Saxion wil het voor studenten makkelijker maken om op de hogeschool te blijven als het eerste jaar minder goed verloopt, door nog dit studiejaar de norm voor het bindend studieadvies te verlagen naar een bandbreedte van 45 tot 54 ec. De opleiding maakt hierin een keuze voor het bsa. Ook moet het makkelijker worden om over te stappen naar een andere Saxion-opleiding, door behaalde studiepunten in te zetten voor een ‘switch-minor’. CvB-lid Timo Kos: “Zo geven we eerstejaars meer perspectief op het succesvol afronden van de studie”.
Dat voorstel besprak het college van bestuur onlangs met de Centrale Medezeggenschap (CMR). Kos vindt die ingreep nodig omdat studenten fors langer studeren dan de nominale studieduur. Zo ligt nog geen zestig procent van de groep studenten die in 2021 begon op Saxion op schema om binnen vijf jaar de bachelor te halen, staat in het onderliggende beleidsvoorstel.
Kos wil haast maken met de aanpassing in het Onderwijs- en Examenreglement (OER). “Er zijn eerstejaars die op dit moment twijfelen of blokkeren in hun studie”, zegt hij in een toelichting. “We willen ze voor de kerst nog vertellen: we zijn er voor je, ook als het minder gaat. Want we zien dat veel uitvallers elders alsnog een bachelor halen: dit zijn studenten die het niveau aankunnen, maar moeite hebben met de overgang van de havo of het mbo of nog niet meteen op de goede plek zitten.”
De medezeggenschap stemde niet meteen in met het omvangrijke voorstel, omdat er zorgen waren over de plannen om het voor opleidingen mogelijk te maken om de bsa op termijn helemaal los te laten en te vervangen voor een ‘doorstroomnorm’. De zorg zit in de implementatie en mogelijk kwaliteitsverlies door de invoering van de doorstroomnorm en doorstroomminor, de 30 ec die anders pas in het derde jaar in het curriculum zitten. Kos laat weten dat de CMR deze week mondeling akkoord gaf op het verlagen van de bsa-norm en de switch-route.
Overstappen naar andere opleiding
Studenten die in het eerste jaar ontdekken dat ze niet goed zitten in de opleiding en willen overstappen, moeten daar meer ruimte voor krijgen binnen Saxion, vindt Kos. Daarvoor wil hij de ‘switchroute’ introduceren, die ook voor ouderejaars toegankelijk moet zijn. Hiervoor wordt ‘vrije’ ruimte van de derdejaars minorruimte ingezet. Deze studenten zetten de punten die ze in hun eerste jaar bij hun eerste studie wel haalden in als vervangende module voor de derdejaars minor in hun nieuwe opleiding. Om dit goed te organiseren wordt een centraal ‘switchpoint’ ingericht, met zogenaamde ‘switchcoördinatoren’ bij academies.
De CMR had in de vergadering vraagtekens bij ‘doorstroomroute’, waarbij studenten die niet genoeg punten halen om tweedejaarsvakken te gaan volgen, de mogelijkheid zouden krijgen de wel behaalde punten in te zetten voor een doorstroom-minor. Ook de optie om de bsa helemaal los te laten, en te vervangen of aan te vullen met een doorstroomroute, wordt op een later moment besproken. Voor de twee nieuwe ‘routes’, de doorstroom- en switchroute wil Saxion de 30 ec-ruimte van de derdejaars minor inzetten.
Doorstroomnorm
Het liefst zou het college van bestuur opleidingen vanaf collegejaar 2024-2025 de mogelijkheid geven om af te zien van het bindend studieadvies en deze te vervangen, of aan te vullen, met een doorstroomnorm. Dat is het minimum aan punten die een eerstejaars moet halen om alvast te worden toegelaten tot de fase na de propedeuse, maar is niet bindend. Het idee is dat de opleiding en de student afspraken maken over de invulling van het tweede studiejaar als die norm niet wordt gehaald.
