deventer

Jaarverslag 2022: Saxion 4,7 miljoen in de plus, maar rode cijfers gaan komen

Saxion houdt over het jaar 2022 een bedrag van 4,7 miljoen euro over, waar vooraf rekening was gehouden met een tekort van 1,6 miljoen. Het verschil zit vooral in extra geld dat Saxion kreeg, bijvoorbeeld uit de kwaliteitsafspraken, de NPO-gelden en coronageld, en dat niet allemaal uitgeven kon worden. Tegenvallers waren er ook: bijvoorbeeld 3,6 miljoen euro aan externe inhuur voor vacatures die niet ingevuld werden en om de invoering van AFAS glad te trekken.

Met een begroting van zo’n 240 miljoen euro is Jurgen Luteijn, directeur Control Finance & Audit, tevreden over de afwijking van 6,3 miljoen. “Begroten is voor een deel in een glazen bol kijken. Gaandeweg het jaar krijg je er bijvoorbeeld onverwacht geld bij, en pas in oktober weet je precies hoeveel studenten je dat collegejaar definitief hebt ingeschreven.” Daarnaast krijgt Saxion incidenteel geld, zeker in de coronatijd. “Dat probeer je ook uit te geven, maar dat lukt niet altijd. Dan hou je op papier geld over, terwijl je dat later nog gaat uitgeven.”

Redelijk stabiel jaar

Luteijn ziet over 2022 op verschillende plekken plussen en minnen. “Maar financieel gezien was 2022 een redelijk stabiel jaar”, zegt hij. Maar het jaarverslag 2022 gaat ook over de komende jaren, waarin de al verwachtte krimp in studentenaantallen op de instelling afkomt. De zwarte cijfers die Saxion over 2022 schrijft, worden toegevoegd aan het eigen vermogen van de instelling, dat daarmee naar zo’n 109 miljoen euro groeit.

Daarmee is de hogeschool volgens het jaarverslag ‘financieel gezond’, en heeft volgens de eigen streefwaarden op solvabiliteit en liquiditeit zelfs meer geld achter de hand dan de noodzakelijk is. “Maar juist nu we weten dat er krimp en bezuinigingen zijn begonnen, is dat een prettige omstandigheid om in te zitten”, aldus Luteijn. “Zoals collegevoorzitter Anka Mulder al zei: ‘Leuk gaat bezuinigen niet worden’, maar we denken wel dat we de krimp van studenten goed kunnen managen.”

Financieel gezond

De buffer die Saxion opbouwde in het eigen vermogen, wordt geïnvesteerd in het versterken van het onderwijsaanbod, gecombineerd met de IT-voorzieningen. Hierbij zet Saxion in op onder andere het deeltijdonderwijs en de associate degrees, tweejarige hbo-opleidingen voor mbo’ers. Deze investeringen lopen gelijk op met een besparingsopdracht, want minder studenten is minder inkomsten. Luteijn: “Daarmee begroten we de komende jaren tijdelijk verliezen, maar blijven we financieel gezond als we nu handelen.”

In het jaarverslag hanteert Saxion de zogenoemde ‘real case-scenario’, aan scenario’s voor positieve en negatieve uitersten wordt nog gewerkt. In het jaarverslag gaat Saxion uit van jaarlijkse verliezen tot 2027, waarna weer een ‘nihil’-begroting gemaakt kan worden. De instelling zal moeten bezuinigen, vooral op de grootste kostenpost: personeelskosten. Daarnaast wordt het eigen vermogen ingezet. Zoals het er nu uitziet gaat dat in de periode tot 2027 met 18,5 miljoen euro slinken naar bijna 91 miljoen euro. Luteijn: “Saxion is dan nog steeds financieel gezond.”

rik

Rik Visschedijk

Gerelateerde artikelen

Docente Femke Welink deed mee aan regionale ‘Wie is de Mol?’; “Ik zie mijzelf niet als een goede leugenaar”

Docente communicatie en studiecoach Femke Welink (SFIB) deed mee aan de online serie De Dwarsligger, een wel heel regionale versie van het bekende ‘Wie is de Mol?’ Alle kandidaten komen uit Enter, waar ruim 7.800 mensen wonen. De serie is door duizenden mensen bekeken. Welink: “Met De Dwarsligger is heel Twente op de kaart gezet.”

anka

Collegevoorzitter Anka Mulder vertrekt; “Laat Saxion met gerust hart achter”

Na zeven jaar voorzitterschap van het college van bestuur, verlaat Anka Mulder in april 2025 Saxion. Per 1 mei wordt ze vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Eerder deze maand liet mede-bestuurder Timo Kos al weten dat hij vertrekt. Daarmee blijft alleen huidig bestuurder Richard Wielinga, die 1 september begon, over in het college van bestuur.

Saxion Edith Stein3.jpg

CMR ziet graag meer grip deelraden op uitkomsten MTO, vraagt CvB in gesprek te gaan met opinieschrijver Wilco Bouwhuis

De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) pleitte afgelopen week voor instemmingsrecht van de deelraden op de verbeterplannen vanuit het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Ook gaf Tessa van der Panne namens de CMR aan dat veel medewerkers van Saxion zich herkennen in de tiendelige ingezonden opinie van docent technische natuurkunde Wilco Bouwhuis. “Het zou mooi zijn als het CvB een benen-op-tafel-gesprek zou hebben met Wilco.”