Oud-studenten help alsjeblieft: ‘Wat moet ik doen na mijn studie?’

Hoe vind ik de perfecte plek na mijn studie? Daar worstelen veel studenten mee, vooral in de fase vlak voor hun afstuderen, zo bleek uit onze pop-up-redactie. Eerder lieten we al studenten aan het woord over hun problemen en vragen, daarna was het woord aan de experts. Nu is het aan de oud-studenten van Saxion. Hoe zijn zij terecht gekomen waar ze nu zitten? En welke tips hebben ze?

Annebel Bunt3.jpg

“Praat vooral met andere mensen over waar je tegenaan loopt”

Oud-student aan het woord: Annebel Bunt (24)
Studie: Kunst en Techniek, nu CMGT of Creative Business
Is nu: voorzitter Stichting Creatieve Broedplaats Enschede en nachtburgemeester Enschede
Hoe kwam je daar?
“Tijdens mijn studie ging ik werken bij Sax, dat is volgens mij jullie voorloper. Ik was echt hartstikke jong toen ik daar begon, maar ik ging me er wel echt volgen op film en fotografie. Zo maakte ik voor hen de videoserie Sax Cribs, gebaseerd op het toen populaire MTV Cribs. Ik heb toen echt veel geleerd. Ik kreeg vertrouwen in mijn skills en leerde ook wat ik aan kan. Van daaruit ben ik meer video-opdrachten gaan zoeken.

Uiteindelijk kwam ik er aan het eind van mijn studie achter dat al dat werken heel lastig te combineren was met mijn opleiding. Op school zitten voelde bedrukkend. Ik vond het veel leuker om met de camera op pad te gaan. Ik heb mijn studie dan ook niet afgemaakt. Soms vind ik dat nog lastig, of twijfel ik om alsnog een studie beginnen, bijvoorbeeld in de psychologie.

Tegelijkertijd ben ik door mijn passie te volgen wel terecht gekomen waar ik wilde: door die camera-opdrachten, ook in het nachtleven, leerde ik ook de underground scene van Enschede kennen en van daaruit rolde ik erin bij Spacebar. Nu ben ik voorzitter van de Stichting Creatieve Broedplaats Enschede. Ik zit nu echt op mijn plek, en ik ben er terecht gekomen omdat ik deed wat ik leuk vind. Het nachtburgemeesterschap is niet echt een baan, maar vooral een honourable titel. Ik maak me druk over het nachtleven in Enschede en zet me daar ook voor in.”

Welke tips heb je?
“Praat met mensen over je professionele struggles. Dat heeft mij heel erg geholpen. Anderen hebben bijvoorbeeld hetzelfde meegemaakt en geven vaak supergoed advies. Mensen uit de creatieve hoek hebben mij onbewust zo ook de juiste kans op gestuurd. En voor mij zelf een andere heel belangrijke: doe wat je leuk vindt: een hele stroom mensen doet volgens mij alleen een bepaalde opleiding, omdat dat van ze verwacht wordt.”

Joost van Heteren

“Doe wat je leuk vindt en laat je niet door anderen afremmen”

Oud-student aan het woord: Joost van Heteren (29)
Studie: Podotherapie (Saxion) en Sportkunde (Windesheim)
Is nu: ZZP’er in sportmanagement, wereldreiziger en marketingman
Hoe kwam je daar?
“Mijn studietijd op Saxion was niet zo heel succesvol, als ik heel eerlijk ben. Ik deed vooral ontzettend veel dingen buiten mijn studie. Zo ging ik op mijn 20e naar Brazilie om daar ervaring op te doen in het trainersvak. Later heb ik het nationale elftal van Tuvalu getraind. In het derde jaar van mijn opleiding podotherapie kwam ik er dus ook achter dat ik op Saxion op dat moment niet de flexibiliteit bood die ik zocht. Ik voelde me geremd. Dus ben ik uiteindelijk gestopt.

Ik ben toen Sportkunde gaan doen op Windesheim. Daar konden ze wel faciliteren dat ik kon doen wat ik leuk vind. Wel die flexibiliteit bieden die ik zocht. Ik ben op dit moment ontzettend veel in het buitenland, ik ben nu net een paar weken in Nederland. Het afgelopen half jaar was ik in Azië om aan mezelf te werken. Nu heb ik even vakantie, over een paar weken ga ik weer aan de slag. Ik ga dan naar Indonesië. Daar ga ik deels in de voetbalwereld aan de slag, deels wat marketing dingen doen, en ook wat vastgoedbeheer. Eigenlijk rol ik overal een beetje in, omdat ik vooral doe wat ik leuk vind. Dat heb ik altijd gedaan. Ik heb daardoor een ander leven dan veel vrienden, maar voel me daar wel goed bij.”

