Saxion adviseert vanaf vandaag studenten en medewerkers mondkapjes te dragen in de openbare ruimtes van gebouwen. Dat advies is geheel vrijwillig, mailt CvB-voorzitter Anka Mulder aan alle Saxion-studenten en medewerkers, en geldt vooral bij verplaatsing in de gebouwen. Eenmaal in de kantine, op de werkplek of het klaslokaal hoeft het kapje niet op, zolang er maar 1,5 meter afstand wordt gehouden.
In een videoboodschap aan alle studenten en medewerkers geeft de bestuursvoorzitter aan dat de ruimte voor onderwijs op locatie er blijft en dat die ook benut zal worden waar dat kan. Ze noemt dat onder meer van groot belang voor studenten. ''Het gaat om jouw studievoortgang."
Donderdag werden na de laatste persconferentie van het kabinet de thuiswerkregels al aangescherpt. Wanneer mensen voor onderwijs(activiteiten) op locatie aanwezig moet zijn, mag dat. Anders is thuis werken en studeren de norm, zo stelt Saxion.
Volgens woordvoerder Karin Effing sluit het mondkapjesadvies van Saxion aan bij de richtlijnen van de Rijksoverheid. Volgens haar vertrouwt Saxion erop dat studenten zelf verantwoordelijkheid nemen en elkaar aanspreken. "Wij creeëren de randvoorwaarden. En we laten het via allerlei communicatie terugkomen om ze zo bewust te maken van het belang ervan en dit in gedrag ook te blijven stimuleren. Soms op een ludieke manier of door ze daar zelf over aan het woord te laten."
Versnippering
Landelijk zitten er grote verschillen tussen het mondkapjesbeleid op onderwijsinstellingen. Zo maakte de Hogeschool Rotterdam deze week bekend mondkapjes verplicht te stellen: daarvoor moet wel eerst de medezeggenschapsraad akkoord geven op een aanpassing van de huisregels.
Dichterbij huis maakte de Universiteit Twente juist bekend geen mondkapjesadvies te geven. Ook veel andere universiteiten laten hun studenten en medewerkers de vrije keus. Bijvoorbeeld de Hogeschool van Amsterdam en de Haagse Hogeschool adviseren net als Saxion iedereen wel een mondkapje bij verplaatsing in de gebouwen.
Gerelateerde artikelen
‘Dag lieverd’ en tranen: Anka Mulder neemt afscheid met alles erop en eraan
Na zeven jaar aan het roer nam ‘het wonderlijke fenomeen’ Anka Mulder gisteren afscheid van Saxion. Het werd een afscheid met alles erop en eraan: een lach, een nieuwtje, en zeker ook een traan.
Column: Afzien
Vorige week was ik voor het eerst in mijn leven bij een uitvoering van de Matthäus-Passion. In de Grote Kerk in Zwolle mocht ik bijna drie uur achtereen plaatsnemen op een houten kerkbank. En ik ben lang de enige niet, want nergens ter wereld wordt het stuk klaarblijkelijk zo vaak uitgevoerd als in Nederland.
Medezeggenschap wil instemmingsrecht op verbeterplannen uit MTO, maar CvB ziet dat niet zitten
De verbeterplannen die directeuren en managers maken naar aanleiding van het tweejaarlijkse medewerkerstevredenheids-onderzoek (MTO) zijn te vrijblijvend, vindt de Centrale Medezeggenschap. Zij willen instemmingsrecht voor de Academieraden en Dienstenraad, zodat de plannen serieus aandacht krijgen en niet een ‘ritueel gesprek worden’. Het college van bestuur vindt dat niet nodig. “Wij vragen in het directeurenoverleg en in bila’s wat de plannen hebben opgeleverd.”