Het water staat studenten aan de lippen, gaf de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) deze week aan in protest tegen de dreigende avondklok. Gaan ze kopje onder in isolement en verveling nu die maatregel daadwerkelijk wordt ingevoerd? “We missen veel van wat de tijd van ons leven zou moeten zijn.”
Jasper Vrij (17), student interior design & styling, omschrijft zijn huidige leven als behoorlijk saai en eentonig. “Gevoelsmatig ben ik alleen maar met school bezig, terwijl dit de tijd is dat je eruit op wil. Dit zou de tijd van ons leven moeten zijn, de tijd waarin je los kunt gaan.”
Door de avondklok zal zijn coronabestaan er alleen maar eentoniger op worden, vreest hij. "Je kunt vrijwel niets meer; dit levert alleen maar beperkingen op. We missen nu veel van wat mensen die al wat ouder zijn geweest al wel hebben meegemaakt.”
Hij is wel van plan zich aan de avondklok te gaan houden, vertelt hij, al wordt in de vriendengroep wel nagedacht over mazen in de maatregel. “Dat we dan tot na 04.30 uur doortrekken bijvoorbeeld, en dan weer op pad gaan. Maar ik denk niet dat ik dat doe; dit is bedoeld om het bezoek te beperken en het voelt zo onbenullig om dan gelijk op zoek te gaan naar de grenzen.”
Een optie zou kunnen zijn om tot na 04.30 door te trekken, maar ik denk niet dat ik dat ga doen.
Christel Bomhof (19, studente toegepaste psychologie) is kort. "Het is een behoorlijke inperkingen van mijn vrijheid, maar als het helpt, dan moet het maar even. ” Aan die gedachte, dat de avondklok helpt, besmettingen te voorkomen, houdt ze zich vast.
Toch zegt ze ook dat sociale contacten juist in deze levensfase essentieel zijn. "Dat erop uit gaan, die zoektocht, die is enorm belangrijk in deze fase en toch een groot deel van je identiteit. Juist in dit stadium zijn die contacten enorm belangrijk.”
Anderzijds hebben veel studenten een voordeel, juist door hun leeftijd, denkt ze. “Ik denk dat mensen van mijn leeftijd vaak heel flexibel zijn. Dat we ons zo makkelijk aanpassen aan een nieuwe situatie dat we ook hier mee om kunnen gaan. Dus hoewel het in deze fase heel belangrijk is om contacten te hebben, denk ik dat we dit zeker te boven komen.”
Ik wil niet zeuren hoor, want ik denk dat de maatregelen echt nodig zijn. Dat vertrouwen heb ik.
Jonna van de Water (eerstejaars fashion and textile technologies) zal haar achttiende verjaardag moeten vieren onder de avondklok. “Dat is wel een tegenvaller”, zegt ze. “Ik wil niet zeuren, hoor. Want ik denk dat de maatregelen wel echt nodig zijn, dat vertrouwen heb ik. Maar ik had flink naar m’n verjaardag uitgekeken. Het is gewoon een saaie tijd. Toen ik van de middelbare school ging geen feestjes, de hele dag thuis studeren en in het weekend een keer een borreltje en een filmpje bij een vriendin. Zelfs dat zit er niet meer in.”
Maar ze zal zich houden aan de maatregelen en dus ook de avondklok, want dat doet ze al sinds maart. “Gewoon omdat het de regels zijn. Maar vooral omdat ik geen onnodig risico wil lopen voor mijn ouders en opa en oma. Maar dat steekt ook wel een beetje. Want er zijn mensen die zich helemaal niet aan de regels houden. Bijvoorbeeld in de supermarkt waar ik werk, dan komen er klanten die geen mondkapje op willen zetten. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen waarheid, maar het lijkt me handig als we ons aan de regels houden, zodat we straks weer naar normaal kunnen.”
Gerelateerde artikelen
“Disproportioneel en ingrijpend in dagelijks (werk)leven”; medewerkers vragen CvB om invoering Mobile Application Manager stop te zetten
Zet de invoering van Mobile Application Management, dat zowel op werk- als privétoestellen die Saxion-apps gebruiken, per direct on hold. Dat vraagt een groep medewerkers van de academie Mens en Maatschappij aan het college van bestuur. Zij voelen zich overvallen door nieuwe beperkingen, zoals het blokkeren van de integratie van de werkagenda in de privéagenda. “Wij ervaren deze maatregel als disproportioneel en ingrijpend in ons dagelijks (werk)leven”, schrijven ze in een e-mail. Het CvB zegt het signaal serieus te nemen, en gaat evalueren.
Poolse studente naar rechter om hoogte aanvullende beurs, maar minister hoeft bedrag niet te herzien
Een CMGT-studente uit Polen stapte naar de rechter omdat ze de aanvullende beurs die ze van september tot en met december 2023 kreeg te laag vond. Volgens haar is er geen rekening gehouden met de werkelijke inkomsten van haar ouders, die een eigen bedrijf hebben in Polen. De rechter vroeg om nadere gegevens, maar die kon de studente niet overleggen, omdat ze naar eigen zeggen geen accountant kan betalen.
Cartoon GUUS: AI
GUUS is terug. En niet alleen: net als vele studenten schakelde hij elektronische hulp in, al maakte hij deze tekening gewoon zelf.