deventer

Jaarverslag 2022: Saxion 4,7 miljoen in de plus, maar rode cijfers gaan komen

Saxion houdt over het jaar 2022 een bedrag van 4,7 miljoen euro over, waar vooraf rekening was gehouden met een tekort van 1,6 miljoen. Het verschil zit vooral in extra geld dat Saxion kreeg, bijvoorbeeld uit de kwaliteitsafspraken, de NPO-gelden en coronageld, en dat niet allemaal uitgeven kon worden. Tegenvallers waren er ook: bijvoorbeeld 3,6 miljoen euro aan externe inhuur voor vacatures die niet ingevuld werden en om de invoering van AFAS glad te trekken.

Met een begroting van zo’n 240 miljoen euro is Jurgen Luteijn, directeur Control Finance & Audit, tevreden over de afwijking van 6,3 miljoen. “Begroten is voor een deel in een glazen bol kijken. Gaandeweg het jaar krijg je er bijvoorbeeld onverwacht geld bij, en pas in oktober weet je precies hoeveel studenten je dat collegejaar definitief hebt ingeschreven.” Daarnaast krijgt Saxion incidenteel geld, zeker in de coronatijd. “Dat probeer je ook uit te geven, maar dat lukt niet altijd. Dan hou je op papier geld over, terwijl je dat later nog gaat uitgeven.”

Redelijk stabiel jaar

Luteijn ziet over 2022 op verschillende plekken plussen en minnen. “Maar financieel gezien was 2022 een redelijk stabiel jaar”, zegt hij. Maar het jaarverslag 2022 gaat ook over de komende jaren, waarin de al verwachtte krimp in studentenaantallen op de instelling afkomt. De zwarte cijfers die Saxion over 2022 schrijft, worden toegevoegd aan het eigen vermogen van de instelling, dat daarmee naar zo’n 109 miljoen euro groeit.

Daarmee is de hogeschool volgens het jaarverslag ‘financieel gezond’, en heeft volgens de eigen streefwaarden op solvabiliteit en liquiditeit zelfs meer geld achter de hand dan de noodzakelijk is. “Maar juist nu we weten dat er krimp en bezuinigingen zijn begonnen, is dat een prettige omstandigheid om in te zitten”, aldus Luteijn. “Zoals collegevoorzitter Anka Mulder al zei: ‘Leuk gaat bezuinigen niet worden’, maar we denken wel dat we de krimp van studenten goed kunnen managen.”

Financieel gezond

De buffer die Saxion opbouwde in het eigen vermogen, wordt geïnvesteerd in het versterken van het onderwijsaanbod, gecombineerd met de IT-voorzieningen. Hierbij zet Saxion in op onder andere het deeltijdonderwijs en de associate degrees, tweejarige hbo-opleidingen voor mbo’ers. Deze investeringen lopen gelijk op met een besparingsopdracht, want minder studenten is minder inkomsten. Luteijn: “Daarmee begroten we de komende jaren tijdelijk verliezen, maar blijven we financieel gezond als we nu handelen.”

In het jaarverslag hanteert Saxion de zogenoemde ‘real case-scenario’, aan scenario’s voor positieve en negatieve uitersten wordt nog gewerkt. In het jaarverslag gaat Saxion uit van jaarlijkse verliezen tot 2027, waarna weer een ‘nihil’-begroting gemaakt kan worden. De instelling zal moeten bezuinigen, vooral op de grootste kostenpost: personeelskosten. Daarnaast wordt het eigen vermogen ingezet. Zoals het er nu uitziet gaat dat in de periode tot 2027 met 18,5 miljoen euro slinken naar bijna 91 miljoen euro. Luteijn: “Saxion is dan nog steeds financieel gezond.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Een heftig congres over iets dat ‘ook zeker op Saxion’ gebeurt: grensoverschrijdend seksueel gedrag

Het is iets waar we liever niet zo graag over spreken: seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld… Toch was er vandaag een heel congres over bij Saxion in Deventer, georganiseerd door de landelijke overheid en Saxion. Het credo: niet wegkijken maar aanpakken! Er waren circa honderd studenten en docenten als toeschouwers. Lees hier hoe SaxNow het congres samenvat in vijf punten.

futs

Column: Revolutie in de hogeschool

Een veel voorkomende misvatting is dat de democratiseringsgolf in het hoger onderwijs eind jaren ’60 begon met de Maagdenhuisbezetting aan de Universiteit van Amsterdam. Dat is niet zo. De revolutie begon bij de hogescholen, specifiek de Katholieke Hogeschool Tilburg. De bezetting van die instelling vond een maand eerder plaats, duurder langer, was geweldlozer en effectiever in het bereiken van de doelstellingen (namelijk meer medezeggenschap voor studenten).

Roep om gezamenlijke lunchpauze voor studenten: ‘Als Saxion wat aan binding wil doen, moet er geïnvesteerd worden’

Heel de hogeschool rond het middaguur even op pauze, zodat studenten naar een activiteit kunnen, of simpelweg samen een broodje eten en de benen strekken? Studium Generale, de Green Office en de OnderwijsInnovatie Hub pleiten voor een collectieve pauze van een uur voor alle studenten van Saxion. “Als er niks verandert, is Saxion over een paar jaar slechts een winkelcentrum voor kennis.”