Opleidingen moeten dan minimaal één ‘doorstroomroute’ gaan aanbieden. De eerstejaars, die niet genoeg punten halen om tweedejaarsvakken te gaan doen, worden dan niet meer afgewezen, maar kunnen hun eerste jaar overdoen. Omdat ze nog geen tweedejaars vakken mogen volgen en dus maar een beperkt aantal studiepunten kunnen halen, moet er een studiecontract komen voor de resterende eerstejaars modules in de vorm van een ‘doorstroomminor’, die vooraf door de examencommissie is goedgekeurd. Hiervoor wordt de ‘vrije’ ruimte ingezet die de derdejaars-minor biedt.
Voor dit jaar stelt het CvB voor om de doorstroomnorm gelijk te laten vallen met het bsa: nu nog 48 tot 54 studiepunten, afhankelijk van de opleiding. Die wordt dus voor dit studiejaar verlaagd naar 45 ec, volgens Kos meer passend bij het moduleonderwijs in blokken van 5 studiepunten.
Lang-studeerders
Kos zegt dat de druk die studenten ervaren in hun eerste jaar op twee manieren inefficiënt is: zowel vanuit het studentenwelzijn als bedrijfsmatig. Zij ervaren namelijk stress en in toenemende mate mentale problemen als hun studie die niet goed loopt, en dan vooral door het bsa. Voor Saxion zijn de lang-studeerders ook een groot probleem, want na vijf jaar inschrijving houdt de bekostiging voor die student op, en kosten ze de instelling geld. Kos: “Andere hogescholen hebben dit aanbod al, bijvoorbeeld op Windesheim en Fontys. We zien dat dit werkt om studenten op je hogeschool te houden, en goed te begeleiden naar een diploma.”
Dat is extra belangrijk voor Saxion, omdat de aantrekkende kracht van de wereld buiten Saxion groter lijkt dan de aanzuigende kracht. “We zien uitvallers op Saxion vertrekken naar andere hogescholen om daar alsnog hun diploma te halen”, zegt Kos.
Het college van bestuur wil snel meer ruimte voor de huidige eerstejaars bieden en stelde daarom in de overlegvergadering vorige week voor om het voorstel gefaseerd in te voeren en de doorstroomminor later. Daar zou nu dus een mondeling akkoord op zijn, aldus de bestuurder. Kos: “We gaven daarnaast aan dat we de implementatie zorgvuldig laten verlopen door te starten met een aantal opleidingen die een pilot gaan draaien.”
Gerelateerde artikelen
Docente Femke Welink deed mee aan regionale ‘Wie is de Mol?’; “Ik zie mijzelf niet als een goede leugenaar”
Docente communicatie en studiecoach Femke Welink (SFIB) deed mee aan de online serie De Dwarsligger, een wel heel regionale versie van het bekende ‘Wie is de Mol?’ Alle kandidaten komen uit Enter, waar ruim 7.800 mensen wonen. De serie is door duizenden mensen bekeken. Welink: “Met De Dwarsligger is heel Twente op de kaart gezet.”
Collegevoorzitter Anka Mulder vertrekt; “Laat Saxion met gerust hart achter”
Na zeven jaar voorzitterschap van het college van bestuur, verlaat Anka Mulder in april 2025 Saxion. Per 1 mei wordt ze vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Eerder deze maand liet mede-bestuurder Timo Kos al weten dat hij vertrekt. Daarmee blijft alleen huidig bestuurder Richard Wielinga, die 1 september begon, over in het college van bestuur.
CMR ziet graag meer grip deelraden op uitkomsten MTO, vraagt CvB in gesprek te gaan met opinieschrijver Wilco Bouwhuis
De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) pleitte afgelopen week voor instemmingsrecht van de deelraden op de verbeterplannen vanuit het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Ook gaf Tessa van der Panne namens de CMR aan dat veel medewerkers van Saxion zich herkennen in de tiendelige ingezonden opinie van docent technische natuurkunde Wilco Bouwhuis. “Het zou mooi zijn als het CvB een benen-op-tafel-gesprek zou hebben met Wilco.”