De beslissing van Saxion over het lot van Blockchain-lector Jan Veuger is uitgesteld. De externe commissie wetenschappelijk integriteit leverde in week van 18 april een advies op naar aanleiding van een officiële klacht van Saxion. Uiterlijk vier weken later zou Saxion met een beslissing moeten komen over de lector, maar dat is vertraagd vanwege een ongeluk van de raadsheer die Veuger bijstaat.
Dat laat Saxion-woordvoerder Karin Effing desgevraagd weten. Door het ongeluk hebben de ‘interne gesprekken even stilgelegen’, zoals Effing het zegt. Met interne gesprekken doelt ze op gesprekken tussen de omstreden lector en het bestuur van Saxion. Of die gesprekken inmiddels hervat zijn en wanneer Veuger de beslissing van Saxion te horen krijgt, laat Effing in het midden.
Saxion diende een half jaar geleden, begin december 2021, een officiële klacht in tegen de lector en vroeg een externe commissie onderzoek te doen naar de wetenschappelijke integriteit van de lector. Die zou aanvankelijk begin maart met dat advies komen, maar de termijn werd verlengd omdat de commissie na een hoorzitting op 28 februari om aanvullende informatie vroeg aan zowel Saxion als de lector. Toen het advies in de week van 18 april klaar was, ging een vier-weken-termijn voor Saxion in om een beslissing te nemen. Maar dat is uitgesteld vanwege het ongeval.
Onderzoek
Het SaxNow-onderzoek ging over copyrightschendingen, bachelorscripties publiceren in wetenschappelijke tijdschriften met als tweede auteur de lector, het her-publiceren van eigen artikelen en eerdere samenwerking met ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek.
De publicatie volgde op eerdere artikelen waarin het partnerschap met Bitcoin Association werd bekritiseerd. Het lectoraat maakte met deze partij een massive open online course (MOOC) die niet onafhankelijk leek. Ook publiceerde SaxNow over een docent die wetenschappelijke publiceerde in een boek van Veuger, maar zich niet bekend maakte als belanghebbende.
Gerelateerde artikelen
Ruim miljoen euro subsidie voor projecten op gebied van ondermijning, duurzaam bouwen en landbouwemissies
Drie SPRONG-projecten van Saxion hebben opgeteld meer dan één miljoen euro subsidie gekregen van regieorgaan SIA. De projecten richten zich op uiteenlopende onderwerpen: het duurzaam gebruik van hout in de bouw, tegengaan van criminele geldstromen en ondermijning en het verlagen van schadelijke uitstoot in de landbouw en het verwaarden van mest.
Vijfenzeventig procent neventaken, deel 6 (van 10): Onderwijspolitiek: complotten en corruptie?
Van de invoering van het nieuwe onderwijsmodel, online toetsen en de SDG’s die in het curriculum komen, tot Reisbalans en onderling omgaan met kritiek. Wilco Bouwhuis, docent technische natuurkunde, schreef een opinie van 16.000 woorden over alles wat hem bezighoudt op Saxion. In deel 6 (van 10), beschrijft hij de ‘onbedoelde’ onvrede onder studenten en medewerkers over het onderwijs: “Door een onderwijsorganisatie die, uit angst, vasthoudt aan diezelfde complexheid – en macht.”
Column: Groepswerk
Ooit gaf ik een introductiecollege voor een projectopdracht voor eerstejaarsstudenten in het vierde kwartiel. Omdat het plaats vond in het Harry Bannink-theater, dat zich leent voor dramatiek, kwam ik altijd op met de achtergrondmuziek van Darth Vader uit de Star Wars-films.