Welke tips heb je?
“Ik zeg altijd: je moet doen wat je leuk vindt en je vooral niet laten leiden door anderen die daar een mening over hebben. Zo voelde het op Saxion soms namelijk wel. Als je ergens in gelooft, moet je daarvoor gaan. Ik leid zelf een totaal ander leven dan mijn vrienden, en heb daardoor ook een ander perspectief. Iets anders wat ik wil meegeven: vooral niet opgeven.”

stijn-hesselink.jpg

“Durf jezelf eens voor de leeuwen te gooien”

Oud-student aan het woord: Stijn Hesselink (27)
Studie: International Business & Languages (Saxion)
Is nu: verkoopmedewerker binnendienst, gemeenteraadslid en burgerlid Provinciale Staten
Hoe kwam je daar?
“Afgelopen januari was ik werkzoekende, nadat mijn contract bij mijn vorige werkgever niet verlengd was. Daar was op dat moment te weinig werk voor te veel mensen. Bovendien beviel mijzelf de werkgever wel, maar het werk zelf wat minder. Via een uitzendbureau kwam ik bij mijn huidige werkgever Vlutters Tools & Safety terecht, waar ik fulltime werk als verkoopmedewerker binnendienst. Ik heb bewust voor de verkoopkant gekozen. Het internationale, dat ook in mijn studie zat, was minder belangrijk voor mij, heb ik ontdekt. Voor nu zit ik goed; ik heb niet direct een doel, maar wil wel graag de ‘buitendienst’ in. Fysiek naar de klant in plaats van telefonisch. En misschien wil ik ooit nog ondernemen, maar dat moet nog vorm krijgen.

Behalve verkoopmedewerker ben ik ook volop politiek actief. Ik ben raadslid in de gemeente Tubbergen, van Keerpunt22, een lokale partij die ik mede heb opgericht. Ook ben ik burgerlid van Provinciale Staten voor JA21. De combinatie van werk en politiek is soms wel erg aanpoten. Niet alleen bewust, maar ook onderbewust ben je soms met dingen bezig. Van sommige vraagstukken kan ik letterlijk wakker liggen. Het voelde voor mij als een soort roeping om de politiek in te gaan: ik vond van veel dingen wat. Dan moet je er ook wat mee doen, en niet aan de zijlijn blijven staan. Het komt vanuit het hart, dat maakt ook dat het vol te houden is.”

Welke tips heb je?
“In ieder geval zoveel mogelijk met de praktijk in aanraking komen, bijvoorbeeld door een extra stage. En staar je vooral niet blind op de theorie. Wij hadden bijvoorbeeld het vak communicatieskills, waarin je leerde een telefoongesprek te voeren. Ik denk dan: als je dat niet kan, wat doe je dan op het hbo?

En verder: neem school niet te serieus. School heeft zeker meerwaarde, maar achteraf had ik misschien liever minder lang theorie gehad en meer praktijk. Kijk dus kritisch naar de vakken die volgt.

En nog een andere tip, misschien aansluitend op het verhaal over het telefoneren: durf jezelf eens voor de leeuwen te gooien. Gewoon doen. Dat geldt ook voor bellen. Toen ik net politiek actief was, had ik best spreekangst. Die angst kun je verlagen door uiteindelijk dat drempeltje over te gaan.”

De Pop-up-redactie

Wat is dat?

Dit verhaal komt voort uit de pop-up-redactie van SaxNow. Die ontstond tijdens het afstudeerproject van vierdejaars Creative Business-studente Sharona van de Kuit. De pop-up-redactie is een verplaatsbare redactie waar studenten van Saxion in gesprek gaan met redacteuren van SaxNow en hun verhalen, problemen of ideeën te delen. De redactie gaat aan de slag met het meest prangende verhaal van dat moment door antwoorden op te halen bij experts en dit te publiceren in een vervolgartikel.

In dit geval was de meest prangende vraag: hoe vind ik na mijn studie de perfecte plek? In het eerste artikel in deze reeks van drie, zetten studenten hun problemen, ervaringen en vragen uiteen. In het tweede artikel van deze reeks, gaven experts hun tip. In dit derde en laatste artikel vertellen drie studenten hoe zij het tijdens en na hun afstuderen aanpakten in hun zoektocht.

Bas3

Bas Klaassen