Het is ondertussen een bekend begrip: ChatGPT. Sinds deze vorm van AI is losgelaten wordt er ook flink gebruik van gemaakt. Van het vinden van dé kleur die jou het beste completeert, tot het uitstippelen hoe je je celebrity crush in levende lijve kan tegenkomen. Je kunt het zo gek niet verzinnen.
En ja, waarom ook niet? Het is zo makkelijk om even snel iets te vragen aan ChatGPT, zeker als het te lang duurt om dit zelf uit te vogelen.
Ook op Saxion lijkt ChatGPT niet meer weg te denken bij het uitvoeren van onderzoeken, schrijven van scripties en het brainstormen over oplossingen voor vraagstukken. Bij sommige opleidingen wordt het zelfs aangemoedigd om AI te gebruiken (zolang je het gebruiken van vermeldt).
Nou, dat hoef je studenten geen twee keer te zeggen. Want zodra er een oplossing is om iets in minder tijd voor elkaar te krijgen, dan wordt dat ook gedaan.
Copy & paste
Dus al snel zijn uitspraken als ‘Oh, dan zoek je dat toch even op in ChatGPT?’ of ‘Ik gooi het gewoon in ChatGPT’ net zo normaal als ademhalen. Voor je het weet, spuugt de chatbot een heel verslag uit en wordt deze gekopieërd naar het uiteindelijke inleverbestand. Fluitje van een cent.
Maar als er iets is waar ik me over kan blijven fascineren, is het hoe weinig studenten zelf nog nadenken sinds het gebruik van ChatGPT. AI kan in een een paar seconden alles uittypen; en sommige studenten denken dat alle de teksten ook relevant zijn. Of sterker nog: dat alles ook klopt.
Ik heb nu al meerdere keren medestudenten erop betrapt dat ze hele passages klakkeloos hebben overgenomen vanuit ChatGPT, zonder ook maar iets te veranderen. Want wie bekend is met de chatbot, weet waarschijnlijk ook dat bij het opstellen van kopjes, hij automatisch elk woord met hoofdletters schrijft.
Ook de schrijfstijl valt al snel in herhaling en sluit soms niet eens aan bij de doelgroep die je wilt bereiken. En de bronnen (als die er al zijn)? Die zijn soms zó achterhaald dat het hele stuk al niet meer relevant is.
Leren we op het Saxion niet om ons te ontwikkelen tot een professional? Dan zou je denken dat het controleren van een stuk uit ChatGPT wel het minste is wat je kan doen, toch? Zeker voor een onderzoeksverslag.
Ik denk dat de studenten die blind vertrouwen in ChatGPT er goed aan doen om even een stapje terug te nemen. Wanneer jij zometeen aan het einde van de studie staat te wapperen met dat papiertje, kan je dan ook echt zeggen dat jij degene was die daar zo hard voor heeft gewerkt? Of was het toch ChatGPT?
Gerelateerde artikelen
Rozanne Harleman is communicatie-adviseur én trouwambtenaar; ‘Liefde is overal’
Het is Valentijn, de dag van de liefde. Maar Rozanne Harleman ziet nou niet per se dat er meer mensen gaan trouwen rondom de 14e februari. Harleman weet er wat van: ze is communicatie-adviseur op Saxion en daarnaast trouwambtenaar bij de gemeentes Enschede en Losser. Reden genoeg om haar op deze dag te bevragen over haar bijzondere bijbaan. “Je kunt me de ongehuwde trouwambtenaar noemen.”
VIDEO: De grote SaxNow-Valentijnshow; “We kunnen nummers uitwisselen”
First dates op Saxion! Presentator Guus ontpopt zich in deze video als een ware Cupido of Robert ten Brink. Gewapend met z’n gitaar, zoetgevooisde stem, tafelkleedje en nepkaars schiet hij zijn pijlen af op Saxion. Lukt het hem en cameraman Pascal om twee studenten te koppelen? “Dankzij SaxNow zit ik aan tafel met een beeldschone vrouw.”
Ben van Veen genomineerd als Docent van het Jaar: “Ik moest mezelf een paar keer knijpen toen ik dat zag”
Docent Human Resource Management Ben van Veen maakt kans op de titel ‘Docent van het Jaar’ 2025. Dertien jaar geleden had hij nooit verwacht ooit voor de klas te staan, maar hij rolde erin. Nu staat hij als een soort real-life Mees Kees voor de klas. Zijn lessen zitten vol humor en Gen-Z-woordgebruik. “Een saaie docent is het ergste wat er is als je naar school moet.”