Als bij een wonder bleven alle familieleden en vrienden van Harun Bulut, vierdejaars Toegepaste Psychologie, ongedeerd bij de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië. Harun werd geboren in Nederland, maar zijn ouders komen uit het epicentrum van de beving: het Turkse Kahramanmaraş, en hij komt daar ieder jaar. “De situatie is ronduit verschrikkelijk”, zegt hij.
Harun zat in de avond en nacht van afgelopen zondag op maandag nog te werken aan zijn verslagen, toen de groepsapps ontploften: heb je al gezien wat er gebeurd is? “We zijn wel gewend aan kleine bevingen”, zegt hij. “Maar al snel bleek dit een hele grote te zijn, 7,7 op de schaal van Richter, las ik. Dan weet je: dit is helemaal mis.”
Natuurlijk ga je bellen en appen. Harun heeft ooms en tantes in het rampgebied, maar ook vrienden. “Het was moeilijk om mensen te pakken te krijgen, want alles lag letterlijk en figuurlijk plat”, zegt hij. De informatie druppelde binnen: iedereen leek ongedeerd te zijn. Althans, iedereen die hij kent. Een aantal van de vrienden en kennissen van zijn ouders, bij wie Harun woont, kwamen om bij het natuurgeweld. En nog steeds wordt er koortsachtig contact gezocht: is iedereen wel oké?
Harun ziet door de beelden op zijn telefoon en laptop hoe schrijnend de situatie is, hij krijgt talloze filmpjes doorgestuurd. “Bijvoorbeeld van het flatje vanuit mijn zwagers kant, waar allemaal familie woont. Er was op dat moment niemand thuis, maar ‘ons’ huis is helemaal met de grond gelijk gemaakt. Het was onwerkelijk om dat op dat filmpje te zien: onherkenbaar eigenlijk.” Ook hun eigen appartement in de stad is op dit moment onbewoonbaar: “De flat staat er nog, maar bijvoorbeeld het trappenhuis is ingestort.” Ook ziet hij beelden van mensen die onder het puin liggen, die gaan door merg en been.
Schaarste aan alles
Dat gevoel van onwerkelijkheid ervaart hij deze dagen de hele tijd. Harun zit veilig in Dieren te werken aan zijn verslagen, voordat hij aan zijn afstudeeropdracht kan beginnen. Verderop moest iedereen die hij kent huis en haard verlaten. “Niemand is nog in het gebied, ze zijn allemaal naar veilige plekken gegaan. Er is schaarste aan alles, kleding, voedsel. Echt… het is schrijnend en niet te bevatten. De beelden op het nieuws zijn heftig, maar laten nauwelijks de échte ellende zien.”
Dus ja, er komen veel emoties los, zegt hij. Van bezorgdheid, naar onwerkelijkheid tot misschien wel dankbaarheid. Harun: “Wij zeggen tegen elkaar: ‘Liever een gebouw kapot dan een leven minder’. Ondertussen gaat het schoolwerk door: hij heeft een paar deadlines voordat hij aan zijn afstudeeropdracht kan beginnen. “Ja, dat is nu niet makkelijk. Tegelijk weet ik ook niet wat ik beter kan doen dan aan de opleiding werken nu.”
“Er ontstond in het gebied meteen een grote saamhorigheid”
Natuurlijk vroeg hij aan zijn vrienden en familie: kan ik iets doen? Maar zo op afstand is die mogelijkheid maar beperkt. In het aardbevingsgebied ontstond meteen een grote saamhorigheid, zegt Harun. “Je ziet dat mensen die dat kunnen voedsel uitdelen. Een oom van mij heeft bijvoorbeeld een tankstation; hij biedt plek en voedsel aan mensen die dat nodig hebben.”
Zelf stortte Harun geld op het noodfonds, en op advies van zijn vrienden verzamelde hij misbare kleding die hij via een inzamelingsactie in Arnhem doneerde aan de getroffenen. Broodnodig, weet hij. “Dus als je iets kunt missen, ook al is het een euro: de mensen daar hebben echt onze hulp nodig.”
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.