pexels-pixabay-259249.jpg

50.000 euro voor studentinitiatieven, maar weinig animo; nieuwe aanpak moet uitkomst bieden

Saxion heeft een jaarlijks potje van 50.000 euro bedoeld voor studentinitiatieven, maar dat project kampt met ‘onderbesteding’. Met andere woorden: er zijn te weinig aanvragen van studenten om het geld op te maken. Saxion pakt het daarom nu anders aan, onder meer met een ‘hackathon’. “Misschien werd in de oude opzet ook wel wat veel gevraagd van studenten.”

Binnen de Regeling Studentinitiatieven, zoals het potje officieel heet, is jaarlijks 50.000 euro beschikbaar voor initiatieven gericht op projectonderwijs, fysieke en online leeromgeving en studentenbegeleiding. Dat komt voort uit de Kwaliteitsafspraken.

Studenten kunnen binnen die regeling zelf een aanvraag doen om geld te krijgen, om zo een eigen idee te financieren. Een commissie bestaande uit studenten kan dan beslissen of die aanpak gehonoreerd werd. Die aanvragen kwamen echter maar mondjesmaat binnen de laatste jaren. Daarom werd het geld (ook) op andere manieren uitgegeven aan studenten.

Zo krijgt het Koepel Overleg Studenten Saxion (KOSS) jaarlijks een extra bedrag voor bestuursparticipatie. Studieverenigingen kregen bijvoorbeeld elk duizend euro voor zogenaamde werkveldexploratie, die konden daarmee bedrijfsbezoeken doen, of een expert uit de praktijk aanvragen. Zo organiseerde studievereniging CEMENTi een collegetour met advocaat Geert-Jan Knoops.

Coronatijd

Het geld werd wél uitgegeven de afgelopen jaren, en ook aan studenten, benadrukt Kris Holkenborg, van Onderwijs en Student Support (OSS). Maar de zorg over de ontbrekende studentinitiatieven is er zeker. Holkenborg, zelf vanaf februari bij het project betrokken: “Die zorg is er al vanaf het begin. Toen dit initiatief van start ging, was het coronatijd, en dat werd als voornaamste reden gezien dat het geld niet opging.”

Maar ook na de coronaperiode stroomden er niet opeens veel meer aanvragen binnen. Dus moeten er ook andere redenen aan te wijzen zijn. Holkenborg noemt er twee, waarvan de eerste bij Saxion zelf ligt. “We hadden het misschien beter onder de aandacht kunnen brengen. Nu waren er wel campagnes, bijvoorbeeld met narrowcasting, maar dat ebde ook snel weer weg.”

De tweede reden is omvattender; Holkenborg vraagt zich ook af of de regeling in de oude opzet niet te veel vroeg van studenten met een idee. “We vroegen namelijk meer dan alleen een idee, uiteindelijk moeten er ook een projectplan en een begroting komen. Daarbij is er wel begeleiding, maar we zien ook dat het lastig is.”

Omdenken

Geron van der Ham, CMGT-student en oud-bestuurslid van KOSS, is een van de studenten die zich wel aan een aanvraag waagde. Die werd gehonoreerd; hij kreeg geld om een masterclass ‘Omdenken’ te organiseren. En met succes.  “De reacties daarop waren heel positief.”

Hij herkent de gedachte dat een aanvraag best wat vergt van een student. “Dat zou wel makkelijker kunnen, studenten moeten best wat aanleveren.” Maar onderhuids ziet hij een groter probleem. Saxion heeft sowieso moeite om studenten te bereiken. “Je ziet dat Saxion nu vooral studenten probeert te bereiken via de studieverenigingen. Dat zijn betrokken studenten, maar dat is een kleine groep.”

De overgrote groep studenten bereikt Saxion niet of nauwelijks, denkt hij. “De studenten die hier keurig vier jaar studeren, van school naar huis gaan, maar die je verder nauwelijks hoort. Ik zou zelf eerlijk gezegd ook niet zo snel weten hoe je die doelgroep zou moeten bereiken.”

Hackathon

Om toch meer studenten zo ver te krijgen een aanvraag te doen, pakt Saxion het nu anders aan. Daarvoor werd gekeken naar een wat verder gelegen buurman. Bij de Radboud Universiteit hebben ze een soortgelijke regeling, maar gooiden ze de studenten minder in het diepe. Ze organiseren inmiddels al jaren ‘hackathons’. De Universiteit omschrijft dat zelf als een ‘werkvorm waarin groepen studenten ‘non-stop’ gedurende een afgebakende tijd (hele of halve dag) een oplossing bedenken voor een ingebracht of aangereikt probleem.’

Saxion hield eind mei een eigen versie, al heet het hier een brainstorm. Tijdens zo’n sessie kunnen studenten niet alleen hun ideeën pitchen, maar ook alvast eraan werken, begeleid door de commissie die hun initiatieven uiteindelijk beoordeeld.

Van Sportdag tot koken

Aan de eerste versie op Saxion deden twaalf personen mee, zegt Milan Wolf, student Bestuurskunde en lid van die Commissie Student Initiatieven. Samen dienden ze voor 13.000 euro aan ideeën in, met plannen die qua kosten varieerden tussen de 200 euro en 8.000 euro. De initiatieven gingen van kookworkshops tijdens de Intro, tot sporttoernooien of een sportdag. Wolf: “Qua aantallen was de animo misschien nog niet zo groot, maar de betrokkenheid wel. Dat was leuk om te zien.”

De eerste brainstorm was in het Engels en in Enschede. De bedoeling is dat er in het najaar opnieuw zo’n brainstorm is, maar dan in het Nederlands en in Deventer. Holkenborg: “Daar zit weer een totaal andere doelgroep, en bijvoorbeeld ook het Centrum voor Ondernemerschap. Op die manier willen we telkens een andere doelgroep aanspreken. Dat is nu de strategie.”

Bas3

Bas Klaassen

Gerelateerde artikelen

futs

Column: Revolutie in de hogeschool

Een veel voorkomende misvatting is dat de democratiseringsgolf in het hoger onderwijs eind jaren ’60 begon met de Maagdenhuisbezetting aan de Universiteit van Amsterdam. Dat is niet zo. De revolutie begon bij de hogescholen, specifiek de Katholieke Hogeschool Tilburg. De bezetting van die instelling vond een maand eerder plaats, duurder langer, was geweldlozer en effectiever in het bereiken van de doelstellingen (namelijk meer medezeggenschap voor studenten).

Roep om gezamenlijke lunchpauze voor studenten: ‘Als Saxion wat aan binding wil doen, moet er geïnvesteerd worden’

Heel de hogeschool rond het middaguur even op pauze, zodat studenten naar een activiteit kunnen, of simpelweg samen een broodje eten en de benen strekken? Studium Generale, de Green Office en de OnderwijsInnovatie Hub pleiten voor een collectieve pauze van een uur voor alle studenten van Saxion. “Als er niks verandert, is Saxion over een paar jaar slechts een winkelcentrum voor kennis.”

DSCF7242.jpg

Stagiaires Evi en Emme voor één dag slachtoffer: maandelijkse perikelen, een charmante bhv’er en ‘mannengrappen’

Doen alsof je flauwvalt om vervolgens door een charmante bhv’er opgeraapt te worden? Deze kans konden SaxNow-stagiaires Emme en Evi niet laten liggen. De periodieke bhv-oefening stond dinsdag op de planning, maar er was nog een tekort aan oefenslachtoffers. En zo werden Emme en Evi niet alleen verslaggevers, maar speelden ze een actieve rol in de oefening.