Het is Valentijn, de dag van de liefde. Maar Rozanne Harleman ziet nou niet per se dat er meer mensen gaan trouwen rondom de 14e februari. Harleman weet er wat van: ze is communicatie-adviseur op Saxion en daarnaast trouwambtenaar bij de gemeentes Enschede en Losser. Reden genoeg om haar op deze dag te bevragen over haar bijzondere bijbaan. “Je kunt me de ongehuwde trouwambtenaar noemen.”
Foto: Merlin Mulder (MadebyMerlin)
Wie in de gemeente Enschede of Losser trouwt, kan zelf iemand vragen als trouwambtenaar voor een dag, maar je kunt ook kiezen uit één van de veertien ambtenaren. Rozanne Harleman is daar één van. “Ik blijf het heel bijzonder vinden om een stel te trouwen”, zegt ze. “En dan vooral dat ze mij hun grote dag toevertrouwen. Onder de trouwambtenaren zeggen we altijd: ‘Liefde is overal’. Mooi he?”
Wie zelf getrouwd is, weet een beetje hoe het in z’n werk gaat. Je laat bij de gemeente weten dat je wil trouwen, en dan komt de vraag: wie gaat het huwelijk voltrekken? Daarvoor kun je zelf iemand aandragen, maar de gemeente heeft ook een aantal trouwambtenaren in dienst. Harleman is daar één van. “Een stel kiest op basis van een foto en een filmpje”, vertelt ze. “Ik blijf het bijzonder vinden dat de keuze dan op mij valt.”
Als ze, naast haar baan en gezin, tijd heeft op de dag van het huwelijk, dan plant Harleman een kennismaking in met het stel. Het liefst komt ze bij die mensen thuis, maar via Teams is ook een optie. “Kom je bij iemand thuis, dan proef je de sfeer”, zegt ze. Tijdens die ontmoeting leert ze het koppel kennen.
Dat is niet zomaar, want Harleman heeft verhalen nodig, die ze gebruikt voor haar toespraak op de grote dag. “Ik vraag naar hoe ze elkaar ontmoet hebben, wat ze mooi vinden aan elkaar. Maar ik kan ook vragen waar ze ruzie over maken, bijvoorbeeld. Ik ben op zoek naar het eerlijke en echte verhaal.”
Van weddingplanner tot trouwambtenaar
Maar, hoe word je nu eigenlijk trouwambtenaar? Harleman rolde er eigenlijk in. Een jaar of zeven geleden begon ze met toenmalig Saxion-collega Fleur Berkel een eigen bureau, en gingen ze aan de slag als weddingplanners. “Achter de coulissen zag ik dan de trouwambtenaar de speech houden voor het stel”, vertelt ze. “Ik dacht: eigenlijk is dát wat ik wil doen. Voor die groep staan, een mooi verhaal vertellen en zorgen dat het voor het stel en de gasten een onvergetelijke dag is.” Het was even wachten op de vacature, maar toen die kwam, hapte ze meteen toe.
We refereerden er al even aan; zelf is Harleman ongehuwd. Daar mag een ‘nog’ bij: ze heeft al een aanzoek gekregen van haar man Niek. Maar dat huwelijk moet nog even wachten. Samen hebben ze een zoontje van tien maanden, en ze willen pas trouwen als het gezin ‘compleet’ is. “Dat is hoe ik mijn huwelijk voor me zie”, zegt Harleman. “Met alle kinderen erbij.”
“Het is leuk en leerzaam om je open te stellen voor de ander”
In haar werk als trouwambtenaar kijkt ze natuurlijk wat het stel graag wil. Het mooie van haar werk is dat ze mensen met verschillende achtergronden tegenkomt, qua cultureel of sociale klasse. “Dat vind ik leuk en heel leerzaam, om je open te stellen voor de ander. Het maakt dan niet uit of iemand een heel andere religie heeft, of dat er bijvoorbeeld een gigantisch leeftijdsverschil is. Dat bedoelen wij trouwambtenaren ook als we zeggen: ‘Liefde is overal'.”
Wat ze ieder stel meegeeft: natuurlijk dat ze moeten genieten van de huwelijksdag. Dat klinkt misschien als een open deur, maar Harleman ziet vaak genoeg stellen die in de stress zitten over onbenulligheden. Een andere tip: kies iets waarvan je wil dat je gasten over tien jaar een herinnering aan hebben. “Hou je van muziek, investeer dan bijvoorbeeld in die goede zanger of band”, zegt ze. “En vooral: blijf dichtbij jezelf. Zorg dat het jouw dag is, en laat de spanning los.”
Gerelateerde artikelen
VIDEO: De grote SaxNow-Valentijnshow; “We kunnen nummers uitwisselen”
First dates op Saxion! Presentator Guus ontpopt zich in deze video als een ware Cupido of Robert ten Brink. Gewapend met z’n gitaar, zoetgevooisde stem, tafelkleedje en nepkaars schiet hij zijn pijlen af op Saxion. Lukt het hem en cameraman Pascal om twee studenten te koppelen? “Dankzij SaxNow zit ik aan tafel met een beeldschone vrouw.”
Ben van Veen genomineerd als Docent van het Jaar: “Ik moest mezelf een paar keer knijpen toen ik dat zag”
Docent Human Resource Management Ben van Veen maakt kans op de titel ‘Docent van het Jaar’ 2025. Dertien jaar geleden had hij nooit verwacht ooit voor de klas te staan, maar hij rolde erin. Nu staat hij als een soort real-life Mees Kees voor de klas. Zijn lessen zitten vol humor en Gen-Z-woordgebruik. “Een saaie docent is het ergste wat er is als je naar school moet.”
Column: Hoe ChatGPT ons (nog) luier maakt
Het is ondertussen een bekend begrip: ChatGPT. Sinds deze vorm van AI is losgelaten wordt er ook flink gebruik van gemaakt. Van het vinden van dé kleur die jou het beste completeert, tot het uitstippelen hoe je je celebrity crush in levende lijve kan tegenkomen. Je kunt het zo gek niet verzinnen.