Saxnow help alsjeblieft: ‘Wat moet ik doen na mijn studie?’

Tijdens de allereerste Pop-up redactie van SaxNow eind april barstte het van de vragen, problemen en geniale ideeën. Dit inspireerde ons om een gloednieuwe thema-reeks artikelen te maken, speciaal voor en over studenten. Het thema van deze eerste editie? "Hoe vind ik na mijn studie dé perfecte plek?" Hier zijn de verhalen van een aantal medestudenten.

Over dit project

De pop-up redactie van SaxNow is ontstaan tijdens het afstudeerproject van vierdejaars Creative Business-studente Sharona van de Kuit. Het is een verplaatsbare redactie waarbij studenten van Saxion in gesprek gaan met redacteuren van SaxNow en hun verhalen, problemen of ideeën te delen. De redactie gaat aan de slag met het meest prangende verhaal van dat moment door antwoorden op te halen bij experts en dit te publiceren in een vervolgartikel. Ook proberen we tips te geven aan deze studenten, en daarmee aan alle Saxion-studenten.  

Het maken van keuzes voor je toekomst begint al vroeg. Denk maar aan die druk op de middelbare school om te beslissen welke opleiding je gaat doen nadat je je diploma hebt gehaald. En als je dan uiteindelijk gekozen hebt, en dit achteraf niet de studie blijkt te zijn die bij je past, dan kan dat vaak leiden tot vroegtijdig stoppen met de studie.

Minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) wees daar ook al op in een interview met WNL. Volgens hem maken veel studenten een verkeerde studiekeuze of komen op een plek terecht waar ze veel stress ervaren, waardoor ze alsnog later uitvallen.

Eén op de vijf stopt na een jaar
Als we kijken naar de meest recente cijfers van de Vereniging Hogescholen over uitval onder Saxion-studenten zien we dat in 2022 17,9% van de studenten na één jaar met hun opleiding stopte. Dat is een stijging ten opzichte van het jaar daarvoor, toen 14,8% van de studenten zich na één jaar uitschreef. 

En als je dan uiteindelijk een passende studie vindt, hoe kom je dan bij die droombaan? Weet iedere student al meteen wat ie wil na de studie, of zijn er ook studenten die daarover nog niet nagedacht hebben? Zelfs niet als ze in de laatste fase van hun studie zitten? Precieze cijfers van deze twijfelaars zijn moeilijk te vinden, maar na gesprekken met verschillende Saxion-studenten is het duidelijk dat dit een probleem is waar veel van ons mee worstelen.

Onzeker over toekomst
Elke student volgt zijn of haar eigen weg naar een carrière. Sommigen hebben hun pad al van jongs af aan helder voor ogen, terwijl anderen nog zoekende zijn.

Er zijn studenten die barsten van ideeën en daardoor niet kunnen kiezen. Anderen staan bijna op het punt van afstuderen en hebben nog geen idee of twijfelen nog heel erg. En dan zijn er nog studenten die een richting hebben gekozen, maar ook nog alle kanten op kunnen gaan. De zogenaamde brede studie. Dus, wie zijn deze studenten en wat is hun verhaal?

Vijf twijfelaars

“Ik merkte toch dat de specialisatie niet mijn ding was”

Chelsey Taken (22) zit in haar afstudeerjaar, maar weet nog niet wat zij wil

De 22-jarige Chelsey Taken volgt de opleiding Creative Business met als specialisatie Audiovisuele Media. Momenteel zit zij in haar afstudeerjaar. Vier jaar geleden begon ze aan deze studie. “Ik was in mijn vrije tijd altijd al graag creatief bezig. Dus de keuze voor deze studie was snel gemaakt. Vooral na de open dag en proefdag waar ik bij was.” Haar plan was om na de studie iets met video te gaan doen.

Maar al snel begint ze te twijfelen.  “Toen ik begon met de specialisatie, merkte ik dat mijn passie voor video’s maken begon af te nemen”, legt ze uit. “Waarom weet ik niet. Maar ik merkte toch dat het niet mijn ding was.”

