Saxion verlaat de komende jaren zowel het Randstadgebouw in Enschede als het SVB-gebouw in Deventer. De hogeschool heeft minder vierkante meters onderwijsruimte nodig, door voorspelde lagere studentaantallen en meer thuiswerkers.
Dat blijkt uit de huisvestingsstrategie voor de komende tien jaar, die nog wel goedgekeurd moet worden door Raad van Toezicht (RvT). Waar Saxion tot voor kort vaak inzette op nieuwbouw en uitbreiding, wordt nu juist ingezet op minder onderwijsruimte.
Volgens bestuurder Ineke van Oldeniel is niet uitgesloten dat Saxion de komende jaren eigen vastgoed afstoot of gaat verhuren, naast het vertrek uit het SVB-gebouw en Randstadgebouw, waar Saxion ruimte huurt. Met name in Twente is de voorspelling dat door bevolkingsontwikkelingen het aantal studenten de komende tien jaar zal afnemen.
20,6 miljoen
Voor onderzoekswerk is de komende jaren waarschijnlijk meer ruimte nodig, maar verwachting is dat die binnen het bestaande vastgoed gevonden kan worden. Met de huisvestingsstrategie is een investering gemoeid van 20,6 miljoen. In de plannen staat het verlaten van het Randstadgebouw voor volgend jaar ingetekend, de huur van het SVB-gebouw in Deventer loopt een jaar later af. Van Oldeniel noemt de aanpak compleet anders dan in eerdere jaren bij Saxion. “Toen ging het vaak over grootschalige nieuwbouw, bijvoorbeeld over de vraag hoe de kosten van een nieuw gebouw van 12 miljoen euro naar 10 miljoen euro konden. Nu gaat het over hoe we het maximale uit ons bestaande vastgoed halen.”
Daarbij gaat het om verduurzaming, vergroening, uitstraling, maar ook om verbinding met de steden. In Deventer staat het hoofdgebouw aan de Handelskade gevoelsmatig met de rug naar de binnenstad gekeerd: de entree is op het spoor gericht. “Door alle uitbreidingen in de jaren negentig is de achterkant voorkant geworden. Dat kunnen we niet helemaal oplossen, maar we kunnen wel kijken of we die uitstraling opener kunnen maken.”
Studenten lopen achter de bebouwing langs de Handelskade naar het station, compleet aan de stad en het zicht onttrokken. Van Oldeniel: “Dat zouden we graag anders zien, maar daarbij zijn we ook afhankelijk van de verdere ontwikkelingen rond de Handelskade. Het is wel een wens dat die looplijn straks voor het pand is.”
Tegelvlakte
Op korte termijn staat het ‘vergroenen’ van de gevel aan de Handelskade gepland. Dat geldt zeker ook voor het plein bij het Ko Wierengagebouw in Enschede; nu is dat nog vooral een tegelvlakte. Dat plein gaat veel en veel groener worden. Van Oldeniel: “Dat helpt dan bijvoorbeeld om waterproblemen bij het spoorviaduct aan te pakken.”
Een ander concreet plan is het verbeteren van de uitstraling van de centrale hal in zowel Enschede als Deventer. “Je komt er plezierig en royaal binnen, maar mensen die er iets organiseren ervaren het als ontzettend kaal. Daar gaan we iets aan doen”, zegt Van Oldeniel.
Gerelateerde artikelen
Docente Femke Welink deed mee aan regionale ‘Wie is de Mol?’; “Ik zie mijzelf niet als een goede leugenaar”
Docente communicatie en studiecoach Femke Welink (SFIB) deed mee aan de online serie De Dwarsligger, een wel heel regionale versie van het bekende ‘Wie is de Mol?’ Alle kandidaten komen uit Enter, waar ruim 7.800 mensen wonen. De serie is door duizenden mensen bekeken. Welink: “Met De Dwarsligger is heel Twente op de kaart gezet.”
Collegevoorzitter Anka Mulder vertrekt; “Laat Saxion met gerust hart achter”
Na zeven jaar voorzitterschap van het college van bestuur, verlaat Anka Mulder in april 2025 Saxion. Per 1 mei wordt ze vicevoorzitter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO). Eerder deze maand liet mede-bestuurder Timo Kos al weten dat hij vertrekt. Daarmee blijft alleen huidig bestuurder Richard Wielinga, die 1 september begon, over in het college van bestuur.
CMR ziet graag meer grip deelraden op uitkomsten MTO, vraagt CvB in gesprek te gaan met opinieschrijver Wilco Bouwhuis
De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) pleitte afgelopen week voor instemmingsrecht van de deelraden op de verbeterplannen vanuit het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Ook gaf Tessa van der Panne namens de CMR aan dat veel medewerkers van Saxion zich herkennen in de tiendelige ingezonden opinie van docent technische natuurkunde Wilco Bouwhuis. “Het zou mooi zijn als het CvB een benen-op-tafel-gesprek zou hebben met Wilco.”