linde

Linde beleeft (bijna) slapeloze nacht in de Pathmoshal: “Het werd tijd dat we weer mochten!”

Zelf deed de net afgestudeerde redacteur Linde Verschoor niet mee aan de introductieweek haar opleiding Creative Business. Dat doet ze nu dunnetjes over in Enschede. Op de planning: de kroegentocht en een overnachting in de Pathmoshal. “Je moet de kampeervibes omarmen!”, is het advies. Maar of dat ook lukt?

19:00 uur, Pathmoshal Enschede
Bepakt en bezakt kom ik aan bij de Pathmoshal. Een enorme sportzaal vrijgemaakt voor 200 studenten om tijdens de INTRO in Enschede te crashen. Vier nachten, van maandag tot donderdag, kunnen studenten hier logeren. Gelukkig ben ik er maar voor één nachtje. Blijkbaar wil niemand in het midden van de zaal slapen, want de meeste matjes liggen langs de muur. Ik volg dat voorbeeld en prop mijn matje ertussen.

Aan mijn voeteneinde zit Stijn Bannenberg (20, Mechatronica) zijn luchtbed op te blazen. Hij heeft hier al een nacht geslapen, op een yogamatje. Stijn: “Dat was echt niet te doen, dus heb ik vanmiddag toch maar een nieuw luchtbed gekocht.” Hij verwacht niet dat het veel verschil gaat maken voor zijn nachtrust. “Ik sliep vannacht maar drie uur. Het is hier super lawaaierig en mensen gaan midden in de nacht nog hun luchtbed opblazen met die luidruchtige compressors.” Ik vraag hem waarom hij ervoor kiest om hier te overnachten. Dat is simpel en een beetje triest: “Ik kan niks anders door de treinstakingen. Ik maak er maar het beste van.” Volgens hem moet ik de ‘kampeervibes’ omarmen.

a

19:45 uur, Stationsplein Enschede
Na mijn gesprek met Stijn verwacht ik niet dat ik acht uur slaap ga halen vannacht. Gelukkig is er eerst de kroegentocht nog, als ik hard genoeg meefeest ben ik vast moe genoeg om op mijn matje in slaap te kunnen vallen. Ik sluit me aan bij SAMM (Studievereniging Mens en Maatschappij). Van supermama Joanne Willemsen krijg ik een naamsticker. “Volg de vlag!” Zo loopt de hele stoet door centrum Enschede naar de eerste stop: De Pakkerij.

21:00 uur, Café Friends
Veel chaos, dat is hoe Anine Zonnebeld (23, Social Work) de avond tot zover omschrijft. Begrijpelijk, aangezien er achter haar iemand aan de paaldanspaal hangt. Anine: “Maar ik heb het uitgaan wel gemist na corona, dus ik geniet er optimaal van.” Anine is geen roomie van mij vannacht, ze wordt aan het eind van de kroegentocht door haar moeder opgehaald. “Ik slaap liever in mijn eigen bed.” Veel tijd om te wennen aan onze nieuwe dansplek hebben we niet, door naar Bar Update.

a

23:00 uur, Aspen Valley
Vier kroegen en vier baco’s verder komen we aan bij ons eindpunt: Aspen Valley. Na een tijdje tussen de zwetende studenten te hebben gedanst sta ik buiten om af te koelen. Hier tref ik Jeroen Snippert (19, Technische Bedrijfskunde). Vorig jaar begon hij met een andere opleiding, dit is de tweede keer dat hij de introductieweek volgt. “Dit jaar hebben we het goed voor elkaar, vorig jaar konden we helemaal niks namelijk. Het werd tijd dat we weer mochten!”

01:00 uur, Pathmoshal Enschede
Na te hebben gedanst op hits zoals de Macarena en ABBA’s Dancing Queen werd het tijd om terug te keren. ‘Schoenen uit’, zijn de instructies van de beveiligers voordat ik de zaal binnenga. De lampen waren om 11 uur al uit. Toch zie ik nog veel lege bedden, ik verwacht dat door de nacht heen er nog wel meer studenten terug zullen keren. Na mijn tanden te hebben gepoetst in de kleedkamer kruip ik mijn slaapzak in. Slaaplekker!

a

02:40 uur
Terwijl er iemand struikelt over mijn matje en languit op de grond valt hoor ik haar zeggen: “Je moet niet wakker worden van mij hoor!” Niet dat ik al sliep. Er blijven mensen binnenstromen zoekend naar hun matje. Nog geen drie meter bij me vandaan wordt door een groepje vrienden druk gepraat en gelachen. Ik zie de cijfers van de rode sportklok nog net op 03:50 springen voordat ik het eindelijk wat rustiger wordt in de zaal en ik in slaap val.

07:55 uur
De Pathmoshal met daarin tweehonderd brakke studenten worden gewekt door rockmuziek komend uit vier enorme boxen. Dit ging minstens vijf minuten zo door, alsof niet iedereen binnen tien seconden klaarwakker was. Onder het genot van een ontbijtbuffet bespreken de studenten de nacht en wat er op de planning staat voor vandaag.

Na vier uur te hebben geslapen weet ik het voor mezelf wel: zo min mogelijk.

a

Linde Verschoor

Gerelateerde artikelen

Het kan allemaal in Almelo: hoe Saxion met waterstoftechniek werkt aan de energietransitie

In de H2Hub, het oude Sensata-gebouw in Almelo, wordt gewerkt aan een bijzondere techniek. Saxion, studenten en bedrijven werken er aan een waterstof-elektrolyzer. Nieuw is die techniek niet, maar ermee innoveren zou wel eens heel belangrijk kunnen zijn, zeggen ze. Lokaal waterstof maken kan namelijk mogelijk het overbelaste stroomnetwerk ontlasten en helpen bij de energietransitie. “This is where the magic happens.”

frank

Column: Treinmageddon

Toegegeven, ik vind Almelo ook niet de mooiste stad ter wereld. En er is misschien niet superveel te doen, en doorgaans weinig reden om heen te gaan. Maar om de stad nu hermetisch af te sluiten zodat er niemand in-of-uit kan, zoals spoorbedrijf Prorail in september en oktober drie weken van plan is, dat gaat wel heel erg ver.

SaxNow

Examencommissie en Social Work-studente schikken in zaak plagiaatscanner, tot nu van 13 studenten toetsen ongeldig verklaard

Saxion heeft tot nu toe van dertien Social Work-studenten toetsen ongeldig verklaard. Die studenten hebben volgens Saxion plagiaatsoftware SafeAssign misbruikt. Twee van hen stonden vandaag voor het College van Beroep voor Examens (Cobex). Belangrijkste vraag: is de manier waarop zij SafeAssign gebruikten ook echt fraude? Daar kwam niet gelijk een antwoord op, wel werd duidelijk dat de Academie Mens & Maatschappij, waar Social Work onder valt, inmiddels de toetsing heeft aangepast. Een van de twee studenten erkende zelf plagiaat en kwam tot een schikking.