Niet alleen leren, maar ook iets bijdragen; dat was het doel van een groep van veertien CMGT-studenten. Met twee games willen ze laten voelen hoe het is om nu in Oekraïne te leven. Vrijdag testen ze de games en halen ze geld op voor Saxion voor Oekraïne. Maar dat is niet het enige doel. “We willen laten voelen hoe het is als je in oorlog leeft.”
Vrijdag kun je virtueel in de huid kruipen van Denys en Dana. Die Oekraïense tweeling is van elkaar gescheiden door Russische soldaten, en doolt sindsdien door een door bommen verwoest Marioepol. Hun doel in de game Bound by Bonds; elkaar terugvinden. Als je dat als speler lukt, volgt een grootse hereniging. En wel op de plek waar de dodelijkste aanval op burgers in de Oekraïne-oorlog was; voor het theater van Marioepol.
Bound by Bonds is geen gewone game, zoveel is duidelijk. Het spel is gemaakt door veertien tweedejaars CMGT-studenten, waaronder Anastasiia Orlovska uit Oekraïne. Dit spel is meer dan een spelletje; met het spel willen ze laten voelen hoe het is om nu in Oekraïne te leven, zegt Orlovska. Bewustwording, daar draait het om. “Heel veel mensen weten over deze oorlog, maar ze voelen hem niet. Met deze games willen we ze laten meemaken hoe het is om in oorlog te leven.”
En passant belooft ze de spelers nog een lesje geschiedenis en cultuur. De muziek is bijvoorbeeld van een Oekraïense artieste.
Bound by Bonds is niet het enige spel dat ze maakten; er is ook nog het al even spannend klinkende Souls of Steel. Dat gaat over een jongen die de het leger in gaat. Volgens Orlovska doet hij daarin vooral humanitair werk. Tot er een enorme kolonne Russische tanks nadert. Dan heeft de jongen nog maar één doel: voorkomen dat die Marieopol bereikt. Dus blaast hij zich op met C4, al is dat niet in beeld, zegt de studente. “Dat hebben we iets subtieler opgelost.”
Vrijdag is de eerste test van de game. Wie speelt heeft dan een primeur. Als het goed is, zitten er al geen bugs meer in, dus het gaat echt om het testen. Met de games hopen de studenten een plekje te verdienen op WirWar, het grote Twentse gaming-event dat vorig jaar voor het eerst werd gehouden.
Dat is niet het enige: de studenten halen ook geld op voor Saxion voor Oekraïne. Vrijdag kan er gedoneerd worden, er is een levensgrote kartonnen Zelensky aanwezig en er is voedsel en drinken. “Het was altijd al het doel dat alles wat we met deze game verdienden naar Oekraïne ging”, zegt Orlovska. “Dat is een doel wat bij ons resoneert, wat ons motivatie gaf.”
Doe mee (en doneer):
Wat: Game Test Bound by Bonds en Souls of Steel
Waar: XR Lab, Ariesplein 1, Enschede, Kamer: Z14.1.02
Wie: tweedejaars CMGT
Waarom: Het is een studieproject. Orlovska: “Maar vooral ook om iets goeds te doen, bewustzijn creeëren rond de oorlog en om motivatie te vinden tijdens de studie.”
Gerelateerde artikelen
Docente Femke Welink deed mee aan regionale ‘Wie is de Mol?’; “Ik zie mijzelf niet als een goede leugenaar”
Docente communicatie en studiecoach Femke Welink (SFIB) deed mee aan de online serie De Dwarsligger, een wel heel regionale versie van het bekende ‘Wie is de Mol?’ Alle kandidaten komen uit Enter, waar ruim 7.800 mensen wonen. De serie is door duizenden mensen bekeken. Welink: “Met De Dwarsligger is heel Twente op de kaart gezet.”
Collegevoorzitter Anka Mulder vertrekt; “Laat Saxion met gerust hart achter”
Na zeven jaar voorzitterschap van het college van bestuur, verlaat Anka Mulder in april 2025 Saxion. Per 1 mei wordt ze vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Eerder deze maand liet mede-bestuurder Timo Kos al weten dat hij vertrekt. Daarmee blijft alleen huidig bestuurder Richard Wielinga, die 1 september begon, over in het college van bestuur.
CMR ziet graag meer grip deelraden op uitkomsten MTO, vraagt CvB in gesprek te gaan met opinieschrijver Wilco Bouwhuis
De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) pleitte afgelopen week voor instemmingsrecht van de deelraden op de verbeterplannen vanuit het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Ook gaf Tessa van der Panne namens de CMR aan dat veel medewerkers van Saxion zich herkennen in de tiendelige ingezonden opinie van docent technische natuurkunde Wilco Bouwhuis. “Het zou mooi zijn als het CvB een benen-op-tafel-gesprek zou hebben met Wilco.”