Je studieschuld laten kwijtschelden bij DUO omdat je bijvoorbeeld mentale problemen hebt. Zo wordt het verkocht in een TikTok-video die rondgaat: ‘Ik ga je helpen je studieschuld kwijtschelden!’ Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, en dat is het volgens studentendecaan Lotte Beernink ook. Francien Regelink, maakster van de video, zegt zelf studenten alleen maar te willen helpen.
‘Heb jij bijvoorbeeld autisme, adhd, een persoonlijkheidsstoornis, dyslexie of een trauma? Dan kom je in aanmerking voor een gedeeltelijke kwijtschelding van je studieschuld. Ik leg je uit hoe dit moet!’ In een TikTok-video van schrijfster Francien Regelink wordt het haarfijn uitgelegd. Ze heeft zelfs een gids samengesteld om het proces makkelijker te maken, met hierin de benodigde formulieren. Die kost je twintig euro.
Missende elementen
Studentendecaan Lotte Beernink zegt dat er een aantal kanttekeningen zitten aan dit verhaal. Ten eerste missen er volgens haar een aantal cruciale elementen. Zo kom je alleen in aanmerking voor deze regeling als je je diploma niet kon halen, omdat het door medische redenen onmogelijk zou zijn om het beroep uit te oefenen wat erbij hoort.
Er moet dus een causaal verband zijn. Ze geeft een voorbeeld: “Stel dat je Social Work studeert en de diagnose autisme krijgt, waardoor je er achter komt dat je de prikkels van werken met kinderen niet kan verwerken, dan kom je hiervoor in aanmerking. Dus niet als je door adhd moeite hebt met concentreren.”
‘Omstreden’, wordt de tip ook wel genoemd, bijvoorbeeld in dit artikel van de Limburger. Daar is Beernink het niet mee eens. “Want het is een wettelijke voorziening die altijd al bestond”, zegt ze. Dat het nu onder de aandacht wordt gebracht, vindt ze goed. “Er zijn namelijk heel veel (oud-)studenten die niet weten dat dit een mogelijkheid is”, zegt ze. Dat er geld wordt verdiend met het verkopen van een gids waarin de formulieren zitten, daar is ze minder over te spreken. “Iedereen heeft recht op deze formulieren, en ze zijn kosteloos aan te vragen bij DUO of bij de studentdecanen.”
Niet eenvoudig
Er moet dus om in aanmerking te komen voor de regeling, bewijsstukken worden aangeleverd bij DUO, door middel van deze formulieren. Beernink ziet nog een probleem: “Je kan niet zomaar je medische gegevens rechtstreeks versturen naar DUO, dat is heel gevaarlijk.” De studentendecaan is dus nodig om de aanvraag te doen. ‘Zeg maar doei tegen je studieschuld!’, wekt volgens Beernink de illusie dat het ook echt zo simpel is. “Terwijl zo’n aanvraag echt niet altijd eenvoudig is.”
Francien Regelink, die de TikTok-video maakte, geeft aan meerdere studentendecanen ‘op haar dak’ te hebben. “Dat er gezegd wordt dat er relevante informatie mist, kan ik zeker beamen. De TikTok-video alleen, zegt niet genoeg. En ik ben heel blij dat iemand zegt: ‘hey, er mist wat’, want mijn doel is alleen maar om studenten te helpen.” Regelink zegt zelf gecompenseerd te zijn voor een jaar studievertraging door haar ADD.
De gids waar het in de video over gaat, bevat informatie over het aanvragen van de kwijtschelding, inclusief benodigde formulieren. Ook komt het als hoofdstuk in een nog te verschijnen boek over studeren met ADD, dat ze gaat uitbrengen. Daarbij krijgt ze volgens haar hulp van vijf decanen.
'Geld terug'
Volgens haar zou dat hoofdstuk eigenlijk niet nodig moeten zijn. “Als student zou je gewoon moeten weten dat je voor dit soort regelementen en formulieren bij een studentendecaan terecht kan, maar het blijkt toch dat veel studenten dit niet weten.”
Dat ze geld vraagt voor de gids, is volgens haar logisch, want de gids is toch nodig, zegt ze. “Blijkbaar zijn die formulieren toch niet makkelijk te vinden.” Ze krijgt regelmatig hulpvragen van oud-studenten op Instagram. Soms stuurt ze de gids ook gratis, zegt ze. “Als iemand de gids koopt en het lukt niet om een kwijtschelding te krijgen, betaal ik ze de twintig euro terug.”
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.