Saxion wil af van de TL-verlichting en overstappen op de meer duurzame LED-verlichting. De nieuwe lampen mogen een stuk slimmer zijn dan de huidige, die handmatig worden in- en uitgeschakeld. Een ‘openbare marktconsulatie’ moet de mogelijkheden in kaart brengen en een eerste schifting maken in potentiële leveranciers die mee doen in een aanbestedingsronde.
Als voorbeeld geeft Saxion de verlichtingssituatie in het Epy Drost-gebouw. Daar zijn 1768 lampen, waarvan gemiddeld dertig procent 14 uur per dag brandt, voornamelijk in de verkeersruimten. De overige lampen branden 7 uur per dag.
Verlichting-als-service
Eén van de mogelijkheden is om verlichting als een service in te kopen. Saxion zou dan een vast bedrag aan servicekosten per maand willen betalen, die de investeringskosten en het onderhoud in één keer afdekken.
De huismeesters van de verschillende gebouwen zouden daarmee vrijgespeeld worden, want zij zijn op dit moment verantwoordelijk voor de inkoop en het vervangen van defecte lampen. Een ander voordeel van ‘light as a service’ is de mogelijkheid om data te verzamelen.
Gerelateerde artikelen
Warm bad, handdoekje leggen en politie-agentje spelen: massale opkomst bijeenkomst over nieuwe werkomgeving diensten
Medewerkers van de diensten kwamen gisteren massaal naar een infobijeenkomst over de verbouwing van de vijfde verdieping in Deventer. Opvallend, en misschien toch ook weer niet helemaal, het ging weinig over de fysieke verbouwing, en vooral over de nieuwe manier van werken voor de diensten. “Wat dat betreft hebben ze goed naar ons geluisterd.”
Docent Gert Talens brengt tweede verhalenbundel uit; “Heb ziel en zaligheid blootgelegd”
Na z’n eerste korte verhalen-bundel ‘Kunnen we het nog aan?’ bijna twee jaar geleden, publiceerde Pabo-docent Gert Talens dit weekeinde een tweede boek. In ‘Heb jij het ook wel eens zwaar?’ schrijft Talens in ruim tweehonderd korte verhalen diep persoonlijk over het leven van alledag, zijn werk als docent en het vaderschap. “Je kinderen loslaten is doodeng.”
Impact dagenlange cyberaanval blijft (voor Saxion) beperkt, maar zorgde wel voor 'hoogste staat paraatheid' en nieuwe vragen
De impact van de grootschalige ddos-aanval op SURF, het gezamenlijke ict-netwerk van onderwijs- en onderzoekinstellingen, bleef voor Saxion relatief beperkt. Toch blijven er voldoende vragen over. Wie zit er bijvoorbeeld achter de aanval? En wat kan Saxion ervan leren? “We gaan bijvoorbeeld nog wel eens naar het proces van de online toetsen kijken.”