Saxion adviseert vanaf vandaag studenten en medewerkers mondkapjes te dragen in de openbare ruimtes van gebouwen. Dat advies is geheel vrijwillig, mailt CvB-voorzitter Anka Mulder aan alle Saxion-studenten en medewerkers, en geldt vooral bij verplaatsing in de gebouwen. Eenmaal in de kantine, op de werkplek of het klaslokaal hoeft het kapje niet op, zolang er maar 1,5 meter afstand wordt gehouden.
In een videoboodschap aan alle studenten en medewerkers geeft de bestuursvoorzitter aan dat de ruimte voor onderwijs op locatie er blijft en dat die ook benut zal worden waar dat kan. Ze noemt dat onder meer van groot belang voor studenten. ''Het gaat om jouw studievoortgang."
Donderdag werden na de laatste persconferentie van het kabinet de thuiswerkregels al aangescherpt. Wanneer mensen voor onderwijs(activiteiten) op locatie aanwezig moet zijn, mag dat. Anders is thuis werken en studeren de norm, zo stelt Saxion.
Volgens woordvoerder Karin Effing sluit het mondkapjesadvies van Saxion aan bij de richtlijnen van de Rijksoverheid. Volgens haar vertrouwt Saxion erop dat studenten zelf verantwoordelijkheid nemen en elkaar aanspreken. "Wij creeëren de randvoorwaarden. En we laten het via allerlei communicatie terugkomen om ze zo bewust te maken van het belang ervan en dit in gedrag ook te blijven stimuleren. Soms op een ludieke manier of door ze daar zelf over aan het woord te laten."
Versnippering
Landelijk zitten er grote verschillen tussen het mondkapjesbeleid op onderwijsinstellingen. Zo maakte de Hogeschool Rotterdam deze week bekend mondkapjes verplicht te stellen: daarvoor moet wel eerst de medezeggenschapsraad akkoord geven op een aanpassing van de huisregels.
Dichterbij huis maakte de Universiteit Twente juist bekend geen mondkapjesadvies te geven. Ook veel andere universiteiten laten hun studenten en medewerkers de vrije keus. Bijvoorbeeld de Hogeschool van Amsterdam en de Haagse Hogeschool adviseren net als Saxion iedereen wel een mondkapje bij verplaatsing in de gebouwen.
Gerelateerde artikelen
Ruim miljoen euro subsidie voor projecten op gebied van ondermijning, duurzaam bouwen en landbouwemissies
Drie SPRONG-projecten van Saxion hebben opgeteld meer dan één miljoen euro subsidie gekregen van regieorgaan SIA. De projecten richten zich op uiteenlopende onderwerpen: het duurzaam gebruik van hout in de bouw, tegengaan van criminele geldstromen en ondermijning en het verlagen van schadelijke uitstoot in de landbouw en het verwaarden van mest.
Vijfenzeventig procent neventaken, deel 6 (van 10): Onderwijspolitiek: complotten en corruptie?
Van de invoering van het nieuwe onderwijsmodel, online toetsen en de SDG’s die in het curriculum komen, tot Reisbalans en onderling omgaan met kritiek. Wilco Bouwhuis, docent technische natuurkunde, schreef een opinie van 16.000 woorden over alles wat hem bezighoudt op Saxion. In deel 6 (van 10), beschrijft hij de ‘onbedoelde’ onvrede onder studenten en medewerkers over het onderwijs: “Door een onderwijsorganisatie die, uit angst, vasthoudt aan diezelfde complexheid – en macht.”
Column: Groepswerk
Ooit gaf ik een introductiecollege voor een projectopdracht voor eerstejaarsstudenten in het vierde kwartiel. Omdat het plaats vond in het Harry Bannink-theater, dat zich leent voor dramatiek, kwam ik altijd op met de achtergrondmuziek van Darth Vader uit de Star Wars-films.