pexels-kindel-media-7688374.jpg

Internationale student pissig over voorlichting Saxion over verzekeringen, IO gaat kijken naar formulering

Mihhail Tšulinda is verontwaardigd over de communicatie van Saxion over zorgverzekeringen voor internationale studenten. Volgens de student uit Estland is die communicatie onjuist. Hij vreest dat studenten daarmee op kosten worden gejaagd, omdat ze onnodig een extra verzekering afsluiten. Het International Office (IO) geeft aan dat het juist andersom is; vanuit hun zorgtaak willen ze voorkomen dat studenten in de problemen komen, omdat zorg niet gedekt wordt door hun verzekering. Dat is in het verleden wél gebeurd.

This article is also available in English

In de mail over verzekeringen aan internationale studenten schrijft Saxion dat met de EHIC (European Health Insurance Card) alleen medische noodgevallen (‘only emergency health coverage’) gedekt zijn. Dat klopt niet, zegt Tšulinda, gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Met alleen een EHIC was bijvoorbeeld zijn geplande fysiotherapie en andere gezondheidszorg gewoon gedekt. Daarnaast haalt hij teksten van de Europese Commissie over de EHIC aan.

Hij gaat zelfs zo ver dat hij in de uitgebreide mail die hij aan SaxNow stuurde vals spel vermoedt. Saxion stuurt in hun mail over verzekeren namelijk ook volop informatie en een aanbod van verzekeraar Aon mee aan de nieuwe internationale studenten. Daarom neemt hij aan dat de hogeschool verdient aan het verkopen van verzekeringen. Het verzekeringsbedrijf organiseert voor Saxion bovendien webinars, waarin internationale studenten van Saxion zich kunnen laten voorlichten.

Eén plus één is in eerste instantie twee bij Tšulinda. Eenmaal telefonisch in gesprek zwakt hij dat af, ook omdat verder geen enkele aanwijzing voor is voor een financieel belang van Saxion. Blijft wel staan dat de voorlichting van Saxion over verzekeringen niet goed is, vindt hij. “Het kan ook onwetendheid zijn. En ik heb zelf geen extra verzekering afgesloten, maar ik denk dat sommige studenten hiervan onder de indruk zijn en dan misschien onnodig een extra verzekering afsluiten. Zo maken ze onnodig kosten.”

Basis
Marloes Buter, manager International Office, geeft aan dat de ervaring van het International Office vaak is dat internationale studenten niet exact weten wat er verzekerd is met EHIC. ‘Wij willen benadrukken dat de EHIC wellicht niet alle zorgkosten dekt die een student verwacht en dat je die als basis zou kunnen zien.’ De informatie in de mail klopt dus ook, zegt ze. Het is vooral de bedoeling dat studenten daarna zelf goed gaan uitzoeken wat er wél en niet gedekt is voor hen.

Ze wijst juist op de zorgplicht die Saxion heeft voor internationale studenten. ‘Wij vinden het belangrijk dat studenten goed geïnformeerd en verzekerd naar Nederland komen.’ In het verleden is het voorgekomen dat de zorg voor studenten niet gedekt was, waardoor er moeilijk doorverwezen kon worden naar buiten Saxion. Ze geeft als voorbeeld een student die insuline nodig had.

Formulering
Wel gaat het International Office kijken naar de formulering van de mail en de term ‘only Emergency Health Coverage’. Onder meer de Universiteit Wageningen gebruikt een flowchart om aan studenten duidelijk te maken wat allemaal wel en niet gedekt wordt met de EHIC. Volgens Buter is dat een ‘goede tip’.

Betrouwbaar
Van een financieel belang van Saxion bij het afsluiten van een verzekering bij AON is in ieder geval geen sprake, zegt ze. Saxion heeft volgens haar gekozen voor AON omdat die ‘een compleet (wereldwijd) verzekeringspakket kan bieden voor studenten, waaronder naast uitgebreide zorgkosten (incl. vergoeding klachten/medicatie die student al in thuisland had) ook inboedel, reis/bagage, aansprakelijkheid, ongevallen en juridische hulp verzekerd is’. “Daarnaast is het een betrouwbare partij. We hebben in het verleden ook wel eens met een lokale partij gewerkt, maar daar zijn we toen op terug gekomen, omdat het zo’n specialistische tak van verzekeren is.”

Over de webinars van Aon (die zijn volgende week, online), schrijft ze dat Saxion EU en NON-EU studenten graag goede informatie wil bieden over verzekeringen, maar dat ze bij het International Office zelf geen verzekeringsexperts zijn. ‘Wel willen we studenten betrouwbare informatie aanbieden. Dat de informatie afkomstig is van een marktpartij wordt duidelijk gemaakt aan de deelnemers.’

Bas3

Bas Klaassen