunnen worden gemaakt. “Op basis daarvan kan ik wel zeggen dat we inzetten op een bezuiniging van 13 miljoen euro in 2024, daarna zal de min misschien nog wel forser zijn. Daar gaan we de komende maanden naar kijken.”

Stip aan de horizon

Mulder sprak ook uit dat Saxion niet alleen gaat korten, maar ook gaat doorbouwen aan de dingen die het al doet, en de interventies die al zijn ingezet. De uitval aanpakken, werven (zowel internationaal als internationaal) en de uitbreiding van het portfolio noemde ze daarbij hardop. 

CMR-lid Anthony van den Berg vroeg naar perspectief, en gaf aan dat het voor mensen heel belangrijk is om een ‘stip op de horizon’ te hebben. Mulder gaf aan dat de voorspelling is dat de demografische krimp niet na vier jaar al klaar is, maar dat die op een gegeven moment zal stabiliseren. Maar een andere belangrijke schakel is de uitval.

Het beperken daarvan is allereerst in het grootste belang van de studenten, gaf bestuurslid Timo Kos aan, maar heeft ook invloed op de inkomsten van Saxion. “Het is allereerst een kerntaak van ons om studenten goed te laten studeren. Lukt dat niet goed genoeg, dan merk je dat meteen in de begroting.” Hij vulde aan dat Saxion qua uitval op het gemiddelde zit. “Dus er is wel ruimte voor verbetering.”

Bovendien zei collegevoorzitter Anka Mulder dat bijvoorbeeld de ontwikkeling van de associate degrees zal helpen om de instroom op te krikken, zei het niet voldoende om het gat te dempen. Ook wil Saxion weer ‘volop los’ op de werving van internationale studenten. Daarvoor is het nog wel even afwachten welke kaders de minister daarvoor geeft. “Zodra het weer mag gaan we helemaal los, maar wel binnen de wet.”

Toch zijn er ook nog nieuwe, mogelijke teleurstellingen die overwogen moeten worden. Het aantal Havisten dat zijn diploma haalde is dit jaar behoorlijk gedaald. Mulder: “Laten we hopen dat ze hun herexamens halen. Voor ons betekent dat financieel echt wel wat.”

Urgentie

Lid van de Raad van Toezicht Karl Dittrich gaf aan dat er sprake is van ‘urgentie’, maar dat er geen sprake is van paniek. De uitdaging is volgens hem om aan de ene kant te bezuinigen, aan de andere kant voort te blijven bouwen. “Saxion moet zorgen dat strategie en visie overeind blijven, en structurele bezuinigingen combineren met een positief verhaal.” Ook haalde hij aan dat de regio moet blijven lobbyen. “Internationale studenten zijn in Twente keihard nodig.”

Ook hij kwam terug op de uitval van studenten. “We schrikken toch elke keer weer als je ziet dat jaarlijks zo’n 4.000 studenten Saxion verlaten zonder diploma. Dat zou een verspilling van talent kunnen zijn. Daar iets aan doen is een hele urgente opdracht.”

bas, rik

Bas Klaassen, Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Docente Femke Welink deed mee aan regionale ‘Wie is de Mol?’; “Ik zie mijzelf niet als een goede leugenaar”

Docente communicatie en studiecoach Femke Welink (SFIB) deed mee aan de online serie De Dwarsligger, een wel heel regionale versie van het bekende ‘Wie is de Mol?’ Alle kandidaten komen uit Enter, waar ruim 7.800 mensen wonen. De serie is door duizenden mensen bekeken. Welink: “Met De Dwarsligger is heel Twente op de kaart gezet.”

anka

Collegevoorzitter Anka Mulder vertrekt; “Laat Saxion met gerust hart achter”

Na zeven jaar voorzitterschap van het college van bestuur, verlaat Anka Mulder in april 2025 Saxion. Per 1 mei wordt ze vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Eerder deze maand liet mede-bestuurder Timo Kos al weten dat hij vertrekt. Daarmee blijft alleen huidig bestuurder Richard Wielinga, die 1 september begon, over in het college van bestuur.

Saxion Edith Stein3.jpg

CMR ziet graag meer grip deelraden op uitkomsten MTO, vraagt CvB in gesprek te gaan met opinieschrijver Wilco Bouwhuis

De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) pleitte afgelopen week voor instemmingsrecht van de deelraden op de verbeterplannen vanuit het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Ook gaf Tessa van der Panne namens de CMR aan dat veel medewerkers van Saxion zich herkennen in de tiendelige ingezonden opinie van docent technische natuurkunde Wilco Bouwhuis. “Het zou mooi zijn als het CvB een benen-op-tafel-gesprek zou hebben met Wilco.”