Chelsey vindt vooral de psychologische en creatieve vakken leuk. Het is dus niet zo dat ze de studie niets aan vindt. “De studie is erg breed. Ik vind veel dingen leuk, maar niet genoeg om er mijn beroep van te maken of me er verder in te verdiepen”, zegt ze. Bovendien heeft ze niet het plan om naar het westen te verhuizen, waar meer banen te vinden zijn. “Dat maakt het ook allemaal lastig,” voegt ze eraan toe.

Haar plan is nu dat ze een onlinebijeenkomst gaat bijwonen die Saxion aanbiedt over carrièremogelijkheden na de studie. Als dat niet helpt, wil ze in de zomer gaan solliciteren. Maar waar? Daar heeft ze nog geen antwoord op.

‘’Ik moet goed gaan onderzoeken wat er allemaal beschikbaar is en wat mij aanspreekt. Het kan echt alle kanten nog op”

Claudia van ‘t Hazeveld (24) weet wel welke richting, maar kan nog alle kanten op

Claudia van ’t Hazeveld is ook vierdejaars studente Creative Business, met een specialisatie in Creatieve Marketing Concepten (CMC). Anders dan Chelsey, heeft Claudia wel een idee van de richting die ze op wil, maar nog niet welke baan precies. “Het kan nog alle kanten op gaan.”

Ze weet alleen dat ze iets met content creatie wil doen. ‘’Maar dat is heel breed. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden binnen content creatie. Je kan bijvoorbeeld werken voor een merk als Nike dat producten verkoopt, maar dat vraagt weer om hele andere content dan wanneer je bijvoorbeeld voor een softwarebedrijf werkt. Iets met muziek of kunst lijkt me leuk, maar ik heb nog niets concreets op het oog.”

Over een maand studeert ze af. Wat daarna komt? ‘’Ik moet goed gaan onderzoeken wat er allemaal beschikbaar is en wat mij aanspreekt. Het kan echt alle kanten nog op”, vertelt ze.

Ze vindt het onderwerp dat we hier behandelen erg relevant. “Mijn hele studie is eigenlijk één grote ontdekkingstocht geweest. En zelfs nu staat nog niets 100 procent vast. Ik heb alleen een idee welke richting ik op wil, maar dat is ook erg breed. Ik heb dus nog geen concreet idee.”

‘’Soms voel ik me minder gespecialiseerd dan anderen omdat ik van alles wat doe’’

Milan Wolf (25) vindt zoveel leuk, dat hij niet weet wat hij hierna wil doen

En wat als je juist zoveel leuk vindt dat je niet kan kiezen? Met dat ‘probleem’ zit de 25-jarige Milan Wolf. Hij is derdejaars student Bestuurskunde. Het nadenken over zijn droombaan begon al op de basisschool. “Ik dacht altijd dat ik docent wilde worden”, herinnert hij zich.

Uiteindelijk belandde hij op de opleiding Onderwijsassistent, maar na twee jaar besloot hij te switchen naar een opleiding juridisch medewerker gecombineerd met HRM. Dat diploma heeft hij ook. Vervolgens deed hij de Pabo, maar daar stopte hij mee.

Na veel twijfelen tussen Bedrijfskunde en Bestuurskunde, besloot hij voor Bestuurskunde te gaan na een ‘toevallig’ gesprek met de collegevoorzitter van Saxion, Anka Mulder, en toenmalig Minister van Onderwijs van Engelshoven. “Het is een brede studie, wat het soms lastig maakt”,  vertelt hij. ‘’Soms voel ik me minder gespecialiseerd dan anderen omdat ik van alles wat doe.’’

Volgend jaar zal hij afstuderen, maar wat daarna? “Ik weet het nog niet. Aan de ene kant voel ik druk om te gaan werken, omdat ik al 25 ben. Aan de andere kant verandert de arbeidsmarkt snel, en ik denk dat een HBO-Bachelor dan niet meer genoeg is, dus doorstuderen lijkt me beter.”

