Voor het hoofdgebouw van Saxion in Enschede ligt vanaf vanochtend een regenboogpad, ook wel 'gaybrapad' genoemd. Met het pad over de M.H. Tromplaan wil de gemeente Enschede laten zien dat 'ze werken aan een inclusieve samenleving, waar iedereen zichzelf kan en mag zijn'. Volgende week wordt het pad voor het eerst 'officieel' in gebruik genomen door de wethouder.
Opvallend is wel dat de strepen van het regenboogpad verticaal liggen en niet horizontaal, zoals bij een regulier zebrapad. Dat is volgens de gemeente Enschede om aan te geven dat het regenboogpad niet rechtsgeldig is, en auto's dus niet per se te hoeven stoppen. Volgens de wet bestaat een zebrapad uit witte strepen. De verticale plaatsing van de strepen zorgde vanochtend voor een lichte vertraging bij het verven van het regenboogpad; de eerste streep van het pad werd door de werklui ten onrechte horizontaal geplaatst.
De aanleg van het regenboogpad (dat definitief is) valt niet toevallig samen met de aftrap van de Regenboogdagen. Die zijn van 5 tot 11 oktober en dienen om extra aandacht te vragen voor de LHBTIQ+ - gemeenschap. "Met het regenboogpad is diversiteit en inclusiviteit in de stad het hele jaar door zichtbaar voor iedereen”, zegt wethouder Arjan Kampman in een persbericht.
Regenboogpaden zie je inmiddels op tientallen plekken in Nederland. Over het algemeen is de bedoeling aandacht vragen voor diversiteit en acceptatie van de LHBTIQ+ - gemeenschap. In bijvoorbeeld Almelo, maar ook in Apeldoorn ligt al een regenboogpad, in beide gevallen bij het station. Soms leiden ze tot verwarring, omdat automobilisten en voetgangers de regenboogpaden anders interpreteren. In het geval van het pad voor Saxion staan er ook stoplichten bij.
Ook op Saxion zijn allerlei activiteiten tijdens de Regenboogdagen. Het Epi Drost-gebouw staat 5 oktober in de regenboogkleuren, woensdagavond 6 oktober is het tijd voor Th!nk with Drag, in het Harry Bannink-theater op het Saxion. 'Studenten en medewerkers van de UT, ROC en Saxion gaan voor één keer de metamorfose in om een drag king of queen te worden. Dit doen we om te laten zien dat je altijd jezelf mag zijn', aldus Saxion-medewerker Marco Strijks van de Think with Pride-werkgroep.
Gerelateerde artikelen
Saxion leest bezwaarschriften tegen de bezuinigingen op het hbo voor; “Durf te investeren in jonge mensen”
Saxion doet maandag mee aan de landelijke voorleesmarathon in het kader van de actie ‘Ik maak bezwaar tegen de bezuinigingen op het hbo’. In Deventer wordt een selectie van ‘bezwaarschriften’ voorgelezen, die zijn ingediend door medewerkers en studenten van het hbo. Moniek Kamm, associate lector Circular Business Models is daar één van. “We moeten durven investeren in jonge mensen om onze maatschappij draaiende te houden.”
Vijfenzeventig procent neventaken, deel 4 (van 10): 'De burn-out-maatschappij: een verkapt Thermodynamica-probleem?'
Van de invoering van het nieuwe onderwijsmodel, online toetsen en de SDG’s die in het curriculum komen, tot Reisbalans en onderling omgaan met kritiek. Wilco Bouwhuis, docent technische natuurkunde, schreef een opinie van 16.000 woorden over alles wat hem bezighoudt op Saxion. In deel 4 (van 10), vertaalt hij de ‘macht van de bedrijfsvoering’ naar het hoger onderwijs en Saxion. “Ik merk dat ik de afgelopen jaren steeds meer tijd ben gaan besteden aan het pleasen van managers en andere afdelingen – en ik word er uitgeput van...”