Voor het hoofdgebouw van Saxion in Enschede ligt vanaf vanochtend een regenboogpad, ook wel 'gaybrapad' genoemd. Met het pad over de M.H. Tromplaan wil de gemeente Enschede laten zien dat 'ze werken aan een inclusieve samenleving, waar iedereen zichzelf kan en mag zijn'. Volgende week wordt het pad voor het eerst 'officieel' in gebruik genomen door de wethouder.
Opvallend is wel dat de strepen van het regenboogpad verticaal liggen en niet horizontaal, zoals bij een regulier zebrapad. Dat is volgens de gemeente Enschede om aan te geven dat het regenboogpad niet rechtsgeldig is, en auto's dus niet per se te hoeven stoppen. Volgens de wet bestaat een zebrapad uit witte strepen. De verticale plaatsing van de strepen zorgde vanochtend voor een lichte vertraging bij het verven van het regenboogpad; de eerste streep van het pad werd door de werklui ten onrechte horizontaal geplaatst.
De aanleg van het regenboogpad (dat definitief is) valt niet toevallig samen met de aftrap van de Regenboogdagen. Die zijn van 5 tot 11 oktober en dienen om extra aandacht te vragen voor de LHBTIQ+ - gemeenschap. "Met het regenboogpad is diversiteit en inclusiviteit in de stad het hele jaar door zichtbaar voor iedereen”, zegt wethouder Arjan Kampman in een persbericht.
Regenboogpaden zie je inmiddels op tientallen plekken in Nederland. Over het algemeen is de bedoeling aandacht vragen voor diversiteit en acceptatie van de LHBTIQ+ - gemeenschap. In bijvoorbeeld Almelo, maar ook in Apeldoorn ligt al een regenboogpad, in beide gevallen bij het station. Soms leiden ze tot verwarring, omdat automobilisten en voetgangers de regenboogpaden anders interpreteren. In het geval van het pad voor Saxion staan er ook stoplichten bij.
Ook op Saxion zijn allerlei activiteiten tijdens de Regenboogdagen. Het Epi Drost-gebouw staat 5 oktober in de regenboogkleuren, woensdagavond 6 oktober is het tijd voor Th!nk with Drag, in het Harry Bannink-theater op het Saxion. 'Studenten en medewerkers van de UT, ROC en Saxion gaan voor één keer de metamorfose in om een drag king of queen te worden. Dit doen we om te laten zien dat je altijd jezelf mag zijn', aldus Saxion-medewerker Marco Strijks van de Think with Pride-werkgroep.
Gerelateerde artikelen
Docente Femke Welink deed mee aan regionale ‘Wie is de Mol?’; “Ik zie mijzelf niet als een goede leugenaar”
Docente communicatie en studiecoach Femke Welink (SFIB) deed mee aan de online serie De Dwarsligger, een wel heel regionale versie van het bekende ‘Wie is de Mol?’ Alle kandidaten komen uit Enter, waar ruim 7.800 mensen wonen. De serie is door duizenden mensen bekeken. Welink: “Met De Dwarsligger is heel Twente op de kaart gezet.”
Collegevoorzitter Anka Mulder vertrekt; “Laat Saxion met gerust hart achter”
Na zeven jaar voorzitterschap van het college van bestuur, verlaat Anka Mulder in april 2025 Saxion. Per 1 mei wordt ze vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Eerder deze maand liet mede-bestuurder Timo Kos al weten dat hij vertrekt. Daarmee blijft alleen huidig bestuurder Richard Wielinga, die 1 september begon, over in het college van bestuur.
CMR ziet graag meer grip deelraden op uitkomsten MTO, vraagt CvB in gesprek te gaan met opinieschrijver Wilco Bouwhuis
De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) pleitte afgelopen week voor instemmingsrecht van de deelraden op de verbeterplannen vanuit het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Ook gaf Tessa van der Panne namens de CMR aan dat veel medewerkers van Saxion zich herkennen in de tiendelige ingezonden opinie van docent technische natuurkunde Wilco Bouwhuis. “Het zou mooi zijn als het CvB een benen-op-tafel-gesprek zou hebben met Wilco.”