Saxion Enschede staat te springen om een feestje. Meteen bij aanvang van de verkoop om 14 uur hingen studenten er met de benen uit in de centrale hal van Ko Wieringa. Doel: één van de vijfhonderd felbegeerde tickets voor het HBO Gala op donderdag 14 april. De wachttijd liep soms op tot een half uur. “Eerder was het HBO Gala één van de hoogwaardige studentenfeesten, die je studietijd leuk maakt. Dus ik ga zeker weer.”
Toen de coronamaatregelen eraf gingen wist Geron van den Ham één ding: het HBO Gala Enschede moet weer plaatsvinden. Hij is functionaris studentklimaat Enschede bij KOSS – de belangenbehartiger van de studieverenigingen. “We proberen zoveel mogelijk oude tradities nieuw leven in te blazen. Dit gala zeker, want het kon twee edities niet plaatvinden.” Het mooie aan het HBO gala, zegt Geron, is dat het een gezamenlijk feest is van de verschillende studieverenigingen.
Als locatie is gekozen voor Fellini. Kleiner dan de Jaargetijden, waar het gala eerder plaatsvond. In principe zijn er vijfhonderd kaarten, maar er gingen deze eerste verkoopdag al vierhonderd over de toonbank. Geron: “We hebben een optie om uit te breiden naar zeshonderd tickets, maar het is dus wel zaak om er snel bij te zijn.” Dat kan morgen, van 14 uur tot 16 uur in de centrale hal van Ko Wierenga. Als er nog kaarten over zijn dan worden die op 28 en 29 maart verkocht. Ook in Deventer is het de bedoeling om een HBO Gala te organiseren.
Hoogwaardige feesten
Faik Durmus staat in de rij voor tickets. Hij loopt al sinds 2015 op Saxion en noemt zichzelf een ‘langstudeerder’. De vierdejaars chemische technologie is daarmee een ervaringsdeskundige. “De eerdere feesten in de Jaargetijden waren echt hoogwaardig. Live muziek, een DJ, een plek om te chillen – het had het allemaal. De locatie had ook de uitstraling die hoort bij een gala.”
De nieuwe locatie, Fellini, heeft ‘ie minder vertrouwen in. “Sowieso jammer dat we maar met vijfhonderd naar binnen kunnen, dat maakt het toch een ander feest”, zegt hij. “En Fellini, nou ja, het is een beetje een kech-tent. Een vriend van me had daar afgelopen weekend nog een meisje zeg maar, in de wc.” Toch staat hij in de rij voor een toegangsbewijs voor hemzelf en z’n vriendin. “Dit soort feesten maken je studietijd mooi. Zelf ben ik een nuchtere jongen, maar het is gewoon gezellig om een feest te vieren.”
“Daar gaan we heen”
Ook in de rij staat Maureen Marsman, derdejaars Forensisch Onderzoek. “Ik kreeg een bericht van de studievereniging over het gala”, zegt ze. “Ik dacht meteen, daar gaan we heen. Ik koop meteen tickets voor drie andere vriendinnen.”
Hetzelfde geldt voor Maud Wiegers (vierdejaars Technische Bedrijfskunde) en vriendin Evelien Brinkhuis (net afgestudeerd, ‘maar nog wel lid van de studievereniging’). Evelien: “Na de coronatijd is het super dat we weer naar een feestje kunnen. Dus toen we dit gala voorbij zagen komen dachten we meteen: hier gaan we heen.”
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.