Saxion houdt over het jaar 2022 een bedrag van 4,7 miljoen euro over, waar vooraf rekening was gehouden met een tekort van 1,6 miljoen. Het verschil zit vooral in extra geld dat Saxion kreeg, bijvoorbeeld uit de kwaliteitsafspraken, de NPO-gelden en coronageld, en dat niet allemaal uitgeven kon worden. Tegenvallers waren er ook: bijvoorbeeld 3,6 miljoen euro aan externe inhuur voor vacatures die niet ingevuld werden en om de invoering van AFAS glad te trekken.
Met een begroting van zo’n 240 miljoen euro is Jurgen Luteijn, directeur Control Finance & Audit, tevreden over de afwijking van 6,3 miljoen. “Begroten is voor een deel in een glazen bol kijken. Gaandeweg het jaar krijg je er bijvoorbeeld onverwacht geld bij, en pas in oktober weet je precies hoeveel studenten je dat collegejaar definitief hebt ingeschreven.” Daarnaast krijgt Saxion incidenteel geld, zeker in de coronatijd. “Dat probeer je ook uit te geven, maar dat lukt niet altijd. Dan hou je op papier geld over, terwijl je dat later nog gaat uitgeven.”
Redelijk stabiel jaar
Luteijn ziet over 2022 op verschillende plekken plussen en minnen. “Maar financieel gezien was 2022 een redelijk stabiel jaar”, zegt hij. Maar het jaarverslag 2022 gaat ook over de komende jaren, waarin de al verwachtte krimp in studentenaantallen op de instelling afkomt. De zwarte cijfers die Saxion over 2022 schrijft, worden toegevoegd aan het eigen vermogen van de instelling, dat daarmee naar zo’n 109 miljoen euro groeit.
Daarmee is de hogeschool volgens het jaarverslag ‘financieel gezond’, en heeft volgens de eigen streefwaarden op solvabiliteit en liquiditeit zelfs meer geld achter de hand dan de noodzakelijk is. “Maar juist nu we weten dat er krimp en bezuinigingen zijn begonnen, is dat een prettige omstandigheid om in te zitten”, aldus Luteijn. “Zoals collegevoorzitter Anka Mulder al zei: ‘Leuk gaat bezuinigen niet worden’, maar we denken wel dat we de krimp van studenten goed kunnen managen.”
Financieel gezond
De buffer die Saxion opbouwde in het eigen vermogen, wordt geïnvesteerd in het versterken van het onderwijsaanbod, gecombineerd met de IT-voorzieningen. Hierbij zet Saxion in op onder andere het deeltijdonderwijs en de associate degrees, tweejarige hbo-opleidingen voor mbo’ers. Deze investeringen lopen gelijk op met een besparingsopdracht, want minder studenten is minder inkomsten. Luteijn: “Daarmee begroten we de komende jaren tijdelijk verliezen, maar blijven we financieel gezond als we nu handelen.”
In het jaarverslag hanteert Saxion de zogenoemde ‘real case-scenario’, aan scenario’s voor positieve en negatieve uitersten wordt nog gewerkt. In het jaarverslag gaat Saxion uit van jaarlijkse verliezen tot 2027, waarna weer een ‘nihil’-begroting gemaakt kan worden. De instelling zal moeten bezuinigen, vooral op de grootste kostenpost: personeelskosten. Daarnaast wordt het eigen vermogen ingezet. Zoals het er nu uitziet gaat dat in de periode tot 2027 met 18,5 miljoen euro slinken naar bijna 91 miljoen euro. Luteijn: “Saxion is dan nog steeds financieel gezond.”
Gerelateerde artikelen
Ruim miljoen euro subsidie voor projecten op gebied van ondermijning, duurzaam bouwen en landbouwemissies
Drie SPRONG-projecten van Saxion hebben opgeteld meer dan één miljoen euro subsidie gekregen van regieorgaan SIA. De projecten richten zich op uiteenlopende onderwerpen: het duurzaam gebruik van hout in de bouw, tegengaan van criminele geldstromen en ondermijning en het verlagen van schadelijke uitstoot in de landbouw en het verwaarden van mest.
Vijfenzeventig procent neventaken, deel 6 (van 10): Onderwijspolitiek: complotten en corruptie?
Van de invoering van het nieuwe onderwijsmodel, online toetsen en de SDG’s die in het curriculum komen, tot Reisbalans en onderling omgaan met kritiek. Wilco Bouwhuis, docent technische natuurkunde, schreef een opinie van 16.000 woorden over alles wat hem bezighoudt op Saxion. In deel 6 (van 10), beschrijft hij de ‘onbedoelde’ onvrede onder studenten en medewerkers over het onderwijs: “Door een onderwijsorganisatie die, uit angst, vasthoudt aan diezelfde complexheid – en macht.”
Column: Groepswerk
Ooit gaf ik een introductiecollege voor een projectopdracht voor eerstejaarsstudenten in het vierde kwartiel. Omdat het plaats vond in het Harry Bannink-theater, dat zich leent voor dramatiek, kwam ik altijd op met de achtergrondmuziek van Darth Vader uit de Star Wars-films.