Stagelopen: je leert er - in de meeste gevallen - veel van, maar word je als student wel voldoende gewaardeerd? Een vervolg op ons vorige artikel over de stagevergoeding van FC Twente, of beter gezegd: het gebrek aan een vergoeding. Hoe staat het ervoor met de rest van de studenten?
Pepijn de Heer (22), derdejaars student Facility Management
Hij liep stage bij de Rabobank. Daar kreeg hij een stagevergoeding van 450 euro per maand. “Als ik niet betaald had gekregen, had ik daar ook vrede mee gehad.”
Vind jij dat stagevergoeding verplicht moet zijn voor hbo-studenten?
“Ja, duizend procent. Je leert iets én je werkt ergens aan mee binnen een bedrijf. Het hoeft geen volwaardig loon te zijn, maar zeker wel de helft. Ik was absoluut tevreden met mijn vergoeding, maar de norm hoort eigenlijk hoger te liggen.”
Had je deze stageplaats ook gekozen, als je hier geen vergoeding had gekregen?
“Stagelopen is verplicht vanuit de opleiding, dus je moet wel. Maar als ik hier niet betaald had gekregen, dan had ik daar ook vrede mee gehad. Het was uiteraard wel mooi meegenomen.”
En wat deed je dan van dit geld?
“Mijn huur betalen. Ik heb een eigen huis, dus deze euro’s hebben daaraan bijgedragen.”
Was er nog ruimte voor een bijbaan, naast je stage?
“Ik werkte toen in de horeca. Dat deed ik drie avonden per week. Het was wel lastig, want dan heb je overdag al gewerkt, ben je een uurtje thuis om iets te eten en daarna moet je weer door om de hele avond nog te werken. Maar ja, je moest wel. Leuke dingen kosten nou eenmaal geld.”
Sem de Vries (19), eerstejaars student Fiscaal Recht en Economie
Hij heeft nog geen stage gelopen. Hij maakt zich daar op dit moment dan ook geen zorgen over. “Ik heb persoonlijk niet heel veel kosten, omdat ik alles van mijn vader krijg.”
Vind jij dat stagevergoeding verplicht moet zijn voor hbo-studenten?
“Ja, eigenlijk wel. Een ander krijgt daar ook betaald voor en je doet toch hetzelfde werk. Dus ik vind eigenlijk dat daar een verplichte vergoeding voor moet komen.”
Verwacht je dan ook dat je qua salaris als een volwaardig-medewerker wordt behandeld?|
“Nou nee, het hoeft niet hetzelfde salaris te zijn als de mensen die daar vast werken. Gewoon een vergoeding, zodat je je kosten kan dekken. Dat vind ik wel op zijn plaats.”
Aan wat voor vergoeding denk je dan, om je kosten te kunnen dekken?
“Ik heb persoonlijk niet veel kosten, omdat ik alles van mijn vader krijg. Ik weet niet wat normaal is, maar een paar honderd euro lijkt mij voldoende. Ik knap niet af op een bedrijf dat geen stagevergoeding heeft.”
Stijn uit het Broek (23), vierdejaars student Bouwkunde
Stijn liep stage bij Haafkes, een bouwbedrijf in Goor. Daar kreeg hij een stagevergoeding van 500 euro per maand. Hij is bouwkundig tekenaar en ondersteunt en begeleidt projecten. “Doordat ze mij betalen motiveert het mij ook extra om hard te werken.”
Vind je dat een stagevergoeding verplicht hoort te zijn?
“Absoluut. Je bent gewoon aan het werk. Het hoeft niet veel te zijn. Maar als jij als student volledig mee kan werken, dan lever je heel veel op voor een bedrijf. En als je het dan goed doet, krijg je vaak ook de mogelijkheid om te blijven.”
Was je ook opzoek naar een betaalde stage?
“Ja. Ik zou deze stage niet hebben aangenomen als ze geen vergoeding zouden geven. Er zijn namelijk genoeg bedrijven die dat wel doen. In de bouw is het overigens ook verplicht om een stagevergoeding te geven.”
Waarom zou je dan liever een andere stageplaats zoeken?
“Ik heb al zes keer eerder stagegelopen, omdat ik hiervoor een mbo-opleiding heb gevolgd. Dus met mijn werkervaring profiteert een bedrijf dan veel te veel van mij. Doordat zij mij betalen motiveert het mij ook extra om hard te werken. Je kan dan niet gaan luieren."
SaxPraat!
In SaxPraat vragen we de mening van Saxion-studenten over dringende zaken, actualiteiten en andere gevallen die hén aangaan. Dit keer ging het over stagevergoedingen, naar aanleiding van dit artikel over het gebrek aan stagevergoeding bij onder meer FC Twente.
Rubrieken
Gerelateerde artikelen
SaxPraat: De langstudeerboete, goede motivatie om snel te studeren?
De langstudeerboete zou zo maar terug kunnen komen. De wat? Een boete van drieduizend euro die je krijgt als je langer dan vijf jaar over je studie doet. Dat plan staat in het hoofdlijnen akkoord van de coalitiepartijen.
SaxPraat: Zijn onze studenten zich bewust van hun alcoholgebruik?
Biertje? Volgens de GGD is 26 procent van de jongeren in Twente een zware drinker. Want als je een drankje afslaat, ben je al gauw een mietje of ongezellig. Hoe zit het bij de Saxion-studenten, drinken zij wel eens te veel? En ervaren zij wel eens ‘peer pressure’? “Als al je vrienden drinken ga je zelf sneller meedoen.”
SaxPraat: Ben jij weleens opgelicht?
Het beheerste het nieuws in Twente: de student die in een cryptodrama tientallen of honderden mensen benadeelde. Want die mensen raakten stuk voor stuk hun inleg kwijt aan de ‘cryptotovenaar’. Hoe zit dat bij de Saxion-studenten, zijn zij wel eens opgelicht, of hebben ze zelf weleens iemand beet genomen?