De beslissing van Saxion over het lot van Blockchain-lector Jan Veuger is uitgesteld. De externe commissie wetenschappelijk integriteit leverde in week van 18 april een advies op naar aanleiding van een officiële klacht van Saxion. Uiterlijk vier weken later zou Saxion met een beslissing moeten komen over de lector, maar dat is vertraagd vanwege een ongeluk van de raadsheer die Veuger bijstaat.
Dat laat Saxion-woordvoerder Karin Effing desgevraagd weten. Door het ongeluk hebben de ‘interne gesprekken even stilgelegen’, zoals Effing het zegt. Met interne gesprekken doelt ze op gesprekken tussen de omstreden lector en het bestuur van Saxion. Of die gesprekken inmiddels hervat zijn en wanneer Veuger de beslissing van Saxion te horen krijgt, laat Effing in het midden.
Saxion diende een half jaar geleden, begin december 2021, een officiële klacht in tegen de lector en vroeg een externe commissie onderzoek te doen naar de wetenschappelijke integriteit van de lector. Die zou aanvankelijk begin maart met dat advies komen, maar de termijn werd verlengd omdat de commissie na een hoorzitting op 28 februari om aanvullende informatie vroeg aan zowel Saxion als de lector. Toen het advies in de week van 18 april klaar was, ging een vier-weken-termijn voor Saxion in om een beslissing te nemen. Maar dat is uitgesteld vanwege het ongeval.
Onderzoek
Het SaxNow-onderzoek ging over copyrightschendingen, bachelorscripties publiceren in wetenschappelijke tijdschriften met als tweede auteur de lector, het her-publiceren van eigen artikelen en eerdere samenwerking met ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek.
De publicatie volgde op eerdere artikelen waarin het partnerschap met Bitcoin Association werd bekritiseerd. Het lectoraat maakte met deze partij een massive open online course (MOOC) die niet onafhankelijk leek. Ook publiceerde SaxNow over een docent die wetenschappelijke publiceerde in een boek van Veuger, maar zich niet bekend maakte als belanghebbende.
Gerelateerde artikelen
Docente Femke Welink deed mee aan regionale ‘Wie is de Mol?’; “Ik zie mijzelf niet als een goede leugenaar”
Docente communicatie en studiecoach Femke Welink (SFIB) deed mee aan de online serie De Dwarsligger, een wel heel regionale versie van het bekende ‘Wie is de Mol?’ Alle kandidaten komen uit Enter, waar ruim 7.800 mensen wonen. De serie is door duizenden mensen bekeken. Welink: “Met De Dwarsligger is heel Twente op de kaart gezet.”
Collegevoorzitter Anka Mulder vertrekt; “Laat Saxion met gerust hart achter”
Na zeven jaar voorzitterschap van het college van bestuur, verlaat Anka Mulder in april 2025 Saxion. Per 1 mei wordt ze vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Eerder deze maand liet mede-bestuurder Timo Kos al weten dat hij vertrekt. Daarmee blijft alleen huidig bestuurder Richard Wielinga, die 1 september begon, over in het college van bestuur.
CMR ziet graag meer grip deelraden op uitkomsten MTO, vraagt CvB in gesprek te gaan met opinieschrijver Wilco Bouwhuis
De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) pleitte afgelopen week voor instemmingsrecht van de deelraden op de verbeterplannen vanuit het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Ook gaf Tessa van der Panne namens de CMR aan dat veel medewerkers van Saxion zich herkennen in de tiendelige ingezonden opinie van docent technische natuurkunde Wilco Bouwhuis. “Het zou mooi zijn als het CvB een benen-op-tafel-gesprek zou hebben met Wilco.”