deventer

Bezuinigingen: bijna alle Saxion-onderdelen leveren in; minoren-aanbod moet omlaag

De bezuinigingsopdracht voor 2024 wordt elf miljoen euro, twee miljoen minder dan eerder werd gezegd. Daarna lopen de bezuinigingen op zoals het er nu uitziet: jaarlijks zo’n 23 miljoen euro. Dat werd gisteren duidelijk in een extra vergadering van de Centrale Medezeggenschap (CMR). Bijna alle onderdelen op Saxion moeten bijdragen aan de bezuinigingen: de academies krijgen geld op basis van minder bekostigde studenten en de diensten een taakstelling. Daarnaast wordt onder andere kritisch gekeken naar het minoren-aanbod van Saxion.

In de gisteren gepresenteerde meerjarenbegroting werd meer duidelijk over de bezuinigingen waar Saxion voor staat. Die valt voor 2024 twee miljoen lager uit door een aantal financiële meevallers uit Den Haag. De begroting is op 20 juni vastgesteld door het college van bestuur, en werd vertrouwelijk aan de CMR aangeboden tot deze vergadering.

Veel is nog onzeker, zei collegevoorzitter Anka Mulder. De bezuiniging voor 2024 staat vast, maar voor de jaren daarna kijkt het CvB ieder jaar welke ‘ombuigingen’ nodig zijn. Ook wil het CvB graag bekostiging voor de valorisatie-opdracht van instellingen: het stimuleren en faciliteren van ondernemerschap.

Elf miljoen euro

Het CvB verwacht dat de academies 6 miljoen gaan besparen, gebaseerd op de verwachtte bekostigde studenten op peildatum 1 oktober. De diensten krijgen een taakstelling van 3,5 miljoen. Die taakstelling is een ‘eerste slag’ zoals CvB-lid Jan Willem Meinsma het omschreef: de komende jaren moet er meer bezuinigd worden. “Mogelijk verdubbeld of zelfs verdrievoudigd”. Van de diensten wordt verwacht dat ze kritisch kijken naar hun projecten en in ieder geval alle nieuwe projecten sinds 2019 evalueren.

Daarnaast wil het college van bestuur 0,7 miljoen winnen door onderzoeksgeld te gaan ‘afromen’, omdat het onderzoek groeit en het CvB geld centraal wil houden voor de overhead. Een half miljoen haalt Saxion door efficiënter geld te gaan besteden (daarvoor is een zogenaamde spend-analyse gemaakt). Het aanbod minoren is wel heel uitgebreid, vindt het CvB. Daar wordt kritisch naar gekeken. In 2024 wordt daar ‘een begin’ mee gemaakt, en moet daarmee drie ton gewonnen worden. CvB-lid Timo Kos: “Een onrendabele minor heeft straks wat uit te leggen.”

Anka Mulder zei in de CMR dat kritisch gekeken zal worden naar het gehele aanbod van de minoren. “We hebben er met 120 gewoon heel veel, het dubbele van een vergelijkbare instelling als de Hanze Hogeschool”, zei ze. Voor heel grote Saxion-opleidingen, met meer dan 750 a 800 studenten, overweegt Saxion een efficiencykorting, liet Mulder weten. Ze verwacht dat die opleidingen zo groot zijn, dat er wel wat te winnen valt. “Maar dat doen we komend jaar nog niet.”

Studentbetrokkenheid

In de CMR werd uitgebreid gesproken over de studentbetrokkenheid. Want deze meerjarenbegroting laat zien dat de verwachtte krimp in studentenaantallen grotendeels valt op te vangen, onder andere door nieuw aanbod zoals de associate degrees. Zoals Mulder het zei: “Die blijft wel redelijk stabiel en we gaan onze werving versterken, ook internationaal”. Een groot probleem is de uitval van de studenten, en dan met name de hogerejaars. In coronatijd kregen zij uitstel van hun bsa, en een relatief groot percentage stopt later in de studie, of gaat naar een andere instelling. Maar ook bijvoorbeeld motivatieproblemen spelen een rol, denkt het CvB.

Door de manier van bekostigen door de overheid, merkt Saxion twee jaar nadat een student stopt met zijn studie de financiële gevolgen. “Die uitval willen we terugbrengen naar het niveau van voor corona”, aldus Mulder. Maar het college van bestuur zie ook wat voor uitdaging dat is: studenten zijn veel minder op school en het contact is beperkt. CvB-lid Timo Kos: “Daarom investeren we in projecten om de studentbetrokkenheid te vergroten. Bijvoorbeeld de Hospitality Business School doet dat goed. We willen meer het huiskamergevoel creëren, zodat studenten meer op school zijn. Want dan zijn ze ook bezig met de opleiding.”

Dit staat op gespannen voet met het voornemen om waar het kan te snijden in de huisvestingskosten. Die zijn volgens het college van bestuur relatief laag, maar er wordt gekeken of gebouwen efficiënter gebruikt kunnen worden. “Lege lokalen kosten geld en zijn niet duurzaam”, aldus CvB-lid Jan Willem Meinsma. Het voornemen is er om met een beperkt budget de hallen in de hoofdgebouwen in Enschede en Deventer op te knappen. Anthony van den Berg gaf daarbij, namens de CMR mee, dat studenten in Enschede drie ontvangsthallen ervaren: niet alleen Ko Wierenga.

Personeelskosten

De belangrijkste knop waaraan het CvB kan draaien: de personeelskosten. Coen de Heer vroeg zich, namens de CMR, af in hoeverre het college van bestuur nu meer een regierol gaat nemen, en hoe het zit met de verhouding vast-flex. CvB-lid Jan Willem Meinsma zei dat Saxion een ‘strategische personeelsplanning’ heeft, precies voor gevallen van krimp en groei. “Dat gesprek voeren we met de directeuren, want de ene academie heeft het beter voor elkaar dan de andere. In de oktoberronde zal dat gesprek indringender worden en gaan we nadrukkelijk kijken naar de personeelsplanning.”

Wel verwacht Saxion dat de krimp grotendeels op te vangen is in de flexibiliteit, de inhuur en natuurlijk verloop. Daarbij gaf Anka Mulder al eerder aan dat je niet per se alleen van tijdelijke contracten af wil. “Het gaat erom dat je de juiste mensen op de juiste plek hebt.” Daarom, zo zei ze, gaat Saxion meer inzetten op duurzame inzetbaarheid. “Dat is in goede tijden een beetje een filosofisch begrip, maar nu zal duidelijk zijn dat het erom gaat dat je in de toekomst ook inzetbaar bent.”

Het college van bestuur vindt verder dat Saxion eigenlijk niet bekend genoeg is in Nederland. “Mede daarom is Apeldoorn zo belangrijk voor ons”, zei Meinsma. “Dat ligt precies tussen Enschede en Amsterdam in.” Het college van bestuur hoop dat studenten die in Apeldoorn studeren, dan ook eens naar bijvoorbeeld Enschede komen voor een minor. “We gaan werken aan onze aantrekkingskracht.”

rik

Rik Visschedijk