Een master staat dan op de planning, maar welke? “Er zijn zoveel opties. Er is een master in management hier op Saxion, een master Bestuurskunde aan de Universiteit Twente, of misschien zelfs een master Geschiedenis met focus op politiek en parlement aan de Radboud Universiteit.”

Het niet weten is lastig, maar het hebben van zoveel interesses tegelijkertijd ook. “Ik weet het gewoon nog niet. Hoe maak je uiteindelijk een keuze? Je kunt maar één ding tegelijk doen en je wil wel de beste keuze maken.” Milan hoopt op advies van experts om het iets makkelijker te maken voor hem, en andere studenten.

Afgestudeerd... en nu? Dit is wat andere studenten in Nederland doen!

  • Reizen
  • Werken in het buitenland
  • Vervolgstudie
  • Au pair
  • Werken
  • Tussenjaar nemen
  • Traineeship (een werk- leertraject dat doorgroeimogelijkheden biedt binnen een organisatie)
(Bron: Recruit a student)

“Ik werk nu als bezorger, maar ik denk dat ik toch iets wil doen dan met meer afwisseling”

Demi Steghuis (22) heeft twijfels omdat haar baankansen laag zijn

Twijfels krijgen in het derde jaar van de studie. Dat gebeurde bij de 22-jarige Creative Business-studente Demi Steghuis, gespecialiseerd in Educatieve Mediaconcepten, na het volgen van een minor psychologie. Wilde ze hierna misschien niet liever psychologie doen? “Ik denk dat ik het toch te laat vind om hierna nog een studie te doen van vier jaar.”

Het idee van een pre-master en master had ze al eerder overwogen. Toch kwam dit idee kortgeleden weer terug in haar gedachten. “Tijdens een gesprek met andere studiegenoten werd er gevraagd wat iedereen wilde doen na het afstuderen. Dat bracht me weer terug bij dit idee.”

Demi overweegt de master Educational Science & Technology aan de Universiteit Twente, een brede master waarbij je verschillende richtingen kunt kiezen. “Dan twijfel ik ook nog wel een beetje over wat ik dan precies zou willen.” Het aanmelden heeft ze momenteel uitgesteld omdat ze nog niet weet of ze dan in september of februari zou willen starten.

Mocht ze dus later starten, dan wil ze wat geld bijverdienen met een bijbaan en genieten van haar vrije tijd. “Ik werk nu als bezorger, maar ik denk dat ik toch iets wil doen dan met meer afwisseling.” Wat dan precies? Dat moet ze nog uitzoeken. ‘’De focus ligt nu op het afstuderen.”

Haar toekomst is dus ook nog niet zeker. “Als ik geen baan vind, moet ik andere opties overwegen. Maar zover ben ik nu nog niet. Eerst afstuderen.”

“Ik hoop dat het advies van experts me verder zal helpen”

Mai Boon (20) laat haar toekomstige baan afhangen van haar stage-ervaring

Als ik aan de 20-jarige Fashion & Textiles Technologies-studente Mai Boon vraag: ‘Wat is jouw droombaan om na je studie te volgen?’, heeft ze daar geen antwoord op. “Mijn studie is erg breed. Ik ben bezig met technische, creatieve en commerciële aspecten”, legt ze uit.

Wat ze na haar studie gaat doen, hangt voor haar af van haar stage-ervaring. Ze heeft nog geen stageplek gevonden, maar kijkt momenteel naar bedrijven die experimentele textiel ontwikkelen, bijvoorbeeld voor high fashion. Daarnaast wil ze met een studiecoach van Saxion bespreken hoe ze de link kan leggen tussen haar huidige studie en een meer academische studie. “Ik hoop dat het advies van experts me verder zal helpen.”

In het volgende artikel

Experts geven tips en advies, zodat ook jij zekerder bent over je toekomst. Heb jij in de tussentijd nog vragen of opmerkingen over dit onderwerp? Mail dan naar saxnow@saxion.nl.

Sharona van de